Snap
  • Baby
  • Voeding

Mijn kindje heeft een allergie, welke hapjes mag ik geven?

Voedselallergie komt vaker voor bij zuigelingen en jonge kinderen dan bij volwassenen. Bij een voedselallergie verloopt de reactie via het afweersysteem. De klachten worden veroorzaakt door een reactie op specifieke voedingsmiddelen. Een voedselallergie komt voor bij ongeveer 8% van de Nederlandse kinderen en 2 tot 3% bij volwassenen.

De klachten

Een allergische reactie treedt meestal al snel op. Binnen enkele minuten tot een paar uur na het eten kunnen er klachten ontstaan. Bij jonge kinderen zijn maag-, darm- en huidklachten het meest voorkomend. Een typische allergische reactie bestaat uit een jeukend gevoel in de mond dat soms doortrekt naar de oren en de keel. Hierdoor kunnen je lippen en keel gaan opzwellen en kan je misselijk worden, buikpijn krijgen of gaan overgeven.

De volgende voedingsmiddelen geven klachten

Eigenlijk kan elk voedingsmiddel dat eiwitten bevat een allergische reactie veroorzaken. Dat zijn er nog al wat en daarom hebben wij de meest voorkomende voedselallergieën voor je op een rijtje gezet. Hier staat ook bij beschreven welke hapjes je kindje wél kan eten.

Dit kan je kindje eten bij de volgende allergieën:

  • Koemelkallergie: Olvarit Wortel linzen ham, Olvarit Bloemkool, aardappel rundvlees, Olvarit Rundvlees, sperzieboontjes en aardappeltjes, Olvarit Pasta met kalkoen en spinazie, Olvarit Groentefestijn met kip en rijst.
  • Kippenei allergie: Olvarit Wortel linzen ham, Olvarit Bloemkool, aardappel rundvlees, Olvarit Rundvlees, sperzieboontjes en aardappeltjes, Olvarit Groentefestijn met kip en rijst.
  • Pinda allergie: Olvarit Wortel linzen ham, Olvarit Bloemkool, aardappel rundvlees, Olvarit Rundvlees, sperzieboontjes en aardappeltjes, Olvarit Pasta met kalkoen en spinazie, Olvarit Groentefestijn met kip en rijst.
  • Noten allergie: Olvarit Wortel linzen ham, Olvarit Bloemkool, aardappel rundvlees, Olvarit Rundvlees, sperzieboontjes en aardappeltjes, Olvarit Pasta met kalkoen en spinazie, Olvarit Groentefestijn met kip en rijst.
  • Tarwe allergie: Olvarit Wortel linzen ham, Olvarit Bloemkool, aardappel rundvlees.

Ben je benieuwd naar meer producten van Olvarit of wil je er zeker van zijn dat bepaalde ingrediënten niet in het product zitten? Klik hier.

Heb je vragen aan Nutricia over bepaalde hapjes, stel ze via de site!

9 jaar geleden

Hier 2 kindjes met een voedselallergie. Mijn oudste dochter verdraagt geen koemelk, rundvlees, gist en gistextract. Als baby reageerde ze ook op ananas. Er was weinig keus in de hapjes 5 jaar geleden en ze moest perse potjes ivm calorieën tellen door de diëtist. Ze had nml ook een groeiachterstand. Ik kocht diverse merken om meer variatie te hebben. Kinderarts heeft lang de allergieën ontkent, terwijl het consultatiebureau en de diëtist mij wel geloofden. Ananas is mijn dochter overheen gegroeid, de rest (nog) niet. Nu bij mijn jongste dochter heb ik een kinderarts gespecialiseerd in allergieën die ook de allergieën van mijn oudste dochter erkent. Mijn jongste reageert in ieder geval op koemelk, kippenei en appel. Ik vermoed ook rundvlees, en gistextract maar dat zijn we nog aan het testen. Gluten heeft ze nog niet gehad...

9 jaar geleden

Wees ook alert op andere allergieën, mijn dochter kreeg rode wangen na het eten van een aantal fruitsoorten/fruithapjes en na het drinken van diksap. Dit breidde zich uit naar uitslag op haar armen, benen en romp. Ze had ook altijd dunne ontlasting. Dit kwam voort uit een allergie voor appel. Appel is een zeer goedkoop bestanddeel en wordt daardoor in veel hapjes en drinken als basis gebruikt. Daarnaast verdraagt ze geen rijst en met niet biologische aardappelen gaat het ook mis (bestrijdingsmiddelen doen ook niet veel goeds) De reguliere arts erkent deze allergieën trouwens niet, staat niet in hun lijstje. Er staat letterlijk in het dossier op het CB: 'Moeder zegt dat dochter allergisch is voor appel, rijst en niet biologische aardappel'

9 jaar geleden

Ik kook ook meestal zelf. Maar ik denk dat mijn dochter het doet om me te pesten maar die Olvarit hapjes gaan er sneller in dan mijn zelf gekookte eten.

9 jaar geleden

oh super. Ik maak toch het liefst zelf eten klaar maar wees eerlijk, daar heb ik gewoon niet altijd tijd voor. als ik om 6 uur thuis kom heb ik geen zin om nog te gaan koken voor die kleine. Soms kook ik meer en gebruik ik het meerdere dagen maargoed, die Olvarit hapjes zijn ook een uitkomst