Snap

Mama geworden (van 6 kuikentjes)

Precies 20 dagen geleden heeft mijn man een eierdoos met 10 bevruchte eitjes mee naar huis gebracht. Onze eigen kippen leggen erg weinig eitjes en zijn vaak broeds. We wilden dus nieuwe kipjes, van een soort dat veel eitjes legt, en wat is er mooier om ze dan van kuiken af aan te hebben.

Die bewuste vrijdag hebben we alle eitjes in de legnesten gelegd, onder toeziend oog van de twee oudsten van 3 en 5 jaar. 3 van de 4 kippen zijn op de eieren gaan zitten, nummer 4 legde zelf nog af en toe een ei. Op de kalender hebben we genoteerd wanneer ze ongeveer uit moesten komen, met 20 dagen. Elke dag vroegen de kinderen of er al mini-kipjes waren en gingen we kijken.

Eindelijk was het gister zover. Ik was met de kinderen op pad en kreeg van mijn man een sms dat er 1 kuikentje uit het ei was gekomen. Ik werd er toch wel een klein beetje sentimenteel van, ik was toch weer mama geworden. Eenmaal thuis zijn we meteen gaan kijken. En ja hoor, er was al 1 kuikentje uit het ei en nummer 2 was nog bezig. De kinderen vonden het geweldig en de oudste vroeg al wanneer alle vriendjes langs mochten komen om te kijken. Zij had immers op school al aan iedereen verteld dat er  kuikentjes zouden komen.

Vanochtend hadden we al 4 kuikentjes en ik heb vanmorgen zelf geholpen met de 'bevalling' van nummer 5. Het kuikentje had zijn snavel al door de schaal gestoken en ik ben langzaam gaan pellen. Onder luid gepiep kwam er een kuikentjes tevoorschijn, dat helemaal opgepropt had gezeten. Met nog een beetje schaal heb ik hem weer lekker bij zijn mama gezet, zodat hij zelf op het gemak verder kon pellen.

De stand tot nu toe is 6 kuikentjes en twee eieren waar niets in zat. Er zitten nog 2 eieren dicht, misschien komen die nog vandaag. Als er morgen niets uit is gekomen, is de kans bijna nihil dat er nog iets gaat gebeuren, dus dan gaan de eitjes weg.

Het is een vrolijk gepiep in het kippenhok en de kuikentjes hebben al kuikenvoer gegeten. Het is een grappig gezicht. Onze vier witte kippen die 6 gele kippen hebben gekregen. Gelukkig weten ze niet, dat ze niet de echte moeders zijn:-)

Onze dochter vroeg vanmiddag aan mijn man hoe het kuikentje toch in het ei was gekomen en of ze het dan met lijm weer dicht hadden gemaakt:-) Dus hij heeft een poging gewaagd om het uit te leggen en ze was er wel tevreden mee.

Nu gaan we ervoor zorgen dat onze kuikentjes opgroeien tot mooie kipjes die heerlijke eitjes gaan leggen voor ons. Wat we met de haantjes gaan doen, vertellen we de kinderen maar niet:-)

11 jaar geleden

Hey wat leuk! Gefeliciteerd!

11 jaar geleden

Wat leuk een echte kippe of is het kuiken mama!