Snap
  • Baby
  • dreumes
  • ouderschap
  • sprongetje
  • Slaapregressie
  • Slaapritme

Mijn lieve dreumes heeft last van FOMO

De eerste verjaardag is net voorbij en we zitten inmiddels middenin sprong 8. Volgens onderzoekers ontwikkelen baby's zich niet geleidelijk, maar in sprongen. Daar zijn de ontwikkelingssprongen op gebaseerd. Andere onderzoekers ontkrachten dit weer. Ik zit er ergens tussenin. Ik kijk naar mijn kindje (inmiddels een aantal dagen een dreumes) en observeer zijn gedrag. Al moet ik toegeven dat het altijd wel heel toevallig uitkomt dat meneer hangerig en huilerig is en minder goed slaapt tijdens een sprong. Dus ik noem het altijd maar een ontwikkelingsperiode. Een aantal weken waarin hij een nieuwe ontwikkeling doormaakt. Erg leuk wanneer hij de 'sprong' genomen heeft, maar extra heftig als we er middenin zitten. Het is momenteel erg pittig met deze ontwikkelingsperiode rond de 1 jaar.

Ons zoontje heeft altijd al onrustig gereageerd op de ontwikkelingen die hij doormaakt. Ook niet zo gek hoor, want moet je jezelf eens voorstellen wat er in dat kleine hoofdje gebeurt. De eerste zes maanden hebben we een onrustige slaper gehad. Nachten van om de twee uur wakker worden waren niet ongewoon. Niet omdat hij altijd honger had, maar omdat hij ook erg onrustig was in zijn hoofdje. We leefden toen echt een beetje op de overlevingsstand. Achteraf denk ik echt; ''Hoe hebben we dat toen volgehouden''?. Over die ervaringen zal ik een andere keer nog een blog schrijven, mét tips;). Toen ons zoontje eenmaal een halfjaar oud was, werden de nachten ook veel beter. Opeens lukte het hem om langere blokken achter elkaar te slapen én zelfstandig in slaap te vallen. Heerlijk! Er brak voor ons een periode aan waarin we weer konden opladen en meer genieten. Want hoe je het ook bekijkt, de dagen doorkomen met slaaptekort zorgde er toch voor dat we sommige momenten minder konden genieten. Zie je die stoel hieronder op de foto? Daar hebben we heel wat uurtjes in doorgebracht het afgelopen jaar. Overigens naar mijn idee een echte must- have zo'n schommelstoel. Dan hoef je niet constant heen en weer te lopen om te kunnen wiegen, haha! 

Snap

Op dit moment is ons zoontje precies 1 jaar  en drie dagen oud. En we zitten inmiddels in ontwikkelingsperiode 8 en tussen de 12-18 maanden kunnen kinderen ook last krijgen van slaapregressie. Het leek erop dat het mee zou vallen. Hij sliep nog goed in de nacht, maar was overdag wel meer humeurig dan anders. Ook klampte hij zich meer aan mij vast en hing letterlijk aan mijn rok als ik aan het koken was. De afgelopen dagen is het wel pittig hoor. Zo is hij al avonden achter elkaar tot ongeveer 22.45 wakker. Hij heeft dan alleen in de ochtend een uurtje geslapen. De rest van de dag lijkt het erop dat álles mee wil maken. Zo sjeest hij om 21.00 in de avond op zijn knietjes het huis door. Trekt hij zich op aan alle tafeltjes die hij tegenkomt. Gooit daar alle spulletjes vanaf die erop liggen en speelt maar een paar seconden met een speeltje voordat iets anders zijn aandacht weer heeft. Een vriend van mijn man gaf aan dat hun zoontje dat ook had rond die leeftijd, alsof ze dan een soort FOMO hebben. De 'Fear Of Missing Out', haha! Letterlijk dus de angst om iets te missen. 

Ondertussen missen wij onze avondjes al wel een beetje. Dat zijn toch de momenten dat je als ouders even tijd voor jezelf hebt en kunt opladen. We zitten af en toe een beetje met de handen in het haar hoor. Dan neemt de ander het weer even over. Gelukkig weten we vanuit eerdere ontwikkelingsperioden dat ook dit weer voorbij gaat. Daarnaast heeft Elai ons nu extra hard nodig in deze voor hem onrustige periode. En dat is toch het allerbelangrijkste als ouder, dat je er écht voor je kindje kunt zijn als hij of zij je nodig heeft. We hopen stiekem dat we binnenkort weer rustig samen een filmpje kunnen kijken en Elai weer heerlijk rond 19.00 op bed ligt. Al denk ik wel dat we die avondjes voor onszelf dan weer extra gaan waarderen. 

Hoe is dat bij jullie gegaan mama's? Had of heeft jouw kindje ook slechter geslapen in deze periode?

Annemiek - babybirdstore's avatar

Dat is dan wel een pittig ja! Gelukkig gaat het ook weer over, dat weet ik inmiddels ook en maakt het vaak veel minder erg:)

Mas&Ukkie's avatar
4 jaar geleden

Ja hier sliep de kleine overdag niet tijdens de FOMO met nog net geen jaar. Kon niet koken of eten... Ging gelukkig snel over

Annemiek - babybirdstore's avatar

Ja, ik kan me helemaal voorstellen dat het dan heel erg wennen is als je dan opeens gebroken nachten hebt! Zo'n overschakeling. Gelukkig hebben jullie het ook overleefd. Je kunt er nu in ieder geval wel over meepraten 😅

's avatar
4 jaar geleden

Ons zoontje was al baby "de ideale baby"; slapen lachen eten - op repeat. Kraam bezoek vroegen zich allemaal af wat zijn kleur ogen was (baby was meer aan het slapen dan wakker) Deed alle overgangen volgens boekje (altijd net wel iets eerder dan gepland, maar ook dat kregen we op een gegeven moment door) Tot 1 a 2 dagen na zijn 1e verjaardag wist ik pas hoe het voelde om 'echt' gebroken nachten te hebben. Meneer was opeens 4 tot 5x in de nacht wakker. Dit duurde een paar maandjes en zwakte richting 2 jaar weer af. Paar wallen en een koffie verslaving verder kan ik zeggen dat we het hebben overleefd. hahaha...

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Annemiek - babybirdstore?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.