Snap
  • Baby
  • mijlpalen
  • #doorslapen

Nog een mijlpaal

In het leven met vier kleine kinderen trotseren wij de ene mijlpaal na de andere. Daar waar wij met veel plezier de ene fase achter ons laten had ik een andere graag nog wat langer vast willen houden. Zo ook deze.

Vanuit het wiegje van Suus, dat aan het voeteneinde van ons bed staat, hoor ik haar eerste kreuntjes. Het is etenstijd. Nog half in slaap speur ik naar mijn telefoon. Ik ben klaar wakker als mijn blik op de klok valt. Tien over zeven! Ik veer op, duw het licht aan en spring haast bovenop Daan om het heuglijke nieuws te delen. Onze dochter heeft voor het eerst doorgeslapen! Een mijlpaal dus.

En hoe fijn dat ook is besef ik mij ook dat mijn kleine meisje dus groot wordt. Dit ons laatste kindje is en de tijd van samen cocoonen in de nacht is gedaan. Geen kroketten meer om drie uur 's nachts. Geen Spaanse telenovella bing watchen omdat Suus niet meer wilt slapen. En geen ronkend hoopje mens op mijn buik als ze besluit dat uiteindelijk toch wel te doen.

Daan begrijpt niks van dat kleine traantje dat ik even weg moet pinken. Meer slaap. Heerlijk toch?! En daarbij zullen onze nachten heus niet altijd zo harmonieus verlopen. Zo is Max regelmatig in onze slaapkamer te vinden wanneer hij een slokje water wilt en wij net die ene keer zijn vergeten een beker op de overloop te zetten. En het is vaker wel dan niet dat Luuk midden in de nacht loopt te spoken. Dan wel vanwege een op hol geslagen sondevoedingspomp. Dan ziet hij iets bewegen onder zijn bureau. Een andere keer ligt zijn favoriete knuffel op de vloer. En soms gewoon omdat het kan. Daan is dan ook dolgelukkig met deze mijlpaal. En eerlijk is eerlijk. Hij heeft gelijk. 25% meer kans op slaap. Wie wil dat nou eigenlijk niet.

Wat was jullie mooiste, droevigste, leukste of meest bijzondere mijlpaal? Laat het me weten middels een reactie! Dit is in ieder geval mijn top tien:

1. Het eerste lachje. Geen uitdrukkingsloos koppie meer, maar een tevreden mensje. Dat ziet iedere ouder toch het liefst.

2. De eerste stapjes. De wijde wereld in. Doodeng, maar zo bijzonder.

3. Voor het eerst naar de basisschool. Zo groot op het kinderdagverblijf, de crèche of peuterspeelzaal, maar ineens weer zo klein op dat grote speelplein tussen al die anderen.

4. Iedere eerste verjaardag. Dat bijzondere jaar. Het zit er op. Wat vliegt de tijd.

5. De eerste keer op pad. Zo'n klein hoopje mens in die prachtig opgemaakte kinderwagen. Bloedheet of steenkoud. Naar buiten.

6. Het eerste woordje. Bij nummer vier dan toch een keer mama in plaats van papa?

7. Voor de eerste keer afspreken. Foto's maken is niet vreemd. Al zal dat kind er misschien anders over hebben gedacht.

8. De eerste uit de luiers. Geef niet op. Het gaat lukken!

9. De eerste zwemles. Letterlijk loslaten. Zonder zwemvleugels, zonder band en zonder hand.

10. Voor de eerste, tweede, derde en vierde keer mama worden. Die eerste aanraking, dat eerste huiltje, de eerste kleertjes en dan beschuit met muizen. Niets kan daaraan tippen.