Snap
 • Baby
 • borstvoeding
 • #eersteblog
 • #bewustopvoeden
 • groenten
 • eerstekeer
 • kleintjesmethode
 • #natuurlijkouderschap
 • #rapley
 • #natuurlijkopvoeden
 • #etenvoorkleintjes
 • #stukjeseten
 • #zelflereneten
 • #fruit
 • #groentenpap
 • #neegeenpap
 • #geefmijmaarstukjes
 • #eerstegroenten

KLEINTJES METHODE : Starten met stukjes in plaats van papjes ?

Zelf eten laten ontdekken zonder dat het moet

Rapley of kleintjes methode sluit het beste aan bij borstvoeding

Toen ik zwanger was van Noalyn wist ik nog niet af van het bestaan van deze methode. Ik dacht zoals vele mama's dat kindjes op 4 maand MOETEN starten met gepureerde groenten/fruit papjes. Pas toen ik via een tip op Instagram de Rapley methode leerde kennen ben ik me gaan verdiepen. 

Je meisje stukjes laten eten sluit het beste aan bij borstvoeding kreeg ik als tip, ook al kan het even goed als je flesjes geeft. Maar omdat je je kindje hebt geleerd om zelf aan te geven wanneer hij/zij honger heeft bij de borstvoeding en je kindje vertrouwd dat wanneer hij/zij genoeg heeft hij/ze stopt met drinken, sluit deze methode heel goed aan bij borstvoeding.

Ik ging op onderzoek en kwam al snel meerdere mama's tegen die volgens hetzelfde idee hun kindje zelf laten eten en op die manier texturen, smaken en soorten voedsel leren kennen. 

De darmen van een baby zijn op 4 maand nog niet helemaal klaar om vaste voeding te verteren

De bedoeling van deze methode is dus dat je kindje pas vanaf 6 maand vaste voeding krijgt. De periode ervoor heeft je kindje genoeg aan uitsluitend moedermelk of fles melk. Starffer nog, het verteringsstelsel van je kindje is pas echt goed ontwikkeld op 6 maand. Kindjes die voor deze periode vaste voeding krijgen hebben vaak te kampen met krampjes, buikpijn waardoor de voeding er uit komt op de manier waarop het erin gaat. Niet verteerd dus.  

Ik kocht voor al deze redenen het boek 'Eten voor de kleintjes' van Stefan Kleintjes aan. De kleintjes methode valt samen met Rapley onder de noemer Baby led-weaning. Het enigste verschil is dat je kindje bij de  Rapley methode direct mee eet van tafel en dat de kleintjes methode een introductie schema hanteert om op die manier eventuele allergieën te voorkomen. Een heel handig schema waarin staat vanaf welke maand ze welke soort groenten kunnen eten. 

Food under 1 is just for fun

Niets moet alles mag mentaliteit. Als Noalyn geen zin heeft om de broccoli te nemen, en enkel wat patatjes eet. Dan is dat helemaal aan haar. Ik laat de regie bij haar en vertrouw erop dat zij aangeeft wat ze nodig heeft. Zo kan het goed zijn dat zij de eerste, tweede en zelf vijfde keer de broccoli laat liggen en de zesde keer opeens alle broccoli op zal eten. Ik geef haar de tijd om te wennen aan smaken, texturen en het gevoel. Ik push niets want food under 1 is just for fun. Dit hoort ook bij deze methode van voedsel introductie. 

Snap

Angst zweet op mijn voorhoofd als ik dacht aan mijn kind met een stuk groenten in haar mond in de plaats van lopende voeding

En toch na het lezen van het boek en mij zo goed mogelijk te verdiepen had ik schrik de eerste keer. Volkomen normaal lijkt mij. Het vertrouwen naar je kindje toe moet groeien en het is deels een stukje los laten.. De controle over haar eten aan haar geven was een dingetje waar ik me even moest over zetten maar eens ik die klik in mijn hoofd had gemaakt ging het vanzelf. 

En wow wat ben ik blij dat ik direct gestart ben met deze methode! Ons kleintje krijgt nu elke middag een bordje met vers gestoomde groentjes en patatjes, als we op verplaatsing zijn geef ik haar een stukje fruit en ze kauwt zelf zonder tandjes de broccoli fijn en eet kleine beetjes. Nooit papjes voor ons! 

Ik raad elke mama die hier interesse in heeft het boek aan! Alle tips en tricks staan er in, ook Ale voordelen en verhalen van mama's. En niet te vergeten het introductie schema.