Snap

Ons eerste dagje / nachtje thuis! (31)

Vandaag is ons eerste dagje en nachtje thuis. Hoe zal het ons allemaal vergaan met onze kleine Yvar?!

In mijn vorige Blog schreef ik over dat wij eindelijk thuis waren met z'n 3e. Het is nu wachten op de kraamverzorgster.

Na 3 kwartier (pas) gaat de bel. Eindelijk is de kraamverzorgster er. Samen met Paul komt ze naar boven waar ik en Yvar zijn. Ze stelt zich voor: Gefeliciteerd met Yvar, ik ben Carin. Het is hier wel koud zegt ze. Het is 31 januari en buiten is het rond het vriespunt. De verwarming staat nooit aan op onze slaapkamer. Dit moet wel. Gemiddeld moet het voor een pasgeborenen 20 graden zijn. Natuurlijk wist ik dat helemaal niet. Daar zal Paul niet blij mee zijn. Hij is niet zo van de warmte. Paul zet de verwarming op Yvar zijn kamer en onze kamer aan dan kan het vast allemaal op temperatuur komen. Het is inmiddels al bijna rond de middag en Yvar heeft honger. Ik geef Yvar de borst en in de tussentijd gaat Paul even naar de supermarkt zodat wij dadelijk ook kunnen lunchen.

Nadat Paul na de supermarkt is geweest komt de kraamverzorgster met een broodje naar boven. Eindelijk naar bijna 9 maanden een broodje filet American met uitjes. Dat had ik zoooooo gemist. Nu mocht het weer! Na de lunch gaat Yvar even slapen en ik rust ook even.

Rond een uurtje of 3 gaan wij Yvar voor de eerste keer in badje doen. De kraamverzorgster legt ons alles uit en niet veel later ligt Yvar voor het eerst in zijn badje te dobberen. Voor het eerst in badje sinds zijn geboorte ruim een week geleden. Het voelt erg bijzonder en ook mooi om te zien!

Als Yvar klaar is in badje dan doet de kraamverzorgster Yvar afdrogen en weer aankleden. Morgen mag Paul Yvar in badje doen en overmorgen ik. Alles moeten wij in deze 2,5 dag leren aangezien wij nog maar 2,5 dag kraamhulp krijgen. Rond een uurtjes of 4 komen mijn ouders en Paul zijn ouders op visite. De kraamverzorgster smeert beschuitjes en zet koffie. De tijd gaat snel en rond 5 uur gaat de kraamverzorgster weer naar huis. Ze schrijft van alles op voor ons zoals het temperaturen, de kruikjes, en wat wij allemaal in moeten vullen (de plas/poep luiers, hoe vaak Yvar drinkt enz). De borst geef ik op verzoek. Alleen s nachts mag er niet meer als 6 uur tussen zitten. Rond half 6 gaan ook mijn ouders en Paul zijn ouders naar huis. Als iedereen weg is krijg ik een raar gevoel. Een gevoel van onzekerheid en angst. Voor het eerst sinds de geboorte van Yvar zijn wij echt alleen. Nu is er niemand die ik iets kan vragen. Natuurlijk kan ik altijd mijn moeder bellen! Dit wordt onze eerste nacht samen in ons eigen huis. Paul haalt frietjes maar honger heb ik niet. Als we net aan het eten zijn begint Yvar te huilen. Hij heeft ook honger. Ik eet snel nog wat frietjes en daarna verschoon ik Yvar en geef hem de borst. Ik merk dat als Yvar drinkt dat ik wat pijn heb aan mijn tepels. Ik heb last van kloofjes, flink purelan smeren dan is het zo over hoop ik.

Die avond zitten wij voor het eerst samen met z'n 3e op de bank. Wauw, wat een rijkdom!!! Om 23:00 heeft Yvar de laatste voeding voordat wij de nacht ingaan. Nadat hij de borst heeft gehad gaat Yvar in zijn eigen bedje en papa en mama ook. Paul en ik praten nog even en wij zijn allebei benieuwd hoe de eerste nacht zal zijn samen met ons lieve mannetje. Ik zet de wekker om 05:00 uur. Mocht Yvar doorslapen dan moet hij dan weer een voeding hebben. Ik maak het lampje uit en al snel vallen wij allebei in slaap.

Ik schrik wakker, ik hoor Yvar huilen. Paul is ook wakker en hij kijkt op de wekker: 01:00 uur. Dat is wel snel naar de laatste voeding. Misschien heeft hij om 23:00 uur niet genoeg gehad. Ik verschoon Yvar en geef hem de borst. Na een half uurtje leg ik Yvar weer in bed. Ook ik kruip terug in bed en maak het lampje weer uit.

Paul tikt mij aan, Yvar is weer wakker. Waarom heb ik het niet gehoord? Paul slaapt meestal niet zo vast als mij. Hoelaat is het zeg ik tegen Paul? 03:00 uur zegt hij. Ik ga naar Yvar en ik verschoon hem. Ik neem hem mee naar onze slaapkamer en geef hem weer de borst. Stiekem heb ik het idee dat hij niet genoeg binnenkrijgt maar ook heb ik het gevoel dat ik genoeg melk heb. Ook doet het ontzettend pijn als Yvar aan mijn borst drinkt. De kloofjes worden erger en ook bloed het een beetje. Nadat Yvar gedronken heeft leg ik hem weer terug in zijn bedje. Tijdens het drinken is hij weer in slaap gevallen. Het is inmiddels al kwart voor 4. Weer maak ik de lamp uit en val ik in slaap.

Ik word wakker van Yvar, hij huilt. Hoelaat is het Paul? 06:30 uur! Ik begin mij zorgen te maken over Yvar en ben bang dat hij echt niet genoeg borstvoeding binnenkrijgt. Paul gaat mee naar Yvvar zijn kamer en hij verschoont hem. WIj gaan samen naar boven en geef Yvar de borst. Deze keer doet het z'n pijn als Yvar drinkt dat ik uitbarst in tranen. Ik weet niet wat ik moet doen! Ik pak mijn telefoon en bel de verloskundige. Snikkend vertel ik haar dat ik veel pijn heb als Yvar drinkt. Ik heb last van kloofjes en Yvar is om de 1,5 / 2 uur wakker en dan heeft hij honger. De verloskundige vraagt of ik een kolfapparaat in huis heb. Ja dat heb ik zeg ik tegen haar. Je moet alles eerste even uitkoken zegt ze. Misschien kun je dit vast doen en dan kun je samen met de kraamverzorgster straks kolven. Hoelaat komt zij? Rond 08:30 uur. Zo gezegt, zo gedaan. ALs Yvar klaar is met drinken ga ik naar onder en ga alles uitkoken wat er bij het kolfapparaat zit. Ik heb het te leen van een collega. Als ik klaar ben met alles uitkoken is het alweer 08:00 en ga nog even terug naar bed. Paul is inmiddels aangekleed voor als de kraamverzorgster dadelijk komt. Om 08:30 uur gaat de deurbel, de kraamverzorgster. Hoe is het gegaan vraagt ze? Ik vertel haar natuurlijk alles over hoe het afgelopen nacht is verlopen is. Ook vertel ik har van de pijn die ik heb als Yvar aan de borst drinkt. Wij zullen eens even gaan kijken zegt de kraamverzorgster.

In mijn volgende blog kunnen jullie lezen hoe het verhaal verder gaat!

 

7 jaar geleden

Heerlijke foto's trouwens!

7 jaar geleden

Wat een verschil met hoe het bij ons ging! Ons zoontje werd niet zelf wakker, maar ik moest de eerste weken nog om de 3 uur voeden en eventueel extra op verzoek... Ook snachts. Ik ben wel benieuwd hoe dit verder is gegaan bij jullie.