Snap
  • Baby
  • Mama
  • Voeding
  • mama
  • baby
  • borstvoeding
  • kolf

'Mijn eerste kennismaking met kolven!'

Dat was voor mij een 'duik in het diepe' (waar onze oudste zoon tegenwoordig elke zondagochtend van geniet tijdens zijn zwemles)!

Je hebt maiskolven gewoon om te eten, je hebt de kolfsport (met die bal en dat slaghout, zie mijn vorige column) en je hebt kolven, moedermelk produceren uit je borsten met een borstpomp voor je baby/kind als je bijvoorbeeld weg van huis bent of het voeden aan de borst niet lukt. En zo kan jij kan toch je baby/kind laten groeien door jou moedermelk. Welke uitleg over een 'kolf' spreekt jou het meeste aan? Dan toch dat laatste hè!

Een kolfschema om de melkproductie op gang te krijgen!

'Wanneer begin je met kolven?' was een vraag die ik voorzichtig stelde aan onze eerste kraamverzorgster (we hadden er twee in 10 dagen tijd). Volgens haar was het nog niet nodig. Helaas heeft zij te lang gewacht, de tweede kraamverzorgster (die binnen kwam rennen met die 'sombrero's', zie mijn vorige column) zag gelijk dat er niet voldoende borstvoeding op gang kwam en stelde per direct een zwaar 'kolfschema' op.

Pijn...whohh....wat een pijn had ik toen ik voor het eerst die borstschelpen gebruikte. 'melkkoe', 'waarom doe ik dit?', 'waarom heeft een man geen borsten?' en 'is dit het nou?', er ging van alles door mij heen. Maar het werkte en ach, heb je eenmaal de slag te pakken (dat is net als bij die kolfsport) dan lukt het je!

Hoe kom je nu aan een kolf geschikt voor jou? Voldoende aanbod en uitleg op internet, gelukkig had ik een schoonzus die haar kolf-tijdperk net beëindigde. En zij had ook nog eens een dubbele, elektrische kolf, waardoor het 'snel gepiept' kon zijn werd mij verteld. Dus die stond dan ook netjes naast mijn bed te wachten (in zwangerschapsweek 37 , want ik was altijd super voorbereid!).

Ik ging kolven tussen de voedingen door, we gingen aan de cupfeeding (om tepelspeenverwarring te voorkomen mochten we nog niet aan de fles) en naast het borstvoeding geven, de volle cupjes moedermelk kwamen er meer poep- en plasluiers en onze baby kwam aan, jippiejajeh! Hoe blij kan je zijn als je kind 30 gram is aangekomen en hoe paniekerig was ik dan ook toen die weegschaal weer met de kraamverzorgster mee weg ging. Ik heb gelijk een zorginstelling gebeld waar je zo'n weegschaal kan huren, want ik wilde natuurlijk wel weten of mijn baby genoeg voeding bleef binnen krijgen!

'Jouw vrijheid' en 'de band met de vader'

Al vrij snel werd onze baby sterker en dronk hij goed aan de borst. Om toch mijn vrijheid een beetje terug te krijgen, hebben wij de laatste voeding altijd met een flesje (met borstvoeding) gegeven. Dan moest ik nog wel met mijn kolfvriend aan de bak, maar dat ging sneller en ik kon ook eens wat eerder naar bed! En twee vliegen in 1 klap, 'de band met de vader' werd ook versterkt!

Dips en tips

Ik heb tijdens het jaar borstvoeding geven aan mijn eerste kind veel borstvoedingsdips gehad. In die dagen was ik moe, belde ik huilend mijn vriendinnen (wel alleen die ook net moeder waren, die begrepen mij tenminste!) en....ik belde een borstvoedings- organisatie met een noodkreet: 'Help, ik heb niet voldoende borstvoeding (denk ik), hoe nu verder?'

Eén van de tips die ik kreeg was om te gaan kolven tussen de voedingen door en dit heb ik direct opgepakt en....warempel, na zo'n 5 dagen volop de kolf als mijn beste vriend te zien (weet nu nog het geluid van de machine na te bootsen), vulde onze vriezer zich met moedermelk! Doorgaan, doorgaan, doorgaan! Meer tips en tricks over borstvoedings- dipjes volgen in één van mijn volgende columns.

Volgende keer o.a.: Mijn avonturen als kolver onderweg en welke grappige kolflocaties heb ik van binnen en buiten gezien? En hoe weet je nu wat er met 'kolven en werken' allemaal kan en mag? Veel leesplezier met mijn volgende column!

Leuk om mijn ‘inzet voor borstvoeding’ te volgen? ‘Praktische ervaringen en tips & tricks in alles gerelateerd aan borstvoeding?’

Kijk dan op www.inzetvoorborstvoeding.wordpress.com

Twitter:      @ArnhemSimone

Facebook: https://www.facebook.com/InzetVoorBorstvoeding