Snap

Nooit gedacht, maar al een jaar borstvoeding

Toen ik zwanger was van mijn zoontje wist ik al wel zeker dat ik wilde proberen borstvoeding te geven. Ik ging er vanuit dat je maar 6 maanden hoefde te geven en wat er dan verder ging gebeuren, daar had ik niet over nagedacht. Maar toen ik een boek ging lenen bij de bieb over bortsvoeding, omdat ik me toch wel wilde voorbereiden, ging er een wereld voor mij open! Nooit geweten hoe het allemaal zat met vraag- en aanbod, met de natuurlijke duur van het geven van borstvoeding etc.

Omdat mijn man en ik allebei wel ergens allergisch voor zijn, koos ik er voor om dus sowieso te wachten met bijvoeding tot 6 maanden, en of ik daarna nog door zou gaan met borstvoeding, daar twijfelde ik nog over. Maar ik had me voorgenomen om die 6 maanden niet te gaan probéren, nee dat ging ik gewoon dóén.

En inmiddels is mijn zoontje 13 maanden en krijgt hij nog steeds borstvoeding. Hij doet het supergoed, groeit goed, ontwikkelt zich netjes en is in zijn eerste jaar pas 2 keer ziek geweest. Natuurlijk weet je niet of hij zonder borstvoeding vaker ziek zou zijn geworden, maar feit is wel dat hij gezonde voeding gehad heeft en ik hem helemaal zelf heb kunnen bieden wat hij nodig had. Sinds hij 11 maanden is krijgt hij weliswaar nog maar 2 keer per dag de borst en daarnaast gewoon koemelk en yoghurt enzo en dat bevalt ons allebei prima.

Ik krijg heel vaak de vraag 'wanneer stop je nou eens?' met een beetje een nare ondertoon, alsof het raar is dat hij nog steeds aan de borst drinkt. Dat vind ik jammer, want ik moet toch zelf weten hoe ik mijn kindje voed en waarmee. Als vrouwen kiezen voor de fles, dan kijk ik daar ook niet op neer hoor, ieder haar voorkeur. En als vrouwen door omstandigheden stoppen met de borstvoeding dan is dat voor hen vaak erg jammer, maar ik zal daar verder niet over oordelen. Ik ben alleen maar heel blij dat wij in een land wonen waar iedereen een keuze heeft.

Maar de vraag wanneer wij stoppen kan ik niet beantwoorden. Wij gaan door totdat mijn zoontje of ikzelf er geen zin meer in hebben.

11 jaar geleden

ik vind het ook jammer dat er vaak negatief over borstvoeding gedaan wordt, zeker als je inderdaad langer dan 6 maanden voedt. Maar ik vind het ook heel erg als ik lees dat vrouwen die voor de fles kiezen (al dan niet noodgedwongen) zich onder druk voelen staan. Al snap ik ook wel weer dat medisch personeel graag wil dat je borstvoeding geeft, omdat dit gezondheidsvoordelen heeft die de maatschappij miljoenen aan kosten bespaard over iemands hele leven gezien. Maar ja, aan de andere kant is het voor de economie weer beter om flesvoeding te geven ;) Ik weet niet wat het is dat maakt dat vrouwen elkaar vaak afkraken terwijl we elkaar eigenlijk moeten steunen. Een kind op de wereld zetten en opvoeden omvat zoveel aspecten, en voeding is daar slechts één van. En de een doet zus, de ander zo, maar uiteindelijk doet iedereen wat bij haar past en daar moeten wij allemaal respect voor hebben vind ik. En tuurlijk vind ik borstvoeding het beste, anders had ik wel voor flesvoeding gekozen. Maar dat ik dat vind is ook omdat het bij ons goed loopt, mijn zoon het er super op doet en het me makkelijk af gaat, onder andere omdat ik niet werk. Een andere moeder heeft weer een andere situatie en dat is de fles misschien het beste. Maar inderdaad, het zou fijn zijn als mensen je niet raar vinden als je na 6 maanden door gaat met voeden. Alhoewel ik de uitspraak 'jij bent zeker van de borstvoedingsmaffia'inmiddels meer een comliment dan een belediging ;)

11 jaar geleden

Waarom is iedereen toch altijd zo negatief over bv, als je het niet geeft vind iedereen dat je het wel moet doen, en als je t na 6 maanden nog geeft vind men dat je er maar eens mee moet stoppen. Bij mijn eerste was het na 6 weken klaar, ik had niet meer genoeg en moest gaan bijvoeden, en bij mijn tweede heb ik het 9 weken vol kunnen houden. Ik vind dat je moet luisteren naar je gevoel, je lijf, en je kindje, als een van die drie aangeeft dat het niet meer gaat, is het tijd om te stoppen. En als je er niet achter staat moet je er niet aan beginnen, want dan lukt t meestal niet of niet voldoende, en daar hebben jij en je kind beiden niks aan. Iig Pluim voor Chani !

11 jaar geleden

Super dat je nog stees borstvoeding geeft. Niks mooier dan zo;n moment met z'n tweeën. Zelf is het mij gelukt om 8 maanden borstvoeding te geven. Ondanks dat mijn dochter in de eerste maanden 2 keer in het ziekenhuis heeft gelegen. Ik ben zelf gestopt omdat ik het zelf niet meer volhield. Heb namelijk psoriasis aan de voeten en dit werd tijdens zwangerschap en borstvoeding erger. Op dat moment heb ik ervoor gekozen te stoppen om stress te voorkomen. Dat merken die kleintjes veel te snel. Was graag langer doorgegaan. Over de reacties van mensen waarom je nog neit stopt snap ik ook niks. Ieder zijn eigen keus en niks van aantrekken, ook al kan dat soms lastig zijn. geniet ervan zolang het kan.

11 jaar geleden

wat goed zeg 1 jaar! nou ja eigenlijk 13 maanden. ik herken heel veel in je verhaal (het kon wel een stuk van mij zijn) volgens mij hebben we hetzelfde boek gelezen:-) ik heb het wel eens moeilijk gevonden al die reacties die je krijgt als je kind 6 maanden is geweest maar ook wij hebben het volgehouden, onze dochter is nu 22 maanden en kreeg tot zaterdagnacht nog bv afgelopen nacht heeft ze doorgeslapen maar of dat van lange duur is weet ik niet maar ze vroeg er vanmorgen ook niet om dus is dit dan een eind van een bv-periode???? ik wens jou heel veel succes en ga lekker zo door zolang het voor jou en je zoontje goed voelt en ook niet onbelangrijk zolang jij het nog volhoud!! ik vind het top!! lieve groet