• Baby
  • Kind
  • Mama
  • mama
  • opvoeding
  • regelmaat

Naar bed, naar bed

Af en toe snap je er als ouder gewoon even hellemaal niets meer van, wat je in bepaalde situaties moet doen. En soms is het ook heel moeilijk en vermoeiend om consequent te blijven, als je bijvoorbeeld al een hele lange of vermoeiende dag achter de rug hebt, en je dan juist vaak geneigd bent om toch die ene keer de makkelijkste weg even te kiezen, en daar bedoel ik dan ook het “toegeven” mee…

En hoe je dan in sommige situaties op de juiste manier moet reageren als je kind het je even niet makkelijk maakt, ··Een tijdje terug had ik al eens bij het consultatiebureau om advies gevraagd vanwege Chelsea die het dan ook regelmatig opmerkelijk veel langer volhoud altijd als ik haar bedtijd aangeef, en half 8 voor een klein meisje is een redelijk tijdstip toch? Maar daar is Chelsea het dus niet echt mee eens.

De mevrouw die mijn verhaal aandachtig daar heeft aangehoord en wilde weten hoe wij het dus altijd aanpakten met het bedritueel van Chelsea en hoe wij het aanpakken wanneer de kleine meid liever zin heeft om te keten in haar kamertje dan te slapen. Nou ze hoorde alles geduldig aan en naar aanleiding van mijn verhaal noteerde ze een aantal dingen op papier en beloofde dat ik binnen enkele dagen een email van haar zou ontvangen over haar advies naar ons toe. En na twee dagen inderdaad netjes een email wat ze ook had beloofd. Met haar conclusie en advies hoe we het eventueel ook eens aan zouden kunnen pakken en daarbij gelijk een aantal handige tips erbij gevoegdJ Nou ik moet zeggen dat het bij ons thuis zeer succesvol heeft gewerkt. Ja, natuurlijk verslapt het af en toe weleens wat, en nemen we het ook niet echt elke keer zo nauw met hetzelfde ritueel aanhouden. Maar een enkele keer iets afwijkend maakt voor Chelsea dus niet veel uit. Ze gaat gewoon heel lief en gehoorzaam netjes naar haar bedje toe…, nou moet ik wel zeggen dat zoiets ook echt best veel geduld en standvastigheid vraagt van een persoon (vooral in het begin) Maar echt het loont!!

Heel veel mensen zullen vast ook het programma kennen; Eerste Hulp bij Opvoeden. En als je daar weleens de ouders die ook een probleem hebben met hun kinderen en slapen. En je ziet ze dan ook wel een stuk of twintig keer hun kinderen steeds terug (blijven) leggen in bed. (Soms wel twee of drie uur lang wat maar nodig is,) dan kun je bij elke ouder in het programma ook wel de frustratie van het gezicht aflezen. Maar elke ouder die het volhoudt, heeft gewoon succes.., het vergt gewoon wat tijd en geduld van de ouders voordat de kindertjes het ook gewoon begrijpen wat er nu precies van hun wordt verwacht. En natuurlijk verslapt het af en toe weleens wat op een avond als wij beide heel erg moe zijn, en ja dan leggen wij haar weleens zonder een verhaaltje te lezen op bed. Nou het is natuurlijk niet zo dat iedereen hier wat aan zal hebben (elk kind is ook anders, of heeft een ander bedritueel voorheen gehad als wij!) Maar ik heb hieronder een stukje van het email overgenomen. Wat ik dus van die mevrouw hierover had toegestuurd gekregen…

En als maar misschien 1 of twee personen hier wat aan zullen hebben ben ik al blij! :)

“Het is belangrijk om Chelsea goed voor te bereiden op wat er gaat gebeuren. Als je het tijd vindt om naar bed te gaan, zeg dat dan van te voren. Waarschuw tijdig voor het eten. Wanneer zij in haar spel verdiept is, krijgt ze zo de tijd om te schakelen. Ze lijkt al heel zelfstandig, maar ze kan ook bang en angstig zijn, vooral als ze alleen in haar bed ligt en kan het dat ze draken en andere monsters ziet. Ze kan nog niet echt het verschil zien tussen wat zij zelf verzint en wat ze droomt. Haar dromen of verzinsels kunnen haar daarom erg van streek maken. Als je merkt dat ze fantaseert over enge beesten, jaag de draken samen met haar weg en leidt haar daarna af.Als ze het niet benoemd moet je het niet voor haar invullen. Het kan een rol spelen, maar het hoeft niet. Stuur haar nooit voor straf naar bed! Haar slaapkamer moet een vertrouwde plek zijn.Leer troost vinden bij een knuffeldier.Maak duidelijk waar grenzen liggen. Hou daar aan vast en wijk niet af.Herhaal de regels, ze kan de regels nog niet goed onthouden. Probeer niet toe te geven, consequent zijn dus!

Overdag

- regelmaat

- duidelijkheid scheppen en het gezellig maken voor Chelsea

- rust

- niet veel prikkels (mensen, geluid, speelgoed)

- schrijf kort op hoe het gaat

- beloon jezelf als het goed gaat (complimentje, lekker kopje thee/koffie)

- geef elkaar    (Jimmy en Simone, maar ook opa en oma) complimentjes als de ander het goed doet

- duidelijke dagindeling voor haar (vaste tijden-dezelfde volgorde)

- ga elke dag naar buiten (al is het maar 15 minuten)

- 1 op 1 contact

Avond

Liefst geen tv kijken  ”