Snap
  • Baby
  • mamablog
  • Langvoeden
  • borstvoedingsverhaal
  • borstvoedingstips
  • jaarborstvoeding

Mijn borstvoedingservaring en tips - deel 2

Ik schreef al eerder hierover een blog toen Lowen 8 maanden was. Ondertussen geef ik Lowen al 13 maandjes borstvoeding, en deel die kennis graag hier met andere mama's. Ik zie steeds vaker andere moeders die langer dan een jaar voeden. Echter, zie ik ook nog steeds moeders die eerder stoppen dan ze zelfde wilde door te weinig of slechte begeleiding en dat vind ik echt zo zonde. Daarom hoop ik met deze blog toch mama's te inspireren!

Ik sta er zelf dus nog steeds versteld van dat het al zo lang lukt en goed gaat en ben er eigenlijk best trots op. Toen ik net zwanger was wist ik eigenlijk nog helemaal niet zeker of ik uberhaupt wel borstvoeding wilde gaan geven, maar na me te hebben verdiept en de positieve verhalen van vriendinnen dacht ik ik ga er gewoon voor als het me echt niet bevalt dan kan ik altijd nog overstappen. Wel had ik me voorgenomen dat ik voor een jaar zou gaan, iets met de gedachte als ik hoog inzet dan weet ik dat ik er ook echt vol voor zal gaan. Als ik voor mezelf 3 maanden zou zeggen dan had ik het namelijk makkelijker gevonden om het voormezelf goed te praten als ik na paar weken de handdoek in de ring zou gooien. Dus volle gas vooruit. Om me beter voor te bereiden volgde ik een cursus en dit was super nuttig, maar ik weet nu dat zo'n cursus eigenlijk niet afdoende was, want phoe eenmaal bevallen wist ik eigenlijk totaal niet wat ik aan het doen was. Ik dacht dat het allemaal wel vanzelf zou komen of dat ik er wel in begeleid zou worden. Maar tja ik had uiteindelijk na een bevalling van dik 15 uur een keizersnede gehad en ruim een liter bloed verloren en dus kwam mijn borstvoeding helemaal niet op gang. Niemand in het ziekenhuis had dit door. Gevoelsmatig dacht ik dit gaat niet goed en vroeg zelf om een kolfapparaat. Had ik dit niet gedaan was die borstvoeding nooit gelukt.

Tip 1: bereid je goed voor, lees je in hoe je je kindje goed kunt laten aanhappen, waar je daarbij op kunt letten. Hoe je zorgt dat de productie op gang komt, wat clusteren is, regeldagen etc etc etc. Doe een cursus sommige verloskundige bieden die gratis aan.

Tip 2: komt de borstvoeding niet opgang om welke reden dan ook huur een kolfapperaat. In het ziekenhuis moeten ze er ook 1 hebben mocht je net als ik in het ziekenhuis moeten blijven. En drink voldoende. Zeker in het begin gingen er bij mij hele waterkannen in haha.

Eenmaal thuis begon ik toch wel stuwing te krijgen en kloven. Voeden deed enorm veel zeer en ik dacht dat hoort erbij: FOUT. voeden hoort geen zeer te doen. Het gevolg: borstontsteking. En ik kan ondertussen zeggen dat de borst waarin die ontsteking zat momenteel hoogstens nog een paar druppels geeft. Ik zat er helemaal doorheen en wilde stoppen. Ik kan me voorstellen dat veel mama's op dit punt ook echt stoppen. Je bent moe, gesloopt van de bevalling, overspoelt door hormonen en dan gaat die voeding ook al niet, doet het zeer en ben je gevoelsmatig alleeeen maar aan het voeden, wat dus pijn doet. Ik had het geluk dat mijn kraamverzorgster mij liet zien hoe je moet aanleggen en ondank de borstontsteking deed voeden voor het eerst geen pijn!!

Tip 3: doet voeden pijn vraag om hulp, wellicht heb je een kraamverzorgster die je goed kan helpen maar zo niet schakel een lactatiedeskundige in. Echt dit kan zo'n groot verschil maken!!

Vanwege de borstontsteking kreeg ik antibiotica en door de antibiotica kregen lowen en ik de spruw en dat is best een naar (branderig) gevoel bij het voeden. Om er vanaf te komen kookte we alles echt alle uit en hebben we allerlei medicijnen geprobeerd wat ook echt een gedoe was. Lowen had een spuitje met gele plakkerige vloeistof dat alleen na voeden mocht maarja hij viel vaak in slaap aan de borst. En ik moest een gel op mijn borsten smeren en dat voor elke voeding eraf halen. Aangezien Lowen om de +-2 uur kwam overdag en van +-16.00 tot 22.00 clusterde was ik dus echt alleen maar aan het voeden of met medicatie bezig. En bij ons hielp het dus niet echt. Genoeg reden om er mee te stoppen. Ik heb uiteindelijk die medicatie voor spruw gelaten wat voor mij meer rust gaf (waren al paar weken bezig dus was het echt zat), maar hierbij wil ik wel zeggen dat mijn ervaring met die medicijnen niet die van ander hoeft te zijn. Maargoed, als ik hieraan terug denk weet ik zeker dat als ik eerder hulp had gevraagd ik wellicht geen borstontsteking had gehad, geen antibiotica en was wellicht die spruw ook bespaart gebleven. Dus vraag om hulp als aanhappen niet goed gaat, als je kloven hebt of pijn voelt, want zodra je in die molen van elende komt dan komt van het 1 het ander. Dit was weer een fase waarbij ik bijna was gestopt. Ik ben toen wat vaker gaan kolven ipv live voeden. Niet super goed voor de productie maar dit deed gewoon minder zeer dan live voeden. En om 10 uur gaven wij een kleine fles kv tot +-3 maanden omdat meneer na clusteren van 16.00 tot 22.00 (waarbij ik bijna non stop aan het voeden was) nog niet genoeg had. Ik weet dit niet aangeraden wordt door lactatiedeskundige (sterker nog het wordt juist afgeraden), maar het gaf mij in die periode wel net die rust om door te zetten. En in mijn geval was dit zonder dat mijn productie in gevaar kwam, maar dat is echt heeeel persoonlijk.

Tip 4: rust, als borstvoeding lastig is of als je het veel vind zoek naar manier waarop jij rust vind. In mijn geval was dat met fases kolven of toch een keer kv aanbieden, maar dit is echt heel erg persoonlijk. Bij mij bracht het mijn productie niet in gevaar maar bij iedereen werkt dit anders.Twijfel je, vraag hulp (kan het niet vaak genoeg zeggen).

Tip 5:  hierbij aansluitend, ik was enorm onzeker over alles wat ik deed want wat als die productie weer terug liep. Maar kosten wat het kost door blijven gaan kan juist ook averechts werken ook al houd je je dan wel netjes aan de regels. Als ik niet af en toe die rust in had gebouwd had ik het zeker opgegeven. Dus voel je als mama niet schuldig als je je niet helemaal aan al die borstvoedingsregeltjes houdt. Probeer voor jezelf (eventueel in overleg met een lactatiedeskundige) te zoeken naar de juiste balans, zoek wat voor jou wel werkt.

Na 3 maanden kwam er veel meer rust in het voeden. Productie was goed. Lowen dronk goed. Geen spruw meer, eindelijk liep alles soepel. Ik geloof dan ook echt dat die eerste 3 maanden vaak de maanden zijn waarbij je moet zoeken naar de juiste balans. De productie moet omhoog, jij moet leren aanleggen, je baby moet leren aanhappen etc.

Tip 6: geef het tijd om te slagen. Borstvoeding is investeren en dat gaat helaas meestal niet meteen vanaf dag 1 als een lopende trein. Dit betekend niet dat je kosten wat het kost moet doorgaan, maar houdt wel in je achterhoofd dat het ook echt tijd nodig heeft.

Ik moet zeggen dat ik het geluk heb gehad dat ik tot 6 maanden thuis werkte en dus thuis kon kolven. Ik kan me voorstellen dat als je meteen na je verlof 4 dagen werkt het kolven en pittig kan zijn.

Tip 7: probeer 1 moment op de dag, bijv. s'ochtends of s'avonds als de kleine slaapt al te kolven om een voorraad op te bouwen. Ikzelf vond de avond fijner omdat ik dan rustig de tijd had maar dit is erg persoonlijks.

Tip 8: vries verschillende hoeveelheden in bijvoorbeeld 50 ml zakjes, 100 ml en 150 ml afhankelijk ook van je productie. Zeker als je nog niet weet hoeveel ze nou echt drinken per voeding uit de fles zijn dit handige hoeveelheden om op te slaan.

Tip 9: begin optijd ook met oefenen met de fles.  Zorg dat je paar weken voor de opvang oefent met fles voeden. Als je nog geen voorraad gekolfd hebt doe dit lekker met 30 ml kv bijvoorbeeld. Want niet elk kindje die bv krijgt is happig op die fles want tja mama is veel fijner.

Vanaf 6 maanden begonnen wij met vaste voeding introduceren. We hadden bij 4 en 5 maanden al geprobeerd maar dat vond Lowen niks dus prima dan gewoon nog even niet. Bij 6 maanden ging het steeds beter en bij 8 maanden at meneer volledige fruit en groente hap. Dus na 8 maanden borstvoeding ga je terug naar in ons geval 3 echte bv voedingen namelijk ochtend middag en avond (nachtelijke voedingen buitengesloten natuurlijk) en hoefde ik dus nog maar 1 voeding te kolven. Van 6 maanden tot 8 maanden bouw je dus ook al af en hoef je dus steeds minder en minder te kolven.

Tip 10: vaak hoor ik dat mama's na 6 maanden willen stoppen. En uiteraard is dit een hele persoonlijke keuze, maar bedenk dat je in de periode van 6 tot 8 maanden snel afbouwt en minder hoeft te kolven. Dus als kolven de reden is zou ik het zeker heroverwegen!

Bij 11 maanden verviel hier ook de middag bv en hoefde ik helemaal niet meer te kolven. Persoonlijk werd het voor mij vanaf 3 maandencal echt een makkelijk dat bv. Ik vond het zooo fijn dat ik Lowen met voeden ook goed kon troosten zeker op momenten dat ik radeloos was. Daarnaast heb je het altijd bij je en is het altijd op temperatuur. Snachts kan ik slaperig in de stoel gaan zitten en voeden zonder na te denk geef ik de borst en tuk ik zelf verder, of kijk ik met oortjes in een serietje. Geen gedoe met flesjes of thermosflessen. Ik dacht toen ik zwanger was nou ik ga echt niet in openbaar voeden maar uiteindelijk wil je toch een dag erop uit kunnen en dus ging ik overstag. En grappig genoeg hebben mensen het vaak niet een door dat je aan jet voeden bent. 1 keer was ik op een bankje aan het voeden en rico zat op zijn telefoon en vroeg een vrouw of ze een foto moest maken. Ze dacht dat Rico een foto van mij en slapende Lowen maakte ofzo haha. Dus eigenlijk was vooral ik er druk mee met dat openaar voeden maar valt het andere bijna niet op.

Ondertussen zijn we al 13 maanden onderweg en eerlijk weet ik niet eens hoe ik die bv moet afbouwen, hoe ik zonder moet. Toch krijgen we weleens gekke gezichten als ik zeg dat ik nog bv geef, maar weet je zij hoeven het niet te zien, of te doen dus trek ik me daar niks van aan. Bovendien raad de WHO juist 2 jaar borstvoeding aan. Dus zolang ik en Lowen het nog fijn vinden is het prima. Ik hoop dat er vanzelf een punt komt dat het op een natuurlijke manier afbouwt. Zolang het goed voelt is het goed. 

Mocht er ooit een tweede komen dan ga ik me wat meer verdiepen in prenataal kolven en zou ik sneller hulp hebben gevraagd want voorkomen is beter dan genezen.

Samengevat: bereid je voor, zoek optijd hulp, bedenk voor jezelf wat voor jou ook een stukje rust geeft zodat je door die eerste 3 maanden komt en vooral geniet. Want borstvoeding is ook echt iets heeeel erg moois.

Daarnaast wil ik ook zeggen dat als je toch kiest voor kunstvoeding, of als het om wat voor reden toch niet lukt of voor jullie weg is gelegd ook echt oke is. Uiteindelijk is het het allerbelangrijkste dat jij je er goed bij voelt. Wat de rest van de wereld vind doet er daarbij niet toe! Elke mama doet wat zij denkt dat het beste is voor moeder en kind💙

3 jaar geleden

Ja hier ging het echt prima en je kunt altijd nog voor korte tijd de 5e voeding kolven mocht je toch onzeker bij voelen🥰

3 jaar geleden

Ik merk dat ik het zo lastig inschatten vind. Mijn zoontje is dol op groente en fruit en heeft daarnaast nu zo’n 4 soms 5 x de borst. Was zo bang dat mijn productie een dip zou krijgen als ik nu al naar 4x ga. Maar als ik je verhaal zo lees valt dat waarschijnlijk mee . Thanks !!

3 jaar geleden

Stom he dat mensen daar zo raar over doen! Niks van aantrekken hoor super knap💪🏼💪🏼 en het wordt echt alleeen maar makkelijker. 🥰Tussen 6-8 maanden gingen we van 5 voedingen borstvoeding naar 3. Die andere 2 voedingen werden langzaam een groente en fruithap. Ik kolfde ik alleen als mijn zoontje naar opvang was, dat was bij 6 maanden nog +-2x maar bij 7/8 maanden inderdaad nog maar 1 keer. Als hij dus niet naar de opvang was kreeg hij bij 6 maanden nog 5x bv maar dat was bij 8 maanden nog maar 3x (ochtend, middag, en voor slapen). De voeding van 10 uur werd langzaam aan een fruithap en de voeding van 4 uur werd langzaam aan een groente hap. Dus bv bouwde ik langzaam af en de fruit en groente op. Voor de opvang gaf ik steeds minder melk mee (bijv 70 voor de 10 uur en 4 uur voeding en 180 voor de middag) en thuis dronk hij steeds korter aan de borst bij die voedingen. Bij 8 maanden was hij om 10 uur helemaal over op fruit en 4 uur helemaal over op groente en bleef dus alleen nog de middagvoeding (en ochtend en avond) over. Tussen 8 en 11 maanden deden we hetzelfde met brood. Bij 11 maanden at hij 2 sneetjes brood in de middag en voldoende andere tussendoortjes en verviel ook de middagvoeding. En dus als hij naar de opvang was en ik thuis werk hoefde ik ook niet meer te kolven😊 vandaar dat ik echt denk vanaf 6 maanden wordt het heel snel makkelijker!💪🏼

3 jaar geleden

Wat mooi geschreven! Ik geef nu bijna 6 maanden BV en krijg vaak de vraag wanneer ik stop. alsof het iets geks is 🤷‍♀️ Dus jij had 3 voedingen live en kolfde daarnaast 1x tussen de 6 en 8 maanden?