Mamaplaats: hét social media platform voor moeders

Hier delen echte moeders (en vaders) echte verhalen; eerlijk en herkenbaar. Krijg gratis toegang en laat je inspireren!

  • Meer dan 250.000 mama’s gingen je voor
  • Open blog community voor en door moeders
  • Post en deel gemakkelijk jouw eigen verhaal

Word nu lid van deze unieke community!

Snap

Zoveel moeite met inslápen

Onze kleine man is een lekker druk baasje. Hartstikke gezellig natuurlijk, maar na 1,5 uur spelen is hij gewoon doodmoe. Maar naar z'n bed gaan lijkt wel het ergste wat hem kan overkomen...

Onze kleine man is een lekker druk baasje. Hartstikke gezellig natuurlijk, maar na 1,5 uur spelen is hij gewoon doodmoe. Maar naar z'n bed gaan lijkt wel het ergste wat hem kan overkomen...

Ik reageer behoorlijk snel op de eerste vermoeidheidstekenen en ben twee weken bezig geweest met de kleine man wakker wegleggen en hem zelf in te laten slapen. Als hij huilde, om de 5 minuutjes kijken, speentje, aai over de bol en weer naar buiten. Ook heb ik geprobeerd om naast hem te blijven zitten. Maar niks helpt. Zodra de kleine dondersteen in z'n bed ligt gaat hij eerst nog een halfuur zijn hele bed doorrollen, waarna hij ontroostbaar begint te huilen. Je hebt natuurlijk huilen (mopperen, boos zijn) en huilen van verdriet.. In het laatste geval pak ik hem lekker bij me, want het lijkt me niet de bedoeling dat hij zichzelf op die manier in slaap zou moeten huilen. Maar hij heeft zoveel moeite met inslapen.

De enige manier die lijkt te werken bij hem, is gewoon aan de borst in slaap vallen. Niet ideaal op de langere termijn natuurlijk, maar alleen zo komt hij tot rust. Ik heb geprobeerd hem, voordat hij in slaap valt, zijn speentje snel te geven en hem dan alsnog een beetje loom van de melk in zijn bedje te leggen, maar ook daar heeft hij geen zin in en begint vervolgens druk te rollen en spelen en 9 van de 10 keer ook nog eens flink te poepen, waarna ik hem er alsnog uit moet halen om te verschonen..

Nee, meneer komt alleen tot rust aan de borst en pas als hij slaapt, ik voorzichtig de borst uit z'n mondje trek en zijn speen geeft, nog even wiegen en dan in bed leg, alleen dan komt hij aan zijn dutjes toe.. Maar dit moet toch anders kunnen? Hij is inmiddels 5 maanden. Ik zit soms met de handen in het haar en kan er zelf weleens om zitten janken, want hoe kunnen we dat ventje nou helpen om aan zijn slaapjes te komen (ben al in een emotionele periode, dus jank al heel wat af..). Ik probeer al zoveel mogelijk rust, reinheid en regelmaat toe te passen. Elke keer zelfde manier om in bedje te leggen, maar dat rollen is veel te spannend nog voor hem blijkbaar.. hij geeft gewoon niet toe..

Hebben andere mama's misschien tips? Natuurlijk zijn alle kindjes anders en misschien is mijn mannetje er nu gewoon nog niet zo klaar voor, of had ik beter eerder kunnen beginnen. Maar wie weet zit er iets tussen wat bij mijn ventje helpt..

10 jaar geleden

Wat herkenbaar. Ons mannetje van 10 maanden wil overdag heel slecht slapen. Het liefst aan de borst maar dan is hij gelijk weer wakker als ik hem terug leg in zijn bed. Vier weken geleden kon ik hem nog wel zo op bed leggen, maar toen kwam de vakantie. Veel slapen in de auto of kinderwagen. Maar nu weer in bed, wat een hel. En ik ben niet zo'n moeder die hem lang wil laten huilen, want een overstuur kind gaat niet slapen. Ik probeer hem nu wakker in bed te leggen, voorlezen. Maar niets helpt. Waar komt die onrust opeens vandaan? ' s nachts gaat in slaap komen vaak wel goed, komt fan vaak nog een keer. Maar we vallen vaak samen weer in slaap. Dicht bij mamma is het fijnst natuurlijk, geborgenheid....

10 jaar geleden

Mayra, Tandjes die doorkomen zijn vervelend maar niet het probleem dat er voor zorgt dat je klein niet wil slapen. Je kan er wat Detinox opsmeren dat verdoofd en verkoelt een beetje. Ik zou zeggen gewoon vanavond beginnen. Vooral de eerste twee weken moet je er wel de tijd voor nemen. Bij ons duurde het de eerste dagen soms wel een uur/ anderhalf uur voordat hij in slaap viel. Maar je moet je voor ogen houden dat hij vertrouwd moet raken met zijn eigen kamer, je bent er alleen om hem te troosten en zelfvertrouwen te geven en bij merkten we na een week al een kleine verbetering en nu gaat hij zelf slapen in zijn eigen bedje in zijn eigen kamer. Probeer een ritueel uit te vinden dat je kleintje prettig vindt. Bij ons is dat alle knuffels in de kamer welterusten zeggen zodat hij de kamer rond kan kijken. Daarna in bed lekker instoppen en een liedje zingen, elke avond het zelfde liedje. Bij ons heeft het gewerkt, ik hoop bij jullie ook.

10 jaar geleden

Bedankt voor je uitgebreide antwoord Nicoline! Er is nog hoop hihi! Wanneer zijn jullie begonnen met hem in zijn bedje in slaap te laten vallen? Hier zijn op het moment doorkomende tandjes, dus niet het juiste moment helaas, maar hoop dat dit toch gauw kan gebeuren. My back is killing me ;)

10 jaar geleden

Ik lees je verhaal en ik zou het zelf hebben kunnen schrijven. Onze jongen was precies hetzelfde. Hij viel alleen bij mama op de arm in slaap. En ja, daar wordt je doodmoe van. Die van ons is nu bijna 8 maanden en uit ervaring kan ik zeggen, het is vermoeiend maar je moet volhouden! Zo heb ik het gedaan: Omdat Max overdag altijd maar hazenslaapjes maakt is hij 's avonds om 7 uur nodig aan zijn bedje toe. We laten hem om half 7 in alle rust zijn papfles drinken, even boeren en knuffelen ( vooral niet meer spelen en gek doen ) en dan naar bed. Elke dag met het zelfde ritueel. Ja hij moest dan ook huilen en ik ging dan na 5 a 10 minuten naar hem toe om hem te troosten. ik bleef dan ook bij hem tot ie in slaap viel. Ook wanneer hij 's nachts overstuur wakker werd. Soms haalde ik hem heel even uit bed om rustig te worden maar ik ging nooit van zijn kamertje af omdat hij vertrouwd moet worden met zijn eigen kamer om zelf in slaap te komen. Op een gegeven moment merkten we dat het steeds beter ging en dat hij zelf ook ging slapen terwijl hij alleen was. Natuurlijk heeft hij nog steeds wel eens avonden waarop het hem niet lukt om in slaap te komen maar echt, het wordt beter. Mijn ervaring is dat als je je kleine went aan inslapen bij mama ze er aan wennen. Ze moeten vertrouwd worden met hun eigen bed en kamer en er op vertrouwen dat als er wat is dat mama dan dicht bij is. Succes!