Snap

Ondergewicht en Autisme

Autisme is een stoornis in de informatieverwerking van de hersenen. Informatie die via de zintuigen binnenkomt (zien, ruiken, voelen, horen, proeven), wordt bij mensen met autisme anders verwerkt. Volgens een Amerikaanse onderzoeker zijn baby's waarvan het gewicht lager is dan 1,8 kilogram, is meer vatbaar voor autisme.

De Amerikaanse onderzoeker was dit onderzoek gestart met 862 kinderen die een laag geboortegewicht hadden. Uit dit onderzoek is gebleken dat van de 862 kinderen, 5% van die kinderen uiteindelijk Autisme kregen. Er was ook al eens eerder een ander onderzoek gedaan met de onderzoeker Jennifer Pinto Martin. In dat onderzoek werd er een verband gelegd tussen een laag ondergewicht en mogelijke cognitieve problemen.Voor het eerst is er nu ook een verband gelegd tussen ondergewicht en autisme. Het is mogelijk dat de cognitieve problemen het onderliggende autisme maskeren.

Volgens de wetenschapper Dorothy Bishop moet er nog kritisch gekeken worden naar de uitslag van de resultaten. Want de meeste kinderen die een laag ondergewicht hebben ontwikkelen geen autisme en de meeste kinderen met autisme hebben geen ondergewicht.