Snap
  • Baby
  • Voeding

Overgaan op flesvoeding; falen of verstandig?

Toen mijn borstvoeding moeizaam op gang kwam en ik na drie weken 'op' was stond ik voor de keuze overstappen of doorbijten?

Na een lange bevalling met 61 uur gebroken vliezen, 24 uur weeenopwekkers, 7 uur ballonkatheter, 4 uur weeen met als resultaat 3 cm ontsluiting is onze dochter geboren met een keizersnede. Wat zijn we blij dat ze er eindelijk is, maar wat zijn wij uitgeput!

In het ziekenhuis was weinig tijd om de borstvoeding op gang te krijgen. Ons meisje was misselijk na een hap vruchtwater en wilde niet drinken. Een kolf kwam er niet aan te pas om alles op gang te krijgen. En zelf hadden wij ook nog niet de heldere gedachten om hierom te vragen. Na drie dagen mochten wij naar huis. Thuis wachtte de kraamhulp op ons. Onze dochter was meer da  7% afgevallen en moest bijgevoed worden. Een voeding voor ons bestond uit beide borsten aanbieden, daarna kolven en vingervoeden. Al met al waren wij ruim 1,5 uur verder. Na veel moeite en inzet kwam de borstvoeding op gang en was het kolven en bijvoeden niet meer nodig. Dit maakte het voeden al iets draagbaarder.

Maar na drie weken was voor mij de energie op. Het geven van borstvoeding kostte mij zoveel energie, dat ik niet toe kwam aan mijn eigen herstel van de keizersnede. Ik was zooo moe! Maar wat doe je dan? Is dit een punt dat je even moet doorbijten of is dit de grens? Borstvoeding is de beste voeding, maar ook ten koste van mijn eigen  herstel? Waarom lukt het andere mensen wel en mij niet? Heeft niet iedereen een breekpunt in haar borstvoedingsperiode. Als mijn man na 2 uur slaap weer met mijn dochter naast het bed staat en met bezorgde blik zegt:'Sorry, maar ze is weer aan het happen' breek ik. Dit is mijn grens en mijn laatste dag volledig borstvoeding. De volgende dag met de wijkverpleegkundige een afbouwschema opgesteld en de eerste fles werd klaar gemaakt. Het was even slikken toen ik de speen in haar mond zag verdwijnen, maar na de voeding voelde het goed. Ik had nog energie om het flesje even om te spoelen! Nu drie weken verder kan ik zeggen dat het de beste beslissing in mijn kraamperiode was. Borstvoeding geven is erg waardevol, maar niet ten koste van alles!

Annemiek2's avatar
9 jaar geleden

Jouw ervaring klinkt erg bekend. Niet alles is bij mij netzo gegaan maar wel een hoop. Je hebt de juiste keuze gemaakt en vergeet niet dat een keizersnee na 3 dagen bevallen veel meer herstel nodig heeft dan als je eerder in de bevalling de keizersnee zou krijgen. Heel veel sterkte met je herstel en heel veel genieten van het voeden van je dochter hoor. Echt je geeft het beste aan je kindje, namelijk jezelf op welke manier dan ook.

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij AnMenz?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.