Mamaplaats: hét social media platform voor moeders

Hier delen echte moeders (en vaders) echte verhalen; eerlijk en herkenbaar. Krijg gratis toegang en laat je inspireren!

  • Meer dan 250.000 mama’s gingen je voor
  • Open blog community voor en door moeders
  • Post en deel gemakkelijk jouw eigen verhaal

Word nu lid van deze unieke community!

Snap

Samen 'veilig' slapen

Doorzetten mama. Na een nacht huilen was slapen op haar eigen kamer een feit en sliep ze door.

Mama worden doet wat met je. Voordat ik mama werd van de eerste, nu twee jaar, en tijdens de zwangerschap wist ik wel hoe het allemaal zou moeten. Ik had een paar standpunten. Kindje slaapt op de eigen kamer, in eigen bedje, geen speen en geen snoep tot de kleuterschool. Klinkt makkelijk. Kwestie van volhouden en doorzetten. Was ook het beste voor mijn kind. Dacht ik. Dachten wij samen.

Maar toen de geboorte. Mijn prinses was een feit. En het moedergevoel met bijbehorende hormonen. De eerste week bij ons op de kamer in de wieg. Noodzakelijk want door bevallingsproblemen kon ik mijn bed niet uit.

Na de kraamweek werd haar eigen kamertje ingewijd. En dus zaten we uren aan haar bedje ons verdrietige meisje in slaap te sussen. Na een paar weken, onder invloed van slaap tekort was mijn Lief het zat en schoven we op een nacht het ledikantje naar onze kamer.

Slapen

En nog erger, de kleine meid viel na de borst samen met mama in slaap. In ons bed. En eindelijk kregen we een nacht rust. Zo ging het voort. De gehele borstvoeding periode begon ze in haar ledikant en als ze wilde drinken sliepen we samen verder.

Na acht maanden werd zij te groot, te onrustig en ons bed te klein. Ze eiste meer en meer ruimte. Ze at inmiddels, kreeg de fles en ging in haar eigen bed, op haar eigen kamer. Doorzetten mama. Na een nacht huilen was slapen op haar eigen kamer een feit en sliep ze door.

Nu een zwangerschap verder en de geboorte van kleine man besloten we het hetzelfde te doen. Ik verdiepte me in veilig samen slapen. Zolang ik de borst geef ligt kleine man bij ons in bed. Op de deken in een slaapzakje. Tot een van ons er genoeg van krijgt. Maar voor nu is dit voor ons de prettigste optie. En rusten we allemaal het beste uit.

Inmiddels weet ik dus dat moeder zijn wat met je doet. Het is goed om van te voren samen te bedenken wat je wil maar moeilijk in te schatten hoe je na de geboorte onder invloed van moedergevoel, hormonen en slaapgebrek reageert. Ik las me in en leerde de voordelen van samen slapen kennen. De nadelen ken ik natuurlijk ook. Uit ervaring, maar neem ik even voor lief.

Liefs Maai,

http://www.mamamaai.blogspot.com