Snap
  • Baby
  • #neonatologie
  • #isalaziekenhuis
  • #kinderverpleegkundige
  • #pasgeborenen
  • #isalavrouwkindcentrum

Lieve Lotte

Lieve Lotte,

Mijn nachtdienst begon en ik begreep van mijn collega dat jij elk moment kon komen. Vanaf thuis…

Drie dagen geleden was je met behulp van een keizersnee geboren. Alles ging goed. Je bleef met je mama drie dagen op de kraamafdeling. Daar kreeg je borstvoeding. Maar toen je naar huis ging, kreeg je ook bijvoeding met de fles, omdat je meer afviel dan gewenst. Zowel bij ons in het ziekenhuis als thuis, dronk je keurig alles op. Maar toch zou je bij ons komen.

Paniek!

Je liet papa en mama thuis heel erg schrikken. Je had aan de borst gedronken, je flesje met bijvoeding had je ook op en mama lag nog eventjes fijn met jou te knuffelen. Tot je mama opeens merkte dat je niet meer ademde. Paniek!

Je huidskleur veranderde van mooi roze naar bleek en blauw. Papa en mama zetten je gelijk rechtop en wreven flink over je rug om je ademhaling te stimuleren. Gelukkig hielp dat en ademde je weer. Maar nog niet helemaal zoals papa en mama graag wilden en je had ook last van wat slijm. Je voelde je nog echt niet fijn en ook ademde je ‘raar’ volgens papa. Papa belde gelijk de verloskundige. In overleg met de kinderarts is toen besloten dat je het beste naar onze afdeling Neonatologie kon komen. Vlak na middernacht kwam je aan. In de Maxi-Cosi gedragen door papa samen met je bleke, vermoeide mama in de rolstoel voortgeduwd door de verloskundige.

Op de afdeling

Ik keek gelijk in de Maxi-Cosi om te zien hoe het met jou was. Ik zag een rustig ademend en ontspannen meisje. Nog wel een beetje roze/bleek van kleur. In overleg met papa en mama haalde ik je uit de Maxi-Cosi. Zo kon ik je niet alleen zien, maar ook ‘voelen’.

Op de afdeling kleed ik je uit en laat alleen je luier aan. Ik meet je temperatuur; 36.6 graden. Iets aan de koude kant maar dat komt door de ‘reis’ naar het ziekenhuis. Niet iets zorgelijks. Je hebt een goede plasluier. Ik doe drie plakkers op je buik. En een bandje met een lampje om je voet, zodat we op de monitor je ademhaling, hartslag en zuurstofgehalte kunnen zien: geen bijzonderheden. Ik leg je vervolgens ook nog even op de weegschaal. Ik leg je niet in een wieg omdat je dan kleertjes aan moet en je onder de dekens ligt. Lekker warm voor jou, maar lastig voor mij om jou te observeren. Ik leg je daarom alleen met een luiertje aan, in een open bedje dat van bovenaf warmte uitstraalt. Zo kan ik je goed observeren.

Ik ga bij je papa en mama zitten en laat hun het hele verhaal vertellen. Wat een nare situatie hebben jullie thuis gehad. Wat een paniek! Fijn dat je weer snel ademde. Voor je papa en mama leek het uren te duren. Maar gelukkig duurde het niet lang, zoals de verloskundige ook al zei.

Geen bijzonderheden

De kinderarts is ook gekomen en kijkt je helemaal na. Ook hier geen bijzonderheden. De verloskundige regelt intussen de opname van je mama op de kraamafdeling. Je mama heeft namelijk nog veel pijn en last van haar wond. Ze krijgt daarom extra pijnstilling.

Mama wil je nog wel erg graag even zelf voeden voor ik haar naar de kraamafdeling breng. Je drinkt goed. We voeden je ook bij met de fles zoals afgesproken. Je drinkt krachtig de fles leeg. Een spannend moment voor papa en mama, omdat het thuis toen helemaal fout ging. Ik leg je, na heel veel knuffels van papa en mama, terug in het open bedje. En breng je mama naar de kraamafdeling. Hopelijk kan ze daar een paar uurtjes slapen. Papa gaat naar huis, naar je grote zus, die al die tijd door opa en oma werd opgevangen.

Het is inmiddels 7.00 uur en je bent de nacht goed doorgekomen. Je had ‘goede’ plasluiers en meconium (eerste ontlasting). Je temperatuur was stabiel, rond de 37 graden.

Ik draag je zo over aan de verpleegkundige van de dagdienst. De kinderarts komt straks ook weer om te horen hoe het gaat.

Tot vanavond!

Liefs,

Marloes

Kinderverpleegkundige Isala Vrouw-kindcentrum

Dag lieve Lotte!

Ook vannacht heb ik voor jou mogen zorgen! Het is inmiddels al weer 7.00 uur. Gisteren mocht je lekker in de wieg. De monitor heb ik gestopt na 24 uur observatie: ook nu weer geen bijzonderheden.

Weer naar huis

Mama is aan het begin van de nacht en net om 6.00 uur bij je geweest om je te voeden. Je drinkt goed aan de borst. De voeding komt goed op gang. Je drinkt elke voeding nog een flesje na en ook dat doe je goed. Ik heb je vóór de voeding van 6 uur gewogen; je bent mooi gegroeid. Straks komt de kinderarts nog een keer langs om te horen hoe het gaat en daarna mag je lekker met papa en mama mee naar huis.

Nu is de grote vraag: wat is er thuis gebeurd!? Mama vertelde dat ze erg geschrokken was, maar gerust is gesteld door jouw opname bij ons. Er waren geen bijzonderheden tijdens je opname. En wij denken dat het kwam doordat voeding met wat slijm naar boven is gekomen. Papa en mama weten dat het weer kan gebeuren en hebben advies meegekregen voor als het weer gebeurt. Ze gaven aan je in ieder geval met vertrouwen mee naar huis te nemen.

Veel geluk thuis kleine meid!

Dikke knuffel,

Marloes

Kinderverpleegkundige Isala Vrouw-kindcentrum