Snap
  • Baby
  • luiers
  • luieruitslag

Luieruitslag: geen paniek!

Luieruitslag, iedere baby en mama heeft er mee te maken. Tobben in het kwadraat? Nee hoor....niet meer voor mij!

Wat een drama is dat toch: luieruitslag. Één woord dat bestaat uit twee losse woorden die letterlijk ALTIJD aan elkaar vastzitten. Heb je een luier om, BINGO dan krijg je er ook heus een keer uitslag bij. Ik heb er een kleine studie van gemaakt en de meningen zijn erg verschillend, hier een handvol (let op dit zijn niet per definitie feiten!):

1. luieruitslag komt door het vochtig zijn en blijven van de huid onder de luier en het schuren van de luier

2. stoffen in de ontlasting en urine zijn irriterend op de huid en kunnen een kwetsbare huid rood en kapot maken

3. luieruitslag is een gevolg van een verminderde weerstand

4. luieruitslag is een gevolg van het doorkomen van tanden

5. luieruitslag kan sneller ontstaan bij luiers die minder goed 'droog' blijven

6. sudocreme en zinkzalf helpen bij het herstel van luieruitslag

7. luieruitslag is een schimmel- of gistinfectie

Nu ben ik zelf geboren met een huidaandoening en is zalfjes smeren mij absoluut niet vreemd. Ik weet als geen ander hoeveel pijn het doet als je huid kapot is, schraal is etc. Dus heb ik voor het welzijn van mijn dochter er veel over gelezen en uitgeprobeerd. Voor alle mama's die er midden in zitten of mee te maken gaan krijgen deel ik 'mijn waarheid' - dus in mijn logische volgorde:

3. (+4) luieruitslag is een gevolg van een verminderde weerstand - ja ik geloof dat het doorkomen van tanden (bijvoorbeeld) zorgt voor verminderde weerstand, het kleine babylijfje moet heel hard werken om die tandjes en kiesjes de kaak uit te krijgen! Daarmee klopt ook uitspraak nummer 4, maar kan de uitslag ook goed ontstaan bij een sluimerende verkoudheid of één van de beruchte kinderziektes!

2. stoffen in de ontlasting en urine zijn irriterend op de huid en kunnen een kwetsbare huid rood en kapot maken - jazeker! Niet zo smakelijk misschien, maar plas maar eens over een wondje heen, dat gaat zeker prikken! Dus een huid die kapot is gaat dan extra pijn doen

1. luieruitslag komt door het vochtig zijn en blijven van de huid onder de luier en het schuren van de luier - ik denk dus (zie boven) dat dit niet de OORZAAK is, maar het helpt niet mee bij het herstel!

5. luieruitslag kan sneller ontstaan bij luiers die minder goed 'droog' blijven - check! Voor mijn dame alleen maar Pampers, andere merken zijn geen succes. Been there, tried that!

6. Sudocreme en zinkzalf helpen bij het herstel van luieruitslag - zou kunnen! Zinkoxide helpt de huid zich beter te beschermen waardoor het sneller kan herstellen. Let op de hoeveelheid zinkoxide in je créme. Die van Zwitsal heeft meer werkzame stof dan Sudocreme. De zinkzalf van het Kruidvat is niet te smeren, vooral niet als de billen niet kurkdroog zijn, hij is ook zo dik dat de tube aan de andere kant open springt als je er wat uit wilt halen: rommel! Voor mij geldt: elke avond voor het slapen gaan een klein laagje sudocreme ter bescherming 's nachts, verder nutteloze cremes bij hardnekkige luieruitslag! Maizena strooien helpt ook prima, maar blijft minder goed zitten!

7. luieruitslag is een vaak schimmel- of gistinfectie - BINGO! Ik kreeg Miconazolnitraat crème via de huisarts en dat is mijn lifesaver. 3 x per dag een dun laagje en binnen een dag zijn zelfs de meest kapotte plekken al een stuk rustiger!

Dit staat er beschreven op de site van apotheek.nl:


Luieruitslag

Bij luiereczeem of luieruitslag zijn de billen rood, geïrriteerd en schilferig. Soms is de huid kapot.

Luiereczeem ontstaat doordat urine en ontlasting op de huid inwerken. Dit gebeurt vooral in een vochtig warme omgeving, zoals onder een luier. Doordat de luier tegen de babyhuid wrijft kan de huid ook beschadigen. In sommige gevallen ontstaan schimmel- en gistinfecties, zoals infecties met de Candida-gist.

Behandeling

U kunt luieruitslag voorkomen door de volgende maatregelen.

  • Regelmatig verschonen, minstens 7 keer per dag. Vooral een poepluier zo snel mogelijk verwisselen.
  • Bij elke verschoning de billen met lauw water schoonmaken, zachtjes droogdeppen en aan de lucht laten drogen.
  • Geen zeep gebruiken. Zeep maakt de huid minder zuur, waardoor schimmel- en gistinfecties eerder ontstaan.
  • Laat de baby regelmatig een tijdje met blote billen liggen.

Bij beginnende irritatie kunt u een zalf met zinkoxide (zinkolie, zinkoxidevaselinecrème, ZOK-zalf of zinkzalf) gebruiken. Dit beschermt de huid tegen de inwerking van irriterende stoffen uit de urine. Ziet u rond de plekken een schilferige rand, dan kan er een schimmel-infectie zijn ontstaan. Overleg dan met uw arts. Als het een schimmelinfectie is, zal de arts een middel met miconazol voorschrijven.

Nogmaals, ik ben geen arts, maar een ervaringsdeskundige. Ik hoop bijna van de luiers af te zijn, maar voor alle mama's die het met lede ogen aan moeten zien: doe er je voordeel mee. Oh en het beste middel tegen de pijn is en blijft lekker knuffelen na het verschonen!

6 jaar geleden

Tijden het lezen van de ingrediënten schrok ik van de hoeveelheid chemische bestanddelen en ben ik een alternatief gaan zoeken voor een natuurlijke billenzalf… Gebruik al met heel veel tevredenheid een volledig natuurlijke billenzalf voor mijn kleine. deze bestel ik via https://madampure.nl

9 jaar geleden

Leuk blogje! Ga ik zeker onthouden als de eerste geboren is hihi