Snap
  • Baby
  • #keizersnede
  • onrustigebaby
  • #spoedkeizersnede
  • geplandekeizersnede
  • onrustbijjebaby

Onrust bij je baby na een keizersnede

Een pittige ervaring

Een keizersnede kan zorgen voor een pittige ervaring, zowel voor moeder als voor de baby. Een baby wil immers graag op zijn eigen tijd samen met zijn moeder de geboorte in gang zetten en beleven. Door een keizersnede verloopt het zo belangrijke Gouden Uur vaak anders dan gewenst. De eerste hechting tussen moeder en kind kan daardoor wat anders verlopen. Soms komt de (eventuele) borstvoeding hierdoor bijvoorbeeld moeilijker op gang. Dit kan meerdere redenen hebben, ten eerste natuurlijk het feit dat het uur na de geboorte soms niet samen doorgebracht kan worden. Gelukkig is dit zeker niet altijd het geval en wordt er steeds meer aandacht besteed aan hechting en het Gouden Uur samen doorbrengen. Ook wordt de gentle sectio steeds vaker ingezet. (zachte en vriendelijke natuurlijke keizersnede)

Daarnaast komt bij een vaginale bevalling het hormoon oxytocine vrij, wat o.a. zorgt voor een goede hechting. Het missen van dit hormoon en soms ook door de narcose het missen van de bevalling zelf, kunnen ervoor zorgen dat je kindje als je het voor het eerst ziet niet meteen aanvoelt alsof het jouw kindje is. Daar kun je zelf helemaal niets aan doen, moeders voelen zich hier soms schuldig over. Wat begrijpelijk is, maar echt niet nodig! Dit is gewoon een stukje wat anders is gelopen dan gewenst. Zeker niet fijn natuurlijk, maar gelukkig kun je er wel iets mee. Het kan alleen even wat meer tijd nodig hebben. En jullie start samen kan wat lastiger zijn.

Maar hoe ervaart een baby een keizersnede en is er dan nog verschil in een geplande keizersnede of een spoedkeizersnede?

Zowel voor, tijdens of na zijn geboorte heeft een baby bepaalde behoeftes, waarvan hij graag wil dat die gezien worden en er aan wordt voldaan. Een van die behoeftes is het zelf in gang zetten van zijn geboorte. Dit gebeurt doordat de baby zorgt dat er een bepaald stofje bij de moeder vrijkomt, waardoor de bevalling gaat beginnen. Hier komen ook allerlei hormonen bij vrij, die de baby helpen om de stressvolle gebeurtenis van geboren worden te kunnen handelen.

Maar als er een geplande keizersnede plaatsvindt, heeft de baby hier zelf geen invloed op gehad. Hij heeft niets kunnen kiezen of aangeven en wordt zo ineens uit de buik van zijn moeder “getrokken”. Misschien wel terwijl hij lag te slapen. Vanuit die veilige liefdevolle plek naar een fel verlichte wereld met harde geluiden, met een beetje pech het eerste uur of langer zonder zijn moeder, misschien ook zonder huid op huid contact. Het stresslevel van een baby is dan heel hoog. Er wordt door de omgeving vaak gedacht maar alles is nu toch goed? Het kindje is er en het is gezond. Natuurlijk is dat het heel belangrijk, maar dat neemt niet weg dat een baby het de eerste maanden echt last kan hebben van deze ervaringen.

Spoedkeizersnede

Bij een spoedkeizersnede kan het zijn dat de bevalling al is begonnen, maar dat de baby het gaandeweg moeilijk krijgt. Hierdoor is er geen andere keuze dan het kindje snel uit de buik te halen door middel van een keizersnede. Daar is natuurlijk ook helemaal niets op tegen, de gezondheid van moeder en kind gaat voor alles natuurlijk. Zeker als het een kwestie van leven of dood wordt. En ook een geplande keizersnede is soms gewoon nodig en de beste keuze voor moeder en/of kind. Bij een keizersnede nadat er al weeën-activiteit is geweest, heeft het kindje (als er tenminste geen inleiding heeft plaatsgevonden) zelf wel kunnen kiezen wanneer hij geboren wilde worden. Dit kan wel verschil maken voor zijn gevoel hierover. En als een baby het erg benauwd of moeilijk heeft tijdens het geboren worden, kan de keizersnede natuurlijk ook een opluchting zijn. Helemaal als hij na die ervaring wel bij zijn moeder op de borst mag bijkomen van de ervaring. Evengoed heeft hij daarvoor de spanning en stress natuurlijk wel (onbewust) meegekregen en dat kan zijn weerslag hebben.

Wat kun je merken aan je baby?

Een baby bouwt energie op om geboren te worden, dit heeft hij onder andere nodig voor de inwendige en uitwendige spildraai en het afzetten met de beentjes bij het geboren worden. Bij een keizersnede kan deze opgebouwde energie vast komen te zitten in zijn lijfje, wat zo voor een voortdurende, permanente onrust kan zorgen. En die onrust, die je o.a. terug kunt zien in het drinken, moeizaam slapen en moeilijk ontspannen, zorgt weer voor bewegingsdrang. Als een kindje ouder wordt kan het bijvoorbeeld in de klas soms ook maar moeilijk stilzitten.

Het kan zijn dat je baby hier na de geboorte last van heeft. Wat kun je dan aan je kindje merken? Het gaat te ver om alle mogelijke gevolgen op te noemen, maar wat je bijvoorbeeld kunt zien is de genoemde onrust, soms ook moeizaam drinken daardoor, bewegingsdrang, moeite om alleen in slaap te vallen, sowieso moeite hebben om alleen te zijn. Logisch ook, want die scheiding na de geboorte (als die er is geweest) laat zijn imprint na in het lichaamsgeheugen van een baby. Als hij dan na zijn geboorte weer van zijn moeder wordt gescheiden, dan triggert dit onbewust de herinneringen van toen. Heel begrijpelijk dus dat niet samen zijn een uitdaging is. Onverwachte snelle overgangen kunnen ook lastig zijn voor je kindje.

Wat kun je doen om je kindje te helpen?

Om te beginnen veel huid op huid contact is voor elke baby fijn, maar na een zwaardere start helemaal super belangrijk. Je hebt hier tegenwoordig mooie buideltops voor, maar het kan natuurlijk ook prima gewoon in bed

Inbakeren kan een baby na een keizersnede heel fijn vinden om tot rust te kunnen komen

Als het even kan, zorg er dan voor dat moeder en kind de eerste maanden niet vaak of langdurig van elkaar gescheiden zijn

Bij de verzorging van je baby kun je gedempt licht gebruiken en zorgen dat de geluiden niet te hard zijn. Vertel je baby ook wat je gaat doen, dan is hij een beetje voorbereid op wat er gaat komen

Neem de tijd om aan elkaar te wennen, gun jezelf en je baby die tijd en ruimte

Je mag altijd contact met me opnemen als je graag meer tips wilt of eens wilt overleggen/iets vragen. Er zijn veel mooie methodes die je samen met mij in kunt zetten om je baby te helpen.