Krijgt jouw baby binnenkort z'n eerste prikjes?
Help dan toekomstige moeders aan waardevolle informatie!
Altijd even spannend voor iedere nieuwbakken moeder: de eerste vaccinaties. Je baby is dan meestal zo'n 6 tot 9 weken oud en je krijgt de vaccinaties aangeboden vanuit het Rijksvaccinatieprogramma. Voordat je met je kleintje naar de afspraak gaat, wil je natuurlijk weten hoe het precies zit met deze vaccinaties en mogelijke bijwerkingen. De RVP monitor 2024 van Lareb helpt hierbij. Lees snel verder hoe!
Het Rijksvaccinatieprogramma bestaat al sinds 1957 en bestaat uit meerdere inentingen, die je kleintje verspreid over veertien jaar krijgt. Alle vaccinaties samen beschermen jouw kind tegen in totaal 13 infectieziekten. Je krijgt als ouder vanuit het consultatiebureau uitnodigingen voor deze vaccinaties. Als je je kind laat vaccineren volgens het Rijksvaccinatieprogramma, staan er in het eerste levensjaar van je baby al een paar belangrijke vaccinaties op de planning. Deze beschermen tegen ernstige ziektes zoals difterie, kinkhoest, tetanus, polio (DKTP), het rotavirus, hib-infectie, hepatitis B en pneumokokkenziekte.
Hoe veilig zijn deze vaccinaties en hoe zit dat met bijwerkingen?
Voordat vaccins worden gebruikt, worden ze grondig getest op de veiligheid en effectiviteit. Ook wordt er gekeken naar mogelijke bijwerkingen. De bijwerkingen worden vermeld in de bijsluiter, net als bij andere medicijnen. Soms komen bijwerkingen pas later aan het licht, wanneer het vaccin door meerdere, verschillende mensen wordt gebruikt. Omdat de vaccins uit het Rijksvaccinatieprogramma al tientallen jaren worden gebruikt, weten we al heel veel over de bijwerkingen. Maar ook dan worden de bijwerkingen van een vaccin nog altijd goed in de gaten gehouden.
Bijwerkingencentrum Lareb houdt alle klachten na vaccinatie bij als meldpunt en kenniscentrum van bijwerkingen. Lareb doet dat niet alleen voor de vaccinaties uit het Rijksvaccinatieprogramma, maar voor alle vaccins en medicijnen die verkrijgbaar zijn. Voor de eerste vaccinaties die je baby krijgt doet Lareb dit middels een vragenlijstonderzoek: RVP monitor 2024. Ouders en verzorgers met een kindje geboren in 2024 kunnen zich hiervoor aanmelden. Je krijgt dan na elke vaccinatie twee vragenlijsten aan de hand van de verwachte vaccinatiedatum van jouw baby. Deze vragenlijsten zijn verspreid over vijf maanden. Het invullen duurt per keer ongeveer 5 tot 15 minuten.
Dankzij deze vragenlijsten kan Lareb in kaart brengen welke mogelijke klachten kunnen optreden, wanneer ze optreden, hoe lang ze duren en of deze bijwerkingen misschien terugkeren na een volgende vaccinatie. Informatie die je als moeder natuurlijk graag wilt weten maar waarbij jouw hulp ook hard nodig is!
Doe mee en help andere ouders!
Door mee te doen aan RVP monitor 2024 en jouw ervaring te delen help je mee om andere ouders beter te kunnen informeren. De kans op (onverwachte) bijwerkingen is klein, maar óók als je kindje geen bijwerkingen ervaart wil Lareb dat graag weten. Op deze manier kunnen ze namelijk bepalen hoe vaak een bepaalde bijwerking voorkomt.
Heb jij een pasgeboren baby (uit 2024), woon je in Nederland en laat je jouw kindje binnenkort vaccineren volgens het Rijksvaccinatieprogramma? Meld je dan aan voor de RVP monitor 2024, doe mee met het onderzoek en deel jouw ervaring!
Aanmelden kan tot 20 dagen na de eerste rotavirusvaccinatie, de eerste vaccinatie uit het vaccinatieschema voor je baby. Deelname is vrijwillig.
Dit artikel is geschreven in samenwerking met Lareb.