Snap
  • Baby

Roze is voor meisjes, blauw is voor jongens?

Als je kleertjes gaat kopen voor een baby valt één ding meteen op: in alle winkels zijn de kleertjes ingedeeld op geslacht. Is dat nou echt

Toen ik net zwanger was wilde ik al graag beginnen met het kopen van leuke kleertjes voor onze Oliebol. Maar in welke winkel ik ook kwam, genderneutrale kleertjes waren erg moeilijk te vinden. Alles is altijd ingedeeld in een jongens- en meisjesafdeling. Terwijl het lichaam van elke baby toch zo ongeveer dezelfde vorm heeft. Dat mannen- en vrouwenkleding echt anders is, heeft natuurlijk ook te maken met de pasvorm. Maar voor zo’n kindje maakt dat toch helemaal niks uit?

Maar toen we na 21 weken zwangerschap wel wisten dat wij een meisje kregen was het probleem nog niet opgelost. Want als je naar meisjeskleding gaat kijken in babywinkels kom je al vaak uit bij schattige jurkjes met kantjes, zuurstokroze shirtjes en de meest afschuwelijke zoete prints. Nou weet ik ook wel dat dat een kwestie van smaak is, maar ik was niet van plan om ons lieve kleine meisje dat alleen maar aan te trekken. Op de jongensafdeling waren wel stoere shirtjes, broekjes en rompers te vinden en regelmatig kocht ik dan ook jongenskleding voor mijn stoere kleine meid.

Blijkbaar moeten kindjes zodra ze op de wereld zijn in een hokje worden gestopt. Zo van ‘Jij bent een meisje, dus jij moet schattige roze kleertjes aan’ en ‘Jij bent een jongen, dus van jou wordt verwacht dat je stoer bent’. En dat vind ik onzin. Mag een kindje in de loop van zijn leven niet rustig ontdekken wat bij hem of haar past? Want de scheiding stopt niet bij de kleding, maar werkt ook door in het speelgoed. Misschien houdt dat meisje wel van auto’s, piraatje spelen en in bomen klimmen en wil dat jongetje niks liever dan met poppen spelen. En misschien ook niet, maar mag dat kind dat niet gewoon zelf uitvinden?

Natuurlijk krijgt Muppet ook wel eens schattige jurkjes aan, maar ook wel eens zwarte rockshirts. Ze heeft schoentjes met bloemetjes en bruine sneakers. Gewoon omdat ik vind dat zij dat allemaal aan moet kunnen. En ja, dat betekent dat ik redelijk vaak op de jongensafdeling te vinden ben, maar dat betekent toch nog niet dat ik een zoon heb?

Wat ik nog erger vind is dat er zelfs maatverschillen zitten tussen jongens- en meisjeskleding. Ik kocht laatst voor Muppet twee shirtjes van dezelfde lijn, één jongensversie en één meisjesversie. Zelfs de print was nagenoeg hetzelfde. Maar de maat verschilde enorm. Het meisjesshirtje was getailleerd (Waarom? Ik heb bij mijn schattige baby geen fatsoenlijke taille kunnen ontdekken hoor) en viel daardoor een hele maat kleiner uit dan het jongensshirt.

Kunnen babykleertjes niet iets vaker gewoon babykleertjes zijn, in plaats van jongens- of meisjeskleertjes? Gewoon zodat je misschien net iets sneller de kleertjes koopt die je leuk vindt, zonder dat je het idee hebt dat je op de ‘verkeerde’ afdeling aan het shoppen bent? En tot die tijd kijk ik gewoon op alle afdelingen en kies ik waarvan ik denk dat het Muppet goed staat. 

 

7 jaar geleden

Mijn dochter was gek van Cars en toen ik van een kennis een cars trui kreeg voor mijn zoon, wilde zij die aan. Aangezien hij em nog lang niet aan kon vond ik het prima. Hij was blauw met wit. Was er een meisje die vroeg waarom heeft ze jongens kleren aan. Ik zei: " ze heeft een spijkerbroek aan net als jij en een blauwe trui met mcQuin erop. Die zijn er niet in roze of paars met Sally erop.. ze vind dat leuk, mag dat? Kind heeft nooit meer commentaar gehad op de kleren van mn dochter..

8 jaar geleden

Ik heb mij hier ook kapot aan geërgerd. Toen ik zwanger was van een tweeling (en niet wist welk geslacht ze zouden hebben) kon ik gewoon geen kleertjes kopen. Ik ging voor extra klein (dus 48-50) omdat een tweeling vaak te vroeg geboren wordt, en helaas is er in die maten echt alleen maar roze of blauw verkrijgbaar. Er zijn echt zo veel leuke kleurtjes, o.a. geel, rood en groen, die een baby ook fantastisch kunnen staan. Ik heb dan ook net zo lang gezocht, tot ik kleertjes had die bij mijn kindjes zouden passen. Helaas voor mij waren ze toen al geboren, en werden ze al overstelpt met roze en blauw van de familie :-S Ik houd ook zeker niet van het hokjesdenken. Mijn dochter is helemaal gek van Blaze (monstertruck) en mijn zoon van Dora, maar ik laat ze gewoon lekker in hun waarde.

8 jaar geleden

Ik heb een jongetje, als een vd weinige in mijn kring. Vindt wel dat de keuze v meisjes groter is, tegelijkertijd idd veel roze en soepsappig gedoe. Voor jongetjes lijkt het niet minder erg, voor mij dan he. Veel lijkt gestreept te zijn, in alle kleuren en maten. Sterretjes komt ook veel voor. Maar na 5 sterren shirtjes ben ik er wel klaar mee. Veelal kleed ik hem netjes en stoer casual. Vindt wel dat ik echt meerdere winkels af moet gaan om wisseling erin te houden en kan niet altijd voor een complete outfit slagen bij 1 winkel want dan staat het shirt of de blouse me niet aan. Jongenssneakers (Adidas, all stars, jordans etc) zijn dan weer wel super vet en deze heeft hij ook veel te veel.

8 jaar geleden

Amen! Onze ouders vonden het maar vreemd toen we aangaven dat we niet alles roze wilde voor ons meisje, dat was maar zielig. En nu gebeurd het nog regelmatig dat iemand haar ziet zitten in de draagdoek met een petrol kleurig mutsje op en zegt 'ah schattig wat een leuk jochie'. Hoezo?..