Snap
  • Baby
  • borstvoeding
  • #nachtvoeding
  • #doorslapen

Mijn zoon is 14 maanden en krijgt nog twee flesjes ‘s nachts.

Maakt dit me een slechte moeder? Ik denk juist van niet.

Dé vraag die altijd gesteld wordt, slaapt hij al door? Neen. Dat is mijn antwoord van in het begin, toen hij 6 maand was, bijna een jaar en nu op 14 maanden. Ons zoontje is 14 maanden en slaapt absoluut nog niet door. We kunnen letterlijk op twee handen alle nachten tellen dat hij heeft doorgeslapen. En meestal was dit tijdens mijn nachtshift. Wat zo typisch is natuurlijk :)

Nu rond 11 maanden ging het weliswaar beter, maar toen begon de wel bekende 12 maanden slaapregressie en besloot meneer deze te combineren met tandjes krijgen. Op exact 12 maanden was eindelijk zijn eerste tandje zichtbaar. Ceres was hier ontzettend laat mee, wat op zich voor mijn borstvoeding goed uitkwam.

Hier komt de volgende discussie. Is het niet door de borstvoeding dat hij niet doorslaapt? Eerlijk? Het zal er misschien wel iets mee te maken hebben. Maar is dit erg? Ondanks dat hij niet doorslaapt heeft hij nooit echt lange wakkere episodes gehad. Hij kreeg de borst, huidcontact met mij, knuffel momentje in de nacht en nadien sliep hij gewoon flink terug in. Als baby heeft hij ook nooit lange blokken geslapen, ik vrees dat het er gewoon niet echt in zit. Het is zeker mogelijk dat Ceres de link legt dat als hij wakker is, hij mama en papa ziet als hij dan begint te huilen en dan de fles krijgt. Het is wel zo dat onze jongen borstvoeding tot 12 maanden heeft gehad, wij volgen hierdoor de natuurlijke maaginhoud. En dat geeft meerdere kleinere voedingen ook ‘s nachts.

Of ik de twee nachtvoedingen wil afbouwen? Graag! Maar of dit momenteel lukt? Neen. Hij lijkt het nog nodig te hebben. Ik ga hem sowieso altijd eerst even troosten eer hij een flesje krijgt maar ik laat hem nooit langer als 5-10 min wenen. Ik wil dat hij weet dat wij komen als er iets is. Is het vermoeiend deze nachten? Jep, en zeker met een job in shiften en een studie die ook nog eens het merendeel van mijn vrije tijd in beslag neemt. Maar als ik de tijd zou terug draaien, zou ik het dan anders aangepakt hebben? Waarschijnlijk niet, want ondanks dat het niet echt volgens de boekjes is, probeer ik gewoon mijn zoontje en zijn behoeftes te volgen. Smeek ik soms om verandering? Jazeker! Maar is het alles, waar ik niet achter sta waard? Neen, dus dan blijven we nog wel even doorploeteren.

Ooit komt er een moment dat hij beslist om toch eens door te slapen. En ooit komt er zelf een moment dat ik hem uit bed moet sleuren. Dus laten we het positieve maar zien in deze situatie en genieten van de nachtelijke knuffels en het feit dat hij me nog nodig heeft!

(Even voor de duidelijkheid, er is geen verkeerde opvoeding, er zijn gewoon verschillende visies en iedereen kiest waar zij als ouders achter staan. Zelf sta ik altijd open voor advies en tips, en daarna zie ik wel wat we ermee doen. Ik sta open voor ieder zijn manier van opvoeden want iedereen is anders en iedereen heeft hier een andere kijk op!) 

3 jaar geleden

Mijn jongste is nu bijna 8 maanden en komt ook nog steeds 3x per avond/nacht. Ze drinkt overdag ook nog erg vaak. Doordat ik borstvoeding geef heb ik geen zicht op wat ze drinkt, maar kan mij niet voorstellen dat het heel veel is per keer. Het is ook maar een fijn poppetje. Mijn middelste (meisje) dronk op deze leeftijd een stuk minder en toen bijna nooit meer in de nacht. Mijn oudste (jongen) kreeg als enige na 3 maanden de fles omdat de borstvoeding niet goed ging. Maar sliep vanaf die tijd ook s nachts door. Waar het aan ligt geen idee, maar geef je groot gelijk dat je in de nacht gewoon nog een flesje geeft als daar behoefte aan is. Blijkbaar hebben ze het nodig. En hoe vervelend het soms ook is, ik kan er ook van genieten van mijn kleine meid in de nacht.

3 jaar geleden

Een gevecht van een halve nacht of een flesje geven.. Is een makkelijke keuze toch 😉 Ze vragen er niet voor niks om hoor dan hebben ze het gewoon nog nodig! En kwaad kan het niet dus waarom er dan moeilijk over doen toch! 😁

3 jaar geleden

Ik heb een dochtertje van bijna 2 en die slaap ook vaker niet dan wel door. Dat er nog steeds tandjes doorkomen help zeker niet aan haar slaap patroon. Mijn meisjes hebben beide tot 1.5 jaar een fles voor bed en een in de nacht gekregen als ze dat willen. Bij mijn oudste was het of 2/3 uur huilen of een fles en dan sliep ze veder.. Je kan wel raden wat ik koos 😉 Daar hadden ze toen op het consultatiebureau wel een oplossing voor.. Laat ze maar even huilen. Ik heb die vrouw toen vertelde dat mijn dochtertje gewoon die fles kreeg zolang ze het nodig had! Mijn jongste ja ze slaap soms door en soms een aantal nachten achter elkaar en dan weer een week niet en moet ik er meerdere keren per nacht naar toe.. Wat er dan is is een raadsel. Misschien helpt dit nog voor bij jullie.. Ik liet ze de nacht fles zelf in hun eigen bed drinken en ging dan zelf ook weer naar bed. Dan hadden ze toch een flesje en dan hoefde ik ze niet meer in bed te tillen waar ze vaak wakker van worden. Hopelijk worden bij jullie de nachten ook snel wat beter, want zwaar is het wel als je elke nacht een paar keer eruit moet!

3 jaar geleden

Mijn dochter heeft tot haar vierde verjaardag elke nacht een voeding gehad. Ze had het kennelijk nodig. Leuk was anders maar hé liever een fles er in en dan weer slapen dan een halve nacht wakker. Ze wordt nu 14 en is van een baby van 45 cm gegroeid naar een jongedame van 1.73.