Snap
  • Baby
  • Kind
  • Zwanger
  • oppas
  • werk
  • kinderopvang
  • checklist
  • gastouder

Kinderopvang of gastouder?

Hoe Cristel de keuze voor een gastouder maakte.

Ga je voor de eerste keer voor controle naar de verloskundige, dan krijg je over het algemeen meteen een aantal huiswerkopdrachten mee. Na de kraamzorg opdracht, kregen we als tweede  ‘opdracht’: zorg dat je gaat informeren naar opvang mogelijkheden, als je dit nodig hebt. Van Anouk wist ik al wel dat het in Diemen erg lastig was kinderopvang te vinden en ook toen ze verhuisden was het even zoeken en aftasten naar een nieuwe plek voor Julian. Toch had ik niet verwacht dat het echt  "zo'n ding" zou zijn. Erg fijn vond ik het dus dat we een verloskundige hebben die praktisch zegt wat we moeten doen. Want dat dit zo snel nodig was, dat bleek wel. 

In eerste instantie zijn we gaan informeren bij kinderdagverblijven in de buurt. Iets wat voor ons automatisch de meest logische keuze leek. We informeerden in ons dorp. Daar kregen we al snel het antwoord dat er plek was, maar dat we wel snel moesten zijn, omdat er niet veel plek meer was. We wilden daar graag een kijkje gaan nemen, maar Corona gooide roet in het eten. Met de sluiting van de kinderdagverblijven en scholen was daar natuurlijk geen mogelijkheid meer voor. 

Ook informeerden we bij een kinderdagverblijf een dorp verderop. Waar ze een enorme buiten ruimte hebben en helemaal ingesteld zijn op zo veel mogelijk buiten. Een idee wat ons wel aan trok, aangezien we het een fijn idee vinden als ons kindje lekker veel buiten kan spelen. Dat meer mensen hier naar op zoek zijn is wel gebleken, ze hadden op zijn vroegst pas plek vanaf januari 2022 (dit informeerde ik in oktober 2020) en dan alleen op de ‘rustigste’ dagen. Aangezien wij opvang zoeken vanaf september 2021 viel deze optie dus al snel af. Het lijkt mij ook geen fijn idee als je kindje net ergens gewend is en dan weer naar een andere plek toe moet. 

Gaandeweg kregen we het ook over een andere optie, namelijk een gastouder. Door mijn werk ben ik namelijk alle schoolvakanties vrij, maar bij vrijwel alle kinderdagverblijven moet je een contract afsluiten voor 52 weken. Bij enkele kinderdagverblijven kan het wel voor 40 weken, maar dan betaal je een hoger uurtarief, waardoor je aan het eind van het jaar ongeveer net zo veel betaald hebt. 

Bij een gastouder ben je hier een stukje vrijer in. Je kan flexibeler aangeven wanneer jij wel en geen opvang nodig hebt. Iets wat gezien mijn hoeveelheid vakantie wel heel erg fijn is. 

We waren het er dus al snel over eens dat we ook de opties voor een gastouder eens op een rijtje wilden zetten, maar hoe kom je nou aan een gastouder? Ik ben eerst wat via via gaan informeren, maar omdat dit niet echt opschoot, hebben we ons aangemeld bij een gastouder bureau. Al snel volgde een (door Corona telefonische) intake met iemand van het gastouderbureau. Daar kregen we een heel vragenvuur op ons af. Praktische vragen, zoals vanaf wanneer en welke dagen we opvang zoeken. Maar ook vragen als welke normen en waarden je je kind graag mee wil geven, of je graag een rustiger of drukker persoon wil etc. Best een aantal vragen waar we het antwoord zelf ook niet goed op wisten. We willen vooral een plekje waar ons kind de aandacht krijgt, lekker buiten kan spelen en iemand die lief is. Het moet ‘gewoon goed voelen’. 

Na dit gesprek kregen we 2 telefoonnummers van gastouders die misschien bij ons zouden kunnen passen. Al snel hadden we bij beiden een afspraak om kennis te maken. Van te voren maakte ik mij hier wel wat zorgen over, want hoe kwam ik nou zo snel te weten of iets wel of niet goed voelt. Maar achteraf was dit een hele makkelijke keuze. Bij de ene gastouder hing een wat ongemakkelijke sfeer en kwam het gesprek ook echt niet los, terwijl het bij de andere vanaf de eerste seconde klikte. We waren het er meteen over eens, als we voor een gastouder zouden kiezen, dan zou het deze worden. 

Maar stiekem zijn er wel wat nadelen aan een gastouder ten opzichte van een kinderdagverblijf. Er zijn in onze ogen 2 ‘grote’ nadelen. Zo ben je dus afhankelijk van vakanties van de gastouder. Gaat je gastouder op vakantie, dan heb jij geen opvang. Iets wat voor ons geen probleem is aangezien deze gastouder zelf ook kinderen heeft en dus aan schoolvakanties gebonden is, een moment dat wij geen opvang nodig hebben. Is je gastouder ziek? Dan heb je geen opvang. Maar gelukkig hebben wij veel familie in de buurt wonen, dus in geval van nood kan ons kindje altijd wel ergens naar toe.  

Daar tegenover staat dat een gastouder ook weer voordelen heeft. Het is vaak veel flexibeler dan een kinderdagverblijf. Moet je kindje een keer veel vroeger komen of tot later blijven, dan is dat in overleg vaak wel mogelijk. Bij deze gastouder kan je kindje zelfs ook mee avond eten bijvoorbeeld. En wat ik vooral fijn vind, is dat je een persoon uitkiest waarmee het klikt. Bij een kinderdagverblijf heb je geen enkele invloed op welke leidsters er op de groep staan, dus dat moet toevallig net goed klikken. 

Uiteindelijk zijn wij dus voor een gastouder gegaan, terwijl Anouk voor Julian juist bewust voor de kinderopvang koos, omdat we een gastouder hebben kunnen vinden die qua persoon goed klikt met ons, een grote buitenruimte heeft waar lekker veel buiten gespeeld wordt en die voor ons ook nog eens lekker dichtbij is. En nog een pluspuntje: de kids worden bij deze gastouder deels Engels opgevoed. Iets wat we helemaal niet belangrijk vonden maar nu toch als een groot pluspunt zien. 

Waar hebben jullie voor gekozen in de opvang van jullie kindje(s) en waarom?

2 jaar geleden

Had 2 gesprekken met 2 verschillende gastouders..nr. 1 bleek ook mijn nr. 1 te zijn. Had een goed gevoel. Genoeg ruimte in huis en in de tuin..loopafstand van speeltuin en park. Liet de kamer zien waar de kinderen slapen. Legde goed uit wat het schema is elke dag. Ook allemaal goed geregeld en veilig. Onwijs goede klik. Gesprek nr. 2 bij een ander gastouder was ook één om snel om te draaien. Totaal het tegenovergstelde van nr.1 qua ruimte.

2 jaar geleden

Fijne combi en verloop denk ik! :)

2 jaar geleden

Wat fijn dat het zo goed bevallen is. De punten die je aangeeft waren voor ons ook belangrijk. Gelukkig heeft Anouk bijna dezelfde ervaring met het kdv maar dat verschilt denk ik heel erg per locatie. Ook genoeg gezien waar we het liefst meteen rechtsomkeert zouden maken;)

2 jaar geleden

Wij hadden een gastouder aan huis (nanny) de eerste 2 jaar. Vanwege het zeer vroege vertrek in de ochtend waren we hiernaar op zoek gegaan. Achteraf door verandering van baan niet meer nodig, maar wat was het relaxt de dag beginnen. Na 1 jaar ging de oudste 1 ochtend naar de opvang (ipv psz) en toen de jongste 20 maanden was hij ook. Toen de gastouder een nieuwe baan kreeg konden onze inmiddels flinke peuters alle opvanguren draaien op het kinderdagverblijf waar ze inmiddels al zeer vertrouwd waren.