Snap
  • Baby
  • werken
  • kolven
  • roken

kolven? Of roken..

Waarom is roken wel toegestaan onder werktijd en kolven zo’n gedoe?

Als eerste wil ik niemand een trap geven wat ik opschrijf maar wel het nadenken waard.

Het volgende.. kolven op het werk.. en rokende collega’s..

Ik werd zelf als verpleegkundige in de zorg dus kan alleen vanuit deze ervaring praten. 

Helaas is mijn borstvoedingsperiode na 3 1/2 maand ten einde gekomen. Ik wilde heel graag langer voeden en kolven maar dat is er niet van gekomen. Vraag je af waarom? Lees mijn andere blogs.. 

Toen ik weer ging werken na mijn verlof kreeg ik regelmatig de vraag of ik borstvoeding had geven aan mijn dochter. Ik kon snel de vraag beantwoorden.. ja ik heb mijn dochter gevoed maar in de zorg leek mij geen geschikte plek om te kolven. Pauze nemen is vaak gedoe laat staan kolven. Dus wilde eigenlijk een combi fles en borstvoeding gaan geven. Helaas pindakaas dit was niet zo. 

Waar mijn mond helemaal van open viel was een andere collega nood gedwongen moest stoppen met borstvoeding omdat haar werkgever geen kolfruimte ter beschikking wilde maken. Dit kwam ook ten oren van een patiënt. Die wilde zijn appartement ter beschikking stellen om haar te laten kolven. Dit was zelfs een man! 

Maar er is wel ruimte en tijd voor collega’s die roken.. die gaan gerust 15 min naar buiten onder werktijd. Soms meerdere keren. Dat is toch vreemd.. Het word gewoon getolereerd dat jij als niet-roker moet wachten op je rokende collega. 

Toch hoor ik steeds vaker dat roken onder werktijd ook niet toegestaan is.. nu nog een kolfruimte.. en een oplossing voor de te korten aan personeel in de zorg.. ;-) 

3 jaar geleden

Ik heb in de zorg (psychiatrie) 'gewoon' gebruik gemaakt van het recht op kolven. Denk dat het belangrijk is om dat goed voor te bereiden en alvast te bespreken tijdens de zwangerschap. In overleg met collega's is veel mogelijk. Omdat ik vaak in de avond en weekend werk kon ik vaak gebruik maken van een leeg kantoor of behandelkamer.