Mamaplaats: hét social media platform voor moeders

Hier delen echte moeders (en vaders) echte verhalen; eerlijk en herkenbaar. Krijg gratis toegang en laat je inspireren!

  • Meer dan 250.000 mama’s gingen je voor
  • Open blog community voor en door moeders
  • Post en deel gemakkelijk jouw eigen verhaal

Word nu lid van deze unieke community!

Snap

Parttime borstvoeding geven

Het beste van twee werelden...dat leek me wel wat! Als thuisblijfmama kan ik overdag heerlijk de borst geven (ook als we ergens zijn, niks handiger dan dat!) en in de avond heeft mijn vriend 'dienst', en mag hij een flesje geven. Ik kan dan een uurtje extra slapen, aangezien mijn peuter rond 06.00 alweer springend naast zijn bedje staat.

Aangezien het kolven mij niet lukt, maximaal 20 ml, krijgt de kleine meid dan een flesje kunstvoeding. Natuurlijk weet ik dat kunstvoeding fataal is voor de melkproductie. Je borst produceert dan te lang achter elkaar geen voeding, en begint langzaam op te drogen.

In feite geef je overdag dan veel meer voedingen, om zo de productie op te krikken. Ik voed overdag zo om het uur, en ik merk dat de productie weer omhoog schiet. Ook drink ik, op aanraden van mijn Antilliaanse schoonmama, de hele dag warme ovomaltine om mijn borsvoeding een boost te geven. Ik klaag niet hoor ;)

Mijn doel was 6 maanden, maar eerlijk gezegd zou ik het op deze manier gewoon nog langer doen. Ik hoop het nog heel lang op deze manier te mogen volhouden!

11 jaar geleden

Chani bedankt voor je berichtje. Altijd goed om te weten wat je kan verwachten en wat de nadelen zijn. Het is mij ook afgeraden om kv erbij te gaan geven ivm teruglopende productie. De stuwing in de avonduren heb ik misschien 2 keer gevoeld, en toen heb ik even aangelegd en de rest afgekolft. Bij mij gaat het sowieso anders dan 'normaal', want ik voed maar met 1 borst. De andere was na een week zo goed als droog, ook nooit stuwing gehad ofzo. Dat verschilt denk ik ook heel erg per persoon. Dankjewel!! Ik geniet er nog elke keer van, zo speciaal is het om je kindje zelf te kunnen voeden :)

11 jaar geleden

Ik wil niet negatief overkomen,want ik denk dat het heel goed is om flexibel te kunnen zijn met voeding. Maar.....ik weet helaasdat het veel vrouwen niet lukt om parttime te voeden omdat hun melkprodctie enorm keldert of omdat ze, doordat er 's avonds en's nachts teveel tij tussen de voeding zit, stwing en borstontsteking krijgen. Je schrijft dat je overdag extra voedt om je producie toch zo goed moglijk te stimuleren. Dat is denk i indrdaad harstikke goed anders redt je het helemaalniet omvoldoende melk aan te maken. Maar hierdoor kan ook juist extra tuwing ontstaan inde avond waardoor je dus de kans loopt een borstontsteking te krijgen. Dit zorgt dan uiteindelijk weer voo een dip in je productie. Over het algemeen kun je stellen dat als je 9 maanden tot een jaar op verzoek gevoed hebt, je produtie stabiel genoeg is om op deze manier te voeden. Maar nogmaals: als dit voor jou wél goed werkt dan is het harststikke fijn. Want parttime borstvoeding geven is beter dan helemaal niet geven en op deze manier kun jij het goed volhouden. Ik duim dus voor je dat dit gaat lukken opde lange termijn. Maar ik wil tegelijkertijd dus wel bovenstaande 'kritische noot' plaatsen zodat moeders die dit ook willen doen wel weten at de mogelijke nadelen zijn. Succes en geniet van het voeden!!

11 jaar geleden

Ik kan je dan wel echt aanraden om toch de eerste weken nog even een paar minuten de borst aan te bieden, en als het even kan ook af te kolven. Je hoort het echt heel vaak dat de borstvoeding gewoon opdroogt, dat zou zonde zijn :) Ben benieuwd wat je zoon aan kv erbij gaat drinken! Ga je straks kolven op het werk?

11 jaar geleden

Bedankt voor je heldere uitleg en tips! Ik heb nog geen kunstvoeding gegeven, heb nog zes weken verlof en wil volgende week beginnen met het aanbieden van één flesje kunstvoeding per week. Mijn zoontje spuugt overigens ook niet en doet het prima aan de borst. Af en toe een flesje is hij ook al gewend, dus ik hoop dat hij de kunstvoeding snel gaat oppakken. Ik was zelf van plan gewoon een heel vol flesje aan te bieden om te kijken wat hij drinkt en zo elke week een voeding te gaan veranderen.