Snap
  • Baby
  • Voeding
  • baby
  • borstvoeding
  • lactatiekundige

Lactatiekundige! Wat is dat?

Wat is een lactatiekundige? Als ik vertel wat ik doe, moet ik vaak drie keer zeggen en uitleggen. Melk meisje, de mevrouw van de borstvoeding, moedermelk dame of lactatiedeskundige zijn namen die ik ook wel tegen kom.

Een lactatiekundige is specialist op het gebied van borstvoeding. Hiervoor heb ik aan de Hogeschool Utrecht de opleiding gevolgd tot lactatiekundige IBCLC. Een International Board Certified Lactation Consultant (IBCLC) certificering is verplicht om in Nederland als officieel geregistreerd “lactatiekundige IBCLC” te mogen werken.

Hoe kwam ik erbij om lactatiekundige te worden? Toen ik zwanger was van mijn oudste zoon kwam ik in aanraking met borstvoedingorganisatie La Leche League (LLL). Dat is een internationale organisatie van vrijwilligers. Allemaal moeders die een uitgebreide interne opleiding hebben gevolgd op het gebied van borstvoeding. Ik vond daar hulp en steun die ik nodig had om borstvoeding geven te laten slagen.

Zo leerde ik over voeden op verzoek. Baby’s laten op verschillende manieren merken dat ze behoefte hebben aan de borst: zuigbeweging met de lipjes, sabbelen op vingers/knuistje, maaien met de armpjes, trappelen met de beentjes, handjes naar het gezicht brengen, hoofdje draaien en/of zoeken met het mondje, mondje gaat open als de lipjes worden aangeraakt, zuigen op speen of duim, smakgeluidjes. Bij deze signalen kun je de baby direct aanleggen. Als de baby bij je in de buurt is, kun je makkelijker reageren op deze signalen.

Zeker in de beginperiode als het aanleggen nog niet zo soepel gaat, is het belangrijk om al aan te leggen voor de baby overstuur is. Dit geeft je meer tijd om het rustig te proberen. Mocht de baby geen goede hap nemen, dan is hij bereid om het nog eens te proberen.

Met goede informatie en deskundige ondersteuning kun je veel problemen rond borstvoeding voorkomen. Omdat ik heb ervaren hoe belangrijk dit voor mij was, ben ik andere moeders gaan helpen tijdens hun borstvoedingsperiode. Eerst als moeder, later als LLL leidster. Nu als lactatiekundige IBCLC.

Niet alleen vanuit mijn opleidingen heb ik veel geleerd, ook van alle moeders met wie ik contact gehad heb. Wat een power, kennis en ervaring. Al die moeders die zo goed zorgen voor hun kindje en vindingrijk hun weg zoeken in het proces van het moederen. Mooi om dat mee te mogen maken.

12 jaar geleden

Fijn voor je dat je dit mag doen. Wel wil ik een persoonlijke ervaring met LLL met je delen. Ik was zwanger van een tweeling (met 20 weken verloor ik een van de kindjes) toen ik door een wildvreemde vrouw die meldde dat zij van LLL was midden op een drukke winkelstraat werd aangesproken. Nee eigenlijk niet aangesproken, ze trok aan mijn arm om mij stil te laten staan. Ze beet mij de volgende woorden toe: Ik ben van LLL en ik sta erop dat jij borstvoeding gaat geven. Ik zie nog het speeksel in haar mondhoeken zitten. Een groep mensen bleef staan om te zien hoe ik zou reageren. Ik heb haar vriendelijk doch dringend verzocht verder te gaan en mij met rust te laten. Ze probeerde een folder van LLL in mijn zak te stoppen. Met de woorden als je geen borstvoeding geeft dan gaat er van alles mis met jouw kindje... Een laatste opmerking van haar was indien ik geen borstvoeding zou geven dat mijn kindje dan meer kans zou hebben om te overlijden aan wiegendood. Ik kan/kon en mocht/mag geen borstvoeding geven. De medicijnen die ik dagelijks moet gebruiken zijn gevaarlijk voor de ontwikkeling van de longen van een baby. Daarom heb ik voor de rust gekozen en flessenvoeding gegeven vanaf dag 1. En 's-nachts vond ik vaak manlief met de baby op zijn borst terwijl hij hem een flesje gaf. Vriendin van mij kan/kon geen borstvoeding geven en zij had tijdens haar kraamperiode extra hulp om de babies te laten happen en zij heeft uren met tranen stromend over haar gezicht zitten pompen omdat de melkproductie niet voldoende was. Ze was dus droog aan het pompen. Ik kon het niet aanzien en ik heb voor haar en haar kindje een pak babymelk gekocht en ik heb het eerste flesje voor het kindje gemaakt. De baby was gelijk rustig en ik legde haar in de armen van haar moeder en toen ze haar eerste flesje binnen kreeg, was de spanning uit het babylijfje maar ook uit de moeder. Zij heeft 3x geprobeerd borstvoeding te geven. Het is ondanks LLL en andere instanties niet gelukt. Ook zij heeft hierdoor geen fijne herinneringen aan de kraamperioden omdat ze gewoon gedwongen werd door de Lactatiedeskundige om door te gaan. Eens moest de melkproductie op gang komen maar als een baby de eerste 4 dagen geen druppel voeding binnen krijgt... Moraal van het verhaal: Borstvoeding is goed maar flessenvoeding kan het heel goed vervangen wanneer het nodig is.

12 jaar geleden

Welkom Annette op Mamaplaats! Wij zijn erg benieuwd naar jouw ervaringen en kennis over het gebied borstvoeding. Heel veel plezier met het bloggen!