Snap
  • Baby
  • hechting
  • Trauma
  • grootgezin
  • pleegzorg

Met de deur dicht slapen...

Hechting - Hoe belangrijk de eerste 1000 dagen zijn.

De eerste anderhalf jaar sliep mijn dochter het liefste liggend op mij of in een draagzak. Nog steeds slaapt ze graag tussen ons in. Er wordt weleens gezegd dat de eerste 1000 dagen het belangrijkste zijn qua hechting.

We hebben ook een kindje in huis die in dat eerste jaar geen moeder had om op te slapen. Die nooit in een draagzak heeft gezeten. Die in de eerste 1000 dagen meerdere keren verhuisd is. Die onvoldoende voeding, liefde en aandacht kreeg en teveel agressie en geweld heeft gezien.

Het verschil tussen jullie beide is enorm. Ons gezinshuiskind kan zich moeilijk hechten, is hyperalert, heeft woede-uitbarstingen, creëert onrust in samenspel met andere kinderen en heeft allerlei angsten (met name rondom alleen zijn... hoe verrassend).

Maar deze week durfde je voor het eerst met de deur dicht te slapen! Het zijn die kleine stappen die voor jou heel groot zijn. Waarin je laat zien dat je groeit en dat jij je veilig voelt. 

Zo trots op je 🤍

3 jaar geleden

Gelukkig is op je laten slapen en hele dagen in een draagzak niet nodig voor een goede hechting tussen moeder en kind en hechten kindjes ook goed aan mama’s die ze in hun eigen bedje laten slapen.