Snap
  • Cultuur
  • cultuurverschil
  • Roots
  • kenia
  • afrika
  • nederland
  • mixedfamily
  • mixedrace
  • Mixedbaby

Kip wat? Kiprop is de derde naam van ons zoontje.

Een uitleg over Rhys zijn Keniaanse naam.

Wie noemt zijn kind nou Kiprop?!

Ja! Wij! Kiprop is de derde naam van ons zoontje Rhys. Bij de geboorte aankondiging dachten velen dat dit zijn achternaam was, maar toen zij het geboortekaartje kregen, zagen ze dat dit niet het geval was. Ik heb veel vragen ontvangen uit Nederland wat de naam ‘Kiprop’ betekent, wat volkomen logisch is natuurlijk. Met trots wil ik dit dus ook aan jullie allemaal uitleggen.

Ons gezin bestaat uit 3; Andrew, Miranda (ik) en ons 8 maanden oude zoontje Rhys. Andrew is Keniaans en wij wonen in Kenia.

In Kenia zijn er officieel 42 verschillende stammen, dit zijn groepen mensen uit een bepaald gebied. Iedere stam heeft zijn eigen gewoonten, taal en cultuur. Kenianen zijn trotse mensen en het deel uitmaken van een ‘tribe’ is hier nog wel een ding.

Ik vond en vind het heel belangrijk dat Rhys weet waar zijn roots liggen. Hij is net zo Keniaans als Nederlands en hij zal dus beide culturen en talen meekrijgen. Ik heb vanaf het begin van mijn zwangerschap aangegeven aan Andrew dat ik het belangrijk vind dat Rhys een Kalenjin naam krijgt. Kalenjin is de stam van Andrew. Andrew vond dit minder belangrijk, maar natuurlijk is hij (en vooral zijn familie) nu heel erg trots op de Kalenjin naam.

Maar wie zijn de Kalenjins eigenlijk?

LOCATIE: Kenia

BEVOLKING: ongeveer 2,7 miljoen

TAAL: Kalenjin; Swahili; Engels

De Kalenjin leven voornamelijk in Kenia. Ze zijn een etnische groepering van acht cultureel en taalkundig verwante groepen of "stammen": de Kipsigis, Nandi, Tugen, Keiyo, Marakwet, Pokot (ook wel de Suk genoemd), Sabaot (die in de regio Mount Elgon wonen, die de Kenia/ Oegandese grens), en de Terik. Hun huidige thuisland is de westelijke hooglanden van Kenia en de Rift Valley.

Kalenjin vertaalt zich ruwweg als "Ik zeg het je." De naam heeft een cruciale rol gespeeld bij de opbouw van deze relatief nieuwe etnische identiteit onder voorheen onafhankelijke, maar cultureel en taalkundig gelijkaardige stammen. De oorsprong van de naam Kalenjin en de etnische identiteit van Kalenjin is terug te voeren tot de jaren veertig. Het vertegenwoordigt een duidelijk verlangen om politieke kracht te putten uit grotere aantallen.

Bron: https://www.everyculture.com/wc/Japan-to-Mali/Kalenjin.html

De Kalenjin naam kan je van te voren nog niet weten. Deze naam wordt namelijk bij de geboorte gegeven en wordt bepaald door de omstandigheden van de geboorte. De naam voor de jongens begint (over het algemeen) altijd met ‘kip’ en de naam van de meisjes met ‘chep/chem’. Enkele voorbeelden van Kalenjin namen;

  • Kipkoech/Chepkoech – geboren vroeg in de ochtend.

  • Kipkemoi/Chepkemoi – geboren in de nacht.

  • Kiptoo/Cheptoo – geboren toen de visite aankwam.

Rhys zijn naam ‘Kiprop’ betekent ‘geboren tijdens de regen’. Op het moment van de bevalling kwam de regen met bakken uit de hemel. Een bijzonder feitje is dat Andrew en ik Rhys de gehele zwangerschap al Kiprop hebben genoemd. We hadden een sterk voorgevoel dat het zal regenen tijdens de bevalling.

Andrew en ik gebruiken eigenlijk altijd de naam Rhys, maar Gogo (oma in Kalenjin) gebruikt vol trots de naam Kiprop.

Geschreven door ‘MAMA KIP’.

9 maanden geleden

Begrijp nooit waarom andere, helaas voornamelijk moeders, het ok vinden om altijd maar een mening te hebben over de namen van andermans kinderen alsof het hun eigen kinderen zijn🤷🏻‍♀️

10 maanden geleden

Waarom altijd moeilijk doen over een naam, jullie vinden de naam mooi, en het is jullie zoontje. Maar ondanks dat het een bijzondere naam voor ons Nederlanders is, weet ik zeker dat Rhys Kiprop straks trots op zijn naam zal zijn. Én ten tweede wat een prachtig zoontje hebben jullie!

10 maanden geleden

Mooi geschreven Miran🥰 Rhys is zo'n mooi ventje💙🤩

10 maanden geleden

Gr Jolanda .... zie dat het anoniem is gepost😅😅

10 maanden geleden

Wat een schatje! En leuk zo de uitleg!