Snap
  • Baby
  • baby
  • dochter
  • vader
  • ouderschap
  • #vaderschap
  • #nietluisterenofniethoren

Papa is bijna volledig doof

Over communiceren, vaderschap en dipjes
5 jaar geleden

Deze blog raakt mij wel. Zelf ben ik ook slechthorend. Dit is erfelijk, dus ik zit ook met het risico dat mijn kinderen het kunnen krijgen en afgelopen jaar zeiden ze eerst dat mijn zoon het ook heeft en nu denken ze weer van niet... Heel zwaar en onzeker! Mijn ouders zijn beide slechthorend, dus ik ben er ook mee opgegroeid. Mijn vader heeft inmiddels aan 1 kant een CI en na de moeilijke start zou hij deze nu absoluut niet meer willen missen. Het heeft zijn leven heel erg verrijkt en ervoor gezorgd dat hij op dit moment nog kan werken en allerlei sociale dingen kan doen. Bij mijn moeder en mij zal het waarschijnlijk anders gaan en lijkt een CI iets lastiger. Op dit moment is hier bij mij zeker nog geen sprake van, want ik heb 'nog maar' 60db gehoorverlies, maar goed dit gaat wel langzaam achteruit en daarin voel ik ook wel altijd angst en onzekerheid. Voor de geboorte van onze zoon wilde we onze kinderen sowieso gebarentaal leren, maar nadat hij zogenaamd zwaar slechthorend bleek werd dit ook aangeraden en kregen we dit van Auris aangeboden. Hij is inmiddels 1,5 en onze communicatie verloopt met woorden vaak ondersteund met gebaren. Hij vindt het echt superleuk om gebaren te kunnen maken en dat hij daarin begrepen wordt door ons. Over een paar weken verwachten we een zusje voor hem en we gaan het haar ook zeker leren. Heel veel succes en sterkte!

5 jaar geleden

Ik dacht ook direct aan implantaat. Maar goed is natuurlijk ook de vraag of dit kan. Misschien is het een optie om je dochtertje gebarentaal te leren zodat jullie op die manier kunnen communiceren. Ze leren erg snel zeker als ze nog zo klein zijn. Voor haar is het waarschijnlijk niet eens een issue dat papa slechthorend/doof is, ze weet immers niet anders. Veel succes!!

5 jaar geleden

Ah wat naar en vervelend dat je waarschijnlijk straks doof bent. Mijn moeder is al zolang ik me kan herinneren zeer slechthorend, en het wordt daar ook steeds erger. Ze durft zelf nog niet aan een cochleair implantaat, omdat ooit iemand heeft gezegd dat het ook mis kan gaan, en ze dan helemaal niets hoor. Ik ga volgende keer mee naar het audiologisch centrum, want ik denk dat de rest van je leven 'horen' het risico echt waard is. Zij is zo sociaal, en daar kan ze nu helemaal niks mee, omdat ze alleen 1 op 1 gesprekken kan voeren, met veel concentratie en liplezen. Ik hoop dat er voor jou nog van alles mogelijk is, misschien ook een implantaat? Heb je ook veel last van tinnitis of valt dat wel mee? Succes met je gehoor in ieder geval..