Snap
  • Baby
  • kinderen
  • slapen
  • problemen

Middagdutje

Sommige kleuters houden er helemaal niet van om een middagdutje te doen, maar dit is heel erg belangrijk voor de gezondheid van een kleuter. Kinderen die overdag niet slapen hebben veel meer last van stress en zijn ongelukkiger, dit blijkt uit een onderzoek. Het blijkt ook dat langdurig slaaptekort ervoor kan zorgen dat je baby last krijgt van mentale gezondheidsproblemen in zijn of haar latere leven als peuter. Een onderzoeksteam van de University of Colorado Boulder  onderzocht de slaappatroon van peuters tussen de 2 en 3 jaar. Er werd gemeten hoelang de kinderen sliepen.  Studieleidster Monique LeBourgeois filmde vervolgens de gezichtsuitdrukkingen van de peuters bij het maken van een puzzel.

Puzzel Uit die puzzel bleek dat 34% van de peuters  die niet hadden geslapen, minder positief waren in hun emotionele reacties dan uitgeruste kinderen. Ook bleek dat 39% van de kinderen die geen  middagdutje hadden gedaan minder interesse toonde in de puzzel, dan de kinderen die wel goed hadden geslapen

Risico Net zoals goede voeding is ook voldoende slaap een basisbehoefte, vertelt professor LeBourgeois. Kinderen die minder slapen hebben meer stress en zijn niet echt geintresseerd in de wereld om hen heen.  Kleuters die minder slapen kunnen het ook heel moeilijk vinden om hun gevoelens uit te drukken. De slaapdeskundige waarschuwt dat er zelfs vervorming van de emotionele hersenen kan ontstaan. Dit kan later weer leiden tot mentale en humeurproblemen

Moeders, slapen jullie kinderen altijd in de middag?

12 jaar geleden

Onze kinderen, bijna 5 jaar, 3 jaar en bijna 1 jaar oud, slapen alle drie nog 's middags. Door de weeks slapen de twee oudsten op school. In het weekend slaapt iedereen hier 's middags thuis. En dan vaak ook nog tegelijk, dus dan hebben papa en mama ook even tijd voor zichzelf:-) Na de middagslaap is iedereen dan weer fit om wat leuks te doen.

12 jaar geleden

Ik wist niet eens dat dit kon leiden tot mentale problemen. Peuters moeten dus echt echt slapen

12 jaar geleden

Voor sommige peuters is het erg moeilijk om in de middag een dutje te doen, maar het blijkt veel belangrijker te zijn dan ik zelf dacht.