Snap
  • Baby
  • mama
  • mamaplaats
  • samenslapen
  • cosleeper
  • slapeninmijnarmen

Samen slapen met mijn baby

Samen slapen

Ondanks dat stichting wiegendood het af raad om met je kindje in één bed te slapen voelt het voor mij toch veiliger. Ik slaap met mijn baby in mijn armen en dit voelt voor mij prettiger dan dat ik Lievé in haar eigen bedje neer leg. Als je op internet googled naar samen slapen kom je niet veel positiefs tegen. Sterfte cijfer vijf keer groter als je met je kindje slaapt kom ik al snel tegen. Als ouder kun je hier best wel bang van worden. In niet westerse laden is het een gewoonte om samen met je kindje te slapen en wist je dat mensen de enige ‘dieren’ zijn die zonder hun kinderen slapen? Voor mij voelde het niet goed om Lievé, die ik heerlijk warm bij mij had gedragen voor negen maanden in een eigen bedje te leggen. Ook al hebben wij een co-sleeper, dit voelde voor mij toch als een hele afstand. Ook merkte ik dat Lievé veel beter in mijn armen sliep dan alleen in haar bedje.

Ik heb er veel over gelezen en ik heb een paar maatregelen genomen zodat het samen slapen voor ons zo veilig mogelijk is, graag wil ik mijn tips met jullie delen.

Slapen in mijn armen

Het allerlaatste wat je wilt is dat jou kindje onder de dekens komt of met zijn/haar gezichtje in het matras terecht komt. Daarom slaap ik met Lievé zo hoog mogelijk. Ik draai haar wat op haar zij met haar gezichtje naar mij toe. Haar hoofdje leg ik op mijn bovenarm. Mijn hand leg ik over de dekens heen zodat deze niet over haar gezicht heen kan komen. Doordat ik zelf met mijn hoofd bijna even hoog als mijn kindje lig is de kans kleiner dat de dekens over haar heen komen. Ik slaap namelijk zelf ook niet lekker met de dekens over mijn hoofd.

Zelf lig ik ook op mijn zij, mijn benen opgetrokken zodat ze niet naar onderen kan zakken. Mijn andere arm leg ik over haar kontje heen. Bewegingen voel ik dus heel snel. Ik geef borstvoeding en ben zelf alert. Wanneer Lievé naar mijn borst zoekt merk ik dat doordat ze aan het zoeken is op mijn arm. Ik vind het zelf prettig dat ze met haar hoofdje op mijn arm ligt omdat ze dan niet met haar neus in ons matras kan zakken.

Genieten van het samen slapen

Je hoofdje steunend op mijn boven arm

Je oogjes die mijn verliefde blik weerkaatsen en langzaam dicht vallen.

Mijn lippen raken je voorhoofd en je haartjes kriebelen tegen mijn neus. Ik hoor je ademhalen en mijn lichaam houdt jou kleine lichaampje warm. Je voetjes die met een krampje schoppen in mijn buik en je nageltjes die krassen in mijn hals. Wat een heerlijke tijd waar ik zo intens van geniet.

Voorzichtig

Natuurlijk moet je het advies van stichting wiegendood niet negeren. Dit wordt vast niet voor niks gegeven. Als je samen met je kindje wil slapen, zorg er dan voor dat je, je er goed in verdiept en dat je een slaaphouding vind die veilig is en voor jou veilig aan voelt. Dat je zelf goed slaapt en tot rust komt is heel belangrijk. Als dat is met je kindje op zijn/haar eigen kamer is dat natuurlijk ook prima.

Op deze site kun je nog informatie vinden over veilig samen slapen

https://www.lalecheleague.nl/borstvoeding-abc/artikel/126-veilig-samen-slapen

Benieuwd

Ik ben heel benieuwd of jij ook samen slaapt met je kindje? En waarom jullie hier wel of niet voor gekozen hebben? Wat belangrijk is, is dat jullie goed slapen natuurlijk. En of jij dan je kindje vanaf dag één op zijn/haar eigen kamertje laat slapen is een keuze die jij zelf het beste kan maken. Voor ons werkt samen slapen het beste. Julan ging met 9 maanden naar zijn eigen kamer. Ik zie nu wel tot wanneer het goed voelt. Maar ik zou het toch wel fijn vinden als dit met één jaar wel makkelijk moet lukken. Zo niet, dan zien we het dan wel weer.

4 jaar geleden

Hoi, al onze kinderen hebben bij ons in bed gelegen en sliepen, nagenoeg altijd goed door. Het is zo'n Westers om een kind, die je maanden dichtbij je hebt, direct na de geboorte in een andere kamer en het liefst zo ver mogelijk weg te stoppen in hun eigen bed. Wat ik dan wel grapppig vind is dat in het verre kamertje wel een babyfoon op groen staat en het liefst met een werkende camera. Ik ben blij dat we het op onze manier hebben aangepakt. Al onze kinderen waren zeer klein bij de geboorte en hadden moeite om op temperatuur te blijven. Door ze bij ons in bed te leggen bleven ze lekker op temperatuur en waren ze tevreden. En wij, wij vonden het heerlijk, die geborgenheid. En hun bedjes, die staan leeg naast ons bed en beschermen de kleintjes voor eventuele val incidenten. Doen ze toch nog dienst!

4 jaar geleden

Hihi precies! En kleintjes genieten ook onwijs van knuffels en de warmte en veiligheid van je dichtbij-zijn.

4 jaar geleden

O heerlijk zeg een extra groot familie bed. Als dat voor jullie werkt helemaal prima toch. Lekker van genieten. Straks is het een grote knul en kan een kusje er in de pubertijd niet meer vanaf hihi 😁

4 jaar geleden

Goede tip inderdaad. Ik draai ook dan weet ik welke borst ik moet voeden. Dus met haar hoofdje komt hopelijk goed 😁