Snap
  • Baby
  • kraamweek
  • quotes
  • babyslaap

Niet slapende baby

Snurkende vent

Herken je dat, dat wanneer je baby wakker wordt en je naast je kijkt. Dat man-lief al snurkend nog steeds op een oor ligt? Ja, ik ken het ook. En man man man niks is zo frustrerend als dat. Heb je net afgesproken dat hij vannacht het bed uit gaat voor de mini, wordt hij niet wakker. Deze frustratie is volstrekte logisch, want ja.. je bent moe. Heel moe. Wallen onder de ogen omdat je niet echt die diepe slaap hebt gepakt. En dan slaapt hij! HOE DAN?

Nou, wij gaan het je uitleggen! Zodra een baby geboren is veranderen hormonen het brein. Deze hormonen zorgen ervoor dat je makkelijker wakker wordt. De primaire verzorger, wat in Nederland meestal de moeder is omdat deze thuis blijft de eerste maanden, maakt deze hormonen extra aan. Zodra vader om wat voor een reden dan ook toch de primaire verzorger is, zien we bij mannen dus hetzelfde effect. Bijvoorbeeld door ziekte of zelfs het trieste overlijden van moeder.

Over welk hormoon hebben we het eigenlijk? Oxytocine is de boosdoener. Oftewel het knuffelhormoon, het liefdes hormoon. Van dit hormoon krijgen we een enorme boost als we net bevallen zijn als onze mini op ons komt te liggen. Oxytocine zorgt ervoor dat ons brein extra gevoelig wordt voor het gehuil van een baby. Heel handig van moeder natuur, want daarmee laten we onze mini nooit huilend achter en dit zorgt voor goede hechting. Niet al te best voor die wallen, maar ach.. daar hebben we make-up voor he? 

Meer leuke weetjes? Kijk @WijzerMama op instagram