Snap
  • Baby
  • #baby
  • babyslaaptips
  • hazenslaapjes

"Mijn kind doet alleen maar hazenslaapjes'

Als een slaapje korter dan 45 minuten duurt spreek je van een hazenslaapje. Vaak worden baby's dan na 30 minuten wakker. Een slaapcyclus van een baby duurt 45 minuten. Slaapt je baby korter dan die 45 minuten, dan is er niet voldoende herstel. Dan is alleen de slaapdrang weg.

Onvoldoende herstel zorgt voor oververmoeidheid. Die oververmoeidheid zorgt weer voor meer afhankelijke slaapjes. En wanneer er meer hulp nodig is met in slaap vallen ontstaan er lichtere en kortere slaapjes. Een vicieuze cirkel dus. Het is daarom goed om te kijken waar die hazenslaapjes vandaan komen.

Oorzaken van hazenslaapjes?

Het kan zijn dat er onrust speelt waardoor je baby niet lekker kan slapen. Probeer erachter te komen waar je baby last van heeft en ga hier achteraan.

Baby kan niet zelf in slaap vallen en/of wordt slapend weg gelegd. Om een slaapcyclus aan elkaar vast te plakken is het belangrijk dat je baby zelf in slaap leert vallen. Als je kindje zelf in slaap kan vallen maar hazenslaapjes blijft doen, dan is dit een stukje gewenning. Ga dan lekker wandelen en zorg dat je rond de 30-40 minuten ook echt in beweging bent. Door de schommelende beweging kun je je baby helpen zijn slaapje te verlengen. Of ga naast het bedje zitten. Zodra je merkt dat hij wakker wordt, probeer je hem weer voorzichtig in slaap te krijgen. De langere slaapjes gaan uiteindelijk weer gewennen.

Het kamertje is niet donker genoeg. Zorg dat deze donker is en als er veel omgevingsgeluid is, dan kun je gebruik maken van white noise.

Er is een verkeerde slaapspreiding. Als de slaapspreiding niet klopt en je baby ligt te laat in bed, dan kan er oververmoeidheid ontstaan. Deze oververmoeidheid zorgt ervoor dat er korter wordt geslapen. Maar als je kindje te vroeg in bed ligt en er is nog niet genoeg slaapdrang opgebouwd, dan krijg je hetzelfde. Kijk daarom goed naar de wakkertijden die bij de leeftijd van je baby hoort. In mijn gratis e-book vindt je welke wakkertijd bij welke leeftijd hoort. (deze is te downloaden via mijn website). Kort bij een kort slaapje ook de wakkertijd in met 15-30 minuten.

Het kan zijn dat je baby na bovenstaande tips nog steeds korte slaapjes blijft doen.Wellicht is er dan meer aan de hand. Neem dan gerust contact met me op voor een vrijblijvend kennismaking gesprek. 0652632349

Liefs Janine

The new sleepcoach