
Lunchen met Nino: een alternatief op de boterham deel 3
Vandaag heb ik voor de tweede keer rijstebrij gemaakt. In het boek Opperdepop staat een lekker recept voor rijstebrij met peer en kaneel.
Zelf ben ik al zo lang ik mij kan herinneren gek op rijstebrij. Mijn moeder maakte dit dan ook regelmatig en samen met mijn zus verslonden we grote pannen ervan. Vooral met veel kaneel en suiker was het heerlijk.
Nu maak ik het nog steeds soms. Te gek vond ik het dan ook dat ik een recept tegen kwam in Opperdepop waar je rijstebrij kunt maken voor jonge kindjes met opvolg melk.
Het is een recept staat bij de 10-12 maanden maar toch heb ik Nino het voorgeschoteld met 8 maanden. Hij was er toen niet erg gek op en na een paar hapjes had hij er dan toch echt wel genoeg van.
Nu is hij 42 weken (9,5 maanden) oud en heb ik het opnieuw geprobeerd. Dit keer niet met peer en kaneel, want dat had ik niet in huis maar met gepureerde mango, framboos, bosbes en sinaasappel. Op die manier hoef je er geen suiker of honing aan toe te voegen om het zoet te maken. Ik heb het hem gewoon koud geserveerd en hij vond het heerlijk. Hij werd zelfs boos toen het op was. Gelukkig weet hij nog niet dat er nog een heel potje in de koelkast staat voor morgen. Anders had hij het niet geaccepteerd dat hij niks meer kreeg, haha.
Het recept van Opperdepop:
- 25 g dessertrijst
- 125 ml opvolgmelk of moedermelk
- 1/2 rijpe peer
- kaneel
Rijst en melk langzaam laten koken op laag vuur, constant blijven roeren tot het pap is. Circa 10 minuten. Peer schillen en fijn prakken en aan het einde door de rijstepap mengen samen met een mespunt kaneel.
Mijn recept: (Dit is ongeveer goed voor 2 maaltijden.)
- 60 g dessertrijst
- 300 ml opvolgmelk
- een half potje met gepureerd fruit (kan van alles zijn)
Rijst en melk langzaam laten koken op laag vuur. Constant blijven roeren tot het pap is. Circa 10 minuten. Rijstepap laten afkoelen en voor het serveren mengen met gepureerd of geprakt fruit.
Ik had de gepureerde mango er al doorgeroerd toen de pap nog warm was en dat is zeker geen aanrader. De pap werd zurig in plaats van zoet. Let er dus op welk fruit je gebruikt. Bij sommig fruit is het echt belangrijk dat je wacht tot het afgekoeld genoeg is.
Beide zijn prima en heerlijk. Belangrijk is om ervoor te zorgen dat de rijst niet aanbrand aan de onderkant van de pan en dat de rijst helemaal zacht is.
Succes verzekerd!
wensje
Mmm klinkt lekker, en gemakkelijk dan dat ik het ook eens ga proberen.