Kraamzorg en kraamzorgpraktijk, hoe en wat
Als je bent bevallen, heb je recht op kraamzorg. Kraamzorg moet je wel op tijd aanvragen. Maar welke kraamzorgpraktijk kies je?
Kraamzorgpraktijk
Kraamzorg is de eerste zorg voor jou en je baby na de bevalling. In deze week moet je meestal nog wennen aan het moederschap, helemaal bij een eerste kindje. Bovendien zit je vaak nog vol hormonen waardoor je wat emotioneler bent en kun je verzwakt zijn door de bevalling. Het is dan fijn als je iemand in de buurt hebt die jullie gezin in de eerste week extra ondersteuning biedt. Iemand met verstand van zaken!
De kraamverzorgster zorgt in principe voor jou en je kindje. Afhankelijk van de afspraken die je met het kraamzorgbureau maakt, kan ze ook licht huishoudelijk werk doen en ontbijt of lunch maken voor eventuele broertjes of zusjes. Om niet voor verrassingen te komen staan, is het belangrijk dat je jouw wensen van tevoren laat weten en deze duidelijk vastleggen. Wil je ervaringen lezen van andere moeders over het kiezen van een kraamzorgpraktijk en verloskundigenpraktijk, klik hier.
Hoe lang kraamzorg
Iedereen heeft recht op 49 uur kraamhulp. Meestal wordt dit verdeeld over 6 uur per dag, waardoor je 8 dagen kraamzorg hebt. Indien je met het kindje in het ziekenhuis moet blijven, gaan deze uren (6 uur per ziekenhuisdag) af van je totale aantal uren. De thuiskomdag wordt niet meegerekend. Soms heb je recht op extra hulp, afhankelijk van je situatie. Het aantal uren en de indeling leg je in de zevende maand van je zwangerschap voorlopig vast (indicatie) met je kraamzorgpraktijk tijdens een intakegesprek. Als je bent bevallen, wordt opnieuw een indicatie gemaakt (tweede indicatie).
Heb je vragen of wil je jouw ervaringen delen? Laat een reactie achter!
Anoniem
Wij hadden aan die dagen niet genoeg. Wij hadden toen nog wat extra dagen bijgekocht. Ik had ook een goede band met de kraamhulp, en het was zo fijn. Zou het zo weer doen.