Mamaplaats: hét social media platform voor moeders

Hier delen echte moeders (en vaders) echte verhalen; eerlijk en herkenbaar. Krijg gratis toegang en laat je inspireren!

  • Meer dan 250.000 mama’s gingen je voor
  • Open blog community voor en door moeders
  • Post en deel gemakkelijk jouw eigen verhaal

Word nu lid van deze unieke community!

Snap

Mijn nieuwe hobby de staafmixer.

Omdat wij erg van koken en lekker eten houden. Willen we onze zoon geen potjes geven, omdat wij denken dat een grote variëteit aan smaken proeven nu er straks voor zal zorgen dat hij ook veel zal lusten en echt van verschillende smaken kan genieten. Vandaar dus dat zodra de melk afgebouwd mocht worden en de hapjes opgebouwd ik flink aan het pureren, malen en kokkerellen ben geslagen. Ik heb een handig kookboek met diverse recepten aangeschaft, voor kinderen van 4 mnd tot 12 jaar. En op google surf ik me suf naar leuke en lekker lijkende receptjes. Maar ook zelfbedachte variëteiten zijn door de foodprocessor gegaan. Ondertussen staat in de vriezer een goeie voorraad babyhapjes, netjes gelabeld en afgemeten  ;-).

Ter deling en inspiratie de volgende receptjes, mijn zoontje heeft ze voorgeproefd en muv de broccoli vind hij het allemaal smullen.

Appel-Pastinaak-Hamlap-Bataat

Broccoli-Aardappel-Kip

Doperwten-Kip-Rijst

Bataat-Bloemkool-Kabeljauw

Rundergehakt-Peentjes-Aardappel

Het is allemaal heel eenvoudig te maken, alle ingrediënten klein snijden in de verhouding groente-vlees-aardappel/rijst/pasta van 2:1:1. Stomen of koken en als het gaar is door de blender of pureren met de staafmixer. Porties van 200 gram (*zelfde grootte als de potjes in de supermarkt) en dan voeden of invriezen voor een later voedmoment. Eerlijk is eerlijk, persoonlijk vind ik het niet echt meer tijd kosten als het kopen van potjes. En qua smaak vind ik zelfgemaakt veel puurder. Ik weet dat qua voedingswaarde het helemaal niet uit maakt of je vers maakt of een potje koopt. Maar wat de smaak betreft ... maak ik het liever zelf.

10 jaar geleden

Leuk! Ik heb ons eerste kindje ook geen potjes gegeven, en wil het bij de tweede eigenlijk ook weer allemaal zelf gaan pureren. Zo kunnen ze veel al gelijk met de pot mee eten, en leren ze inderdaad veel meer smaken kennen. Bovendien weet je precies wat er allemaal door het eten zit. Over ongeveer 9 maanden kan hier de staafmixer ook weer overuren gaan draaien ;-) Ook ik heb nog nooit pastinaak gemaakt... Voor mezelf eigenlijk ook niet, misschien ook eens gaan proberen!

10 jaar geleden

Ideaal zo zelf maken, ik ga er ook aan beginnen als mijn kleine oud genoeg is!

10 jaar geleden

Doe ik ook, al 6de jaar:) Maar omdat ik drie nog kleine kinderen heb, en wij de ouders ook zelf moeten eten, ga ik niet elke dag apart voor ieder leeftijdscategorie koken, hoor. Ik kook gewoon een pan basic soep, d.w.z. vlees/vis/ linzen + groente + granen, met wat kruiden erbij (knoflook, selderij, peterselie, dille, maggi en gelijke). Oudere kinderen eten het zoals in de pan is gekookt, fijn gesneden, baby krijgt het gemalen met staafmixer.Dan verdeel ik die in plastic diepvries potjes. Zo kook ik alleen eens per week, maar heb ik minstens drie soorten "babyvoer" in voorraad.

10 jaar geleden

Goed idee hoor en het is inderdaad niet eens zoveel werk. Ik was bij mijn zoon ook begonnen met het zelf maken van hapjes. Helaas wilde hij daar niets van weten. Als we weggingen kreeg hij altijd een potje en dat vond hij heerlijk, dus tja... Waar deed ik het dan voor :-) Mijn zoon is tot op heden nog een moeilijke eter. Bij mijn dochter ben ik met potjes begonnen, maar al heel snel at ze meer van mijn bord, en die eet nog steeds alles... Ik wilde zelf alles maken om hem de smaken apart aan te bieden, dus geprakte wortels apart, geprakte aardappels apart, fijn gemaakt vlees apart enz. Zo leren ze de meeste smaken kennen. Nadeel van de potjes vind ik dat alles al door elkaar zit. Gelukkig waren ze bij mij niet vies van stukjes, dus pureren hoefde ik niet zo vaak :-)