Snap

Papa's passen op

Wat is dat toch? Als je als vrouw de hele dag het huishouden doet, voor jullie kind(eren) zorgt, de boodschappen doet, de wassen draait en alles daar om heen, is het niet meer dan normaal. Je kan zelfs nog een opmerking van je man aan het einde van de dag verwachten dat je bent vergeten hun gel te kopen die op was of hun favoriete sokken te wassen.

Dan is het een keer andersom. Jij hebt een vrije dag en de man moet 'oppassen'. Ja, want zo noemen mannen het. Oppassen? Dat doe je toch niet op je eigen kind? Het is toch evenveel het kind van de man als van de vrouw? Je kiest er toch samen voor? Denken ze dan dat alleen werken genoeg is en dat je daarnaast niets meer hoeft te doen?

Maar goed, hoe ze het ook willen noemen, dan ga je een keer weg, hebben ze een hele dag 'opgepast' en dan kom je als vrouw zijnde blij thuis van je 'vrije dag'. Wat had je dat nodig, een dagje rust en tijd voor jezelf, dat gebeurt niet vaak. Je loopt naar binnen en kijkt om je heen in het huis. Het hele aanrecht staat vol, meneer zit nog in zijn joggingbroek met een stoppelbaard, overal ligt speelgoed, pakken drinken, lege glazen, kastjes staan open, jullie kind heeft een verschrikkelijke kledingcombinatie aan en ligt nog niet in bed en een simpel dingetje als de post wegbrengen is hij vergeten. En dan krijg je dit te horen: "Ik snap niet waarom jij altijd zo klaagt hoor? Dit is toch heerlijk, zo'n leventje? Dit zou ik elke dag wel willen hoor!".

Au, die zit! Je humeur zakt van hier naar daar en begint driftig alles op te ruimen, want je had gisteren niet voor niets alles zo goed gepoetst. In je hoofd hoor je jezelf zeggen: "Alsof mijn baan niets voorstelt! Nee, niet zoals hij dat doet nee...".  Het enige dat je uiteindelijk kalmeert is de gedachte dat ze een hele leuke dag hebben gehad met hun vader.

Ja, mijn man heeft hier ook een handje van, maar gelukkig niet zo erg als ik hierboven schets. Het complete huishoudplaatje is niet zijn sterkste kant, maar hij doet wel altijd erg zijn best. Dat waardeer ik, je kan niet overal goed in zijn. Plus, ik doe het vaker, waardoor je hier ook een systeem in krijgt. Ik kan niet verwachten dat hij dit direct net zo goed kan.

Maar er zijn genoeg gezinnen waarbij het wel zo gaat. Zo schijnt 89% van de vrouwen te weinig steun te hebben van hun partner in het huishouden en bij de opvoeding. 89%! Dat is een behoorlijk aantal, als je het mij vraagt.

Dus hierbij een bericht voor de mannen: "Een kind neem je samen, voedt je samen op en het huishouden doe je ook samen, want anders heb je als vrouw nooit weekend en rust. Dat je fulltime werkt en geld binnenbrengt betekent niet dat je dan niets meer hoeft te doen. Je woont met je vrouw samen, niet met je moeder".

En ook een bericht voor jullie vrouwen: "Laat je man vaker een dagje 'oppassen' en laat de rommel gewoon staan. Hij komt er wel achter dat zijn sokken niet vanzelf schoon worden. Durf wat vaker de touwtjes uit handen te geven en behandel hem niet alsof je zijn moeder bent, want dan blijft hij zich als het kind gedragen. Ik weet zeker dat hij het dan niet meer oppassen gaat noemen, maar ook als normaal gaat zien".

9 jaar geleden

Mijn vriend is heel goed in het huishouden in tegenstelling tot mij haha ik ben een ongeorganiseerde sloddervos die zo over de troep heen stapt ( als het moet wel een week lang ) mijn vriend houd juist van orde en netheid ( hoezo tegenpolen trekken elkaar aan

9 jaar geleden

hahaa, komt bij ons ook heel bekent voor. Gisteren hij ging mee shoppen. We waren melk vergeten mee te nemen. En het was mijn fout. ??????? . `t zijn een schatjes die mannnen die doen precies wat je vraagt oppassen is oppassen er werdt niet gevraagdt om opteruimen, te kuisen, te wassen, te koken,..... En voor die baard was er geen tijd, want hij was aan het oppassen waneer moest hij dat dan wel doen. Aan de andere kant mijn man werkt wel hard en doet vaak vele klusjes in het huishouden

11 jaar geleden

Ik vind het zelf wel leuk om schoon te maken en de boodschappen te doen. Het heeft zo zijn voordelen. Je kunt zelf snel de lekkere dingetjes halen voor het weekend. Maar als Eef mij vraagt om reinigingswatjes mee te nemen kan ik dat spontaan vergeten. Gewoon omdat ik ze zelf niet gebruik. Meestal ren ik dan nog even de supermarkt in om ze te halen! ;-) Ik zie wel dat nu we 2 katjes hebben hoe makkelijk we samen ervoor zorgen. Dat vind ik wel heel bijzonder om te ervaren!

11 jaar geleden

Thank god!!! Mijn man is niet zo, hij ziet het huishouden en de kids als een gezamelijk doel en draagt zijn steentje bij. Ik herken wel dat ik er duidelijk beter in ben dan jos. Ik ben georganiseerder en alles kost mij minder tijd. Hij maakt mij zelfs complimentjes als hij ziet wat ik heb gedaan in huis (al ziet hij dat niet altijd). HIj is blij met de rust, reinheid en regelmaat waar ik voor zorg in huis en met de kinderen en juist daarom doe ik er zoveel moeite voor. Ik voel me gewaardeerd! Nu ik dat zo bedenk...ik heb toch wel een kei van een vent! gr marjanne