Snap
  • Baby
  • ouders
  • baby
  • co-slapen

Samen slapen met je baby

Elke mama heeft wel eens met de baby op de ouderlijke slaapkamer geslapen. Een ander woord voor samen slapen is (co-slapen) Samen met je baby slapen kan zijn voordelen en nadelen hebben. Het grote voordeel van co-slapen is dat je gemakkelijk borstvoeding kunt geven. Als je besluit om samen met je baby op een bed te slapen moet je goed letten op de veiligheid van je baby. Als je een "wilde slaper" bent dan kan ik je aanraden om niet aan co-slapen te beginnen.

In de westerse cultuur komt co-slapen niet veel voor. Er wordt soms bewust voor gekozen voor co-slapen. Dit kan helpen als je kleine het niet prettig vind om alleen te slapen of huilerig en onrustig is. Er bestaan verschillende vormen van co-slapen. Co-slapen vanaf de geboorte wordt early co-sleeping genoemd. Sommige kinderen krijgen als ze ongeveer 1 jaar zijn moeite met alleen slapen. Er zijn gezinnen  die er dan voor kiezen om samen met  hun kind in 1 bed te gaan slapen.

Een andere vorm van co-sleeping is 'rooming-in'. Dit wil zeggen dat het kindje in zijn eigen wieg of ledikant bij de ouders op de kamer gaan slapen.

Jaren geleden bedacht 1 van de de eerste fabrikanten een oplossing voor het co-slapen. Hij ontwierp en bedacht de  Mykko Cosi-sleep. Dit is een verlengstuk van een autozitje en een draagstoel. Dit kan ook gebruikt worden als logeerbedje: op reis, tijdens de tussenstop of in een hotel.

Voordelen Co-slapen

Met je baby in een bed slapen heeft een aantal voordelen:

  • Baby valt sneller in slaap
  • Als je baby je midden in de nacht nodig heeft hoef je niet helemaal je bed uit
  • Zorgt voor veilige hechting
  • Kwaliteit van het slapen is beter omdat de baby minder stress ervaart bij het naar slapen gaat

Nadelen Co-slapen

  • Je hebt minder intiem contact met je partner (minder privacy)
  • Samen met de baby slapen is niet altijd veilig als je een wilde slaper bent

Mama's doen jullie nog aan co-slapen? 

11 jaar geleden

Toen mijn dochter net geboren was huilde ze veel. Nachtenlang was ik bezig met haar in haar wieg, uit haar wieg, in haar wieg en er weer uit. Ik durfde haar echt niet in ons bed te leggen, straks zouden we haar pletten of zou ze stikken. Na een tijd kwam ik erachter dat je ook op een veiligere manier samen met je kind kon slapen, dat was echt een verademing. Hier lees je hoe ik veilig slaap met mijn baby: http://moeders.nu/2012/09/veilig-samen-slapen-met-je-baby-2/

12 jaar geleden

Onze zoon slaapt sinds hij 6 weken oud is bij ons in bed.Hij kon heel moeilijk inslapen, alleen op de arm of in de draagdoek.Verder was hij heel onrustig met zijn armen zwaaien etc. waardoor hij wakker werd. Op een gegeven moment hebben we hem in bed genomen en vanaf toen sliep hij meteen 3 a 4 achterelkaar voordat hij wakker werd om te drinken. Het is heel makkelijk met borstvoeding want geen van beide wordt echt wakker.Hij vindt de weg alleen en papa wordt zo ook niet wakker.Ik slaap met mijn arm boven zijn hoofd en met opgetrokken benen zo kan hij niet naar boven schuiven onder het kussen en ons bed is een laag bed op de grond type Japans.Het is wel zo dat, ook al is hij nu 7 maanden, hij nog steeds tijdens de nacht 1 a 2 drinkt. Het klopt inderdaad dat hij heel sociaal is enwat dat betreft ben ik het eens met Mireille, ik weet alleen niet of dat komt door het co-sleeping of omdat het zijn karakter is. Zodra hij niet meer wakker wordt tijdens de nacht zijn we van plan om hem in zijn eigen ledikant bij op ons op de kamer te laten slapen.

12 jaar geleden

Dichter= dochter en uitsluiten=uitsluipen imijn=in mijn (sorry zit op de iPhone)

12 jaar geleden

Onze dochter heeft vanaf haar geboorte bij ons geslapen. Eerst in een soort eigen wiegje in ons bed (vergelijkbaar met het wiegje uit de tekst maar dan goedkoper ;-) en later in een Ikea bedje met 1 zijkant verwijderd, en die kant tegen ons bed aan gezet. We sliepen altijd hand in hand :-) toen ze niet meer in het babyledikantje paste hebben we een eenpersoonsbed tegen ons tweepersoonsbed aan gezet. In de praktijk klom ze echter steeds bij ons in het tweepersoonsbed en ik kon dan niet goed meer liggen, dus nu ben ik verhuisd naar het eenpersoonsbed en ligt zij met haar vader in het tweepersoonsbed. We vinden het alle drie heel gezellig om met ons drieën te slapen en we hebben met zijn drieën een heel hechte band. Dochter wordt bijna zeven maar geeft nog geen tekenen dat ze alleen zou willen slapen. Wij genieten er nog maar even van, tegen de tijd dat ze in de pubertijd komt wil ze vast niet meer bij papa en mama liggen ;-) ik vind het Co.-sleeping heel waardevol, het zijn echt fijne momenten. Onze dichter werd toen ze klein was wel 20x per nacht wakker als ze niet bij ons sliep, (ze heeft ook gewoon een eigen kamer met toen een ledikantje en nu een twee-persooonsbed) en ik werd doodop van het steeds naar haar kamertje gaan, haar weer in slaap krijgen, de kamer uitsluiten en als ik dan weer koud geworden imijn bed lag begon het hele circus na een half uur weer van voor af aan. Door het Co.-slapen kregen we allemaal een goede nachtrust en als Dochter wakker werd hoefde ik alleen mijn hand even uit te steken en over haar bol te aaien en dan viel ze weer in slaap.