Snap
  • Baby
  • EMDR
  • slaapproblemen
  • Kinderpsycholoog
  • alleenstaandemoeder
  • craniosynostose

Jessyenik - EMDR-therapie bij babies

Zoals vele van jullie weten heeft Jessy ontzettend veel last gehad van angsten om te slapen na haar operatie. Elke 1,5 á 2 uur werd ze in blinde paniek wakker in de nacht en kon ik weer een half uur aan de slag om haar te troosten. Op die manier kwam niet alleen Jessy aan weinig slaap maar ikzelf ook. Omdat ik alleenstaande moeder ben kon ik ook niet even afwisselen met een partner en had het herstel van de operaties hiermee echt onderschat. Ik merkte dat ik flink op mijn tenen ging lopen door slaaptekort en heb aan de bel getrokken bij de hoofdverpleegkundige op het Sophia kinderziekenhuis die ons doorverwees naar de kinderpsycholoog in het EMC voor EMDR.

Zelf heb ik een paar jaar geleden EMDR gehad nadat ik mijn moeder moest reanimeren (dit is allemaal goed gekomen). Tijdens de reanimatie hoorde ik de ambulance, brandweer en politie met hun sirenes steeds dichterbij komen. Een paar weken later reed ik op de snelweg en hoorde ik een ambulance met sirenes steeds dichterbij komen. Zodra deze voorbij me reed kreeg ik een paniekaanval en moest ik de auto langs de snelweg stilzetten omdat ik hysterisch begon te huilen. Op dat moment besefte ik dat ik hier iets aan moest doen. Zo ben ik bij een psycholoog gekomen en die heeft EMDR toegepast in 10 sessies waardoor mijn angst volledig verdween. Je kan het vergelijken met een soort hypnose waarbij je terug gaat naar het moment zelf alleen gaat dit bij kinderen anders. Ik merkte dat ik ontzettend veel vragen kreeg via allerlei kanalen over de EMDR-therapie dus heb ik besloten om hier een blog over te schrijven.

Wat is EMDR-therapie?

Eye Movement Desensitization and Reprocessing, afgekort tot EMDR, is een therapie voor mensen die last blijven houden van de gevolgen van een schokkende ervaring. Vastlopen in de verwerking zorgt ervoor dat je je anders voelt, gedraagt, je anders denkt en reageert op je omgeving. Vaak merk je dat je je niet goed voelt of je omgeving geeft dit aan. Je realiseert je wellicht niet dat de veranderingen bij jezelf te maken hebben met de onverwerkte schokkende gebeurtenis. Het kan zijn dat de schokkende gebeurtenis ervoor zorgt dat je er steeds angstige beelden of gedachten over hebt, waardoor je last hebt van verschillende klachten. EMDR is dan een eerste-keus behandeling om je van deze klachten af te helpen.

Hoe gaat dit in z'n werk?

Jessy was nog maar 11 maanden toen ze de therapie kreeg. Waarbij je als volwassenen de gebeurtenis te horen krijgt en zelf moet vertellen hoe je je erbij voelt kan dit natuurlijk niet bij een baby. Voordat we de therapie kregen moest ik thuis het hele verhaal opschrijven over de operatie met de onderdelen waarbij ze angstig was. Dit was voor Jessy het bloedprikken, narcose, lichamelijke handelingen die ze deden bij haar en dat het fout ging met temperaturen. Al deze onderdelen waren verwerkt in mijn verhaal en moest ik foto's uitprinten van de operatie die ik had gemaakt. Zo had ik een foto bij voordat ze geopereerd werd en in het ziekenhuisbedje lag maar ook foto's met haar hoofdje in het verband etc. Tijdens de sessie moet je dus je verhaal vertellen aan je kind en daarbij op haar lichaam kleine tikjes geven. De psycholoog praat dan mee tegen Jessy, ze zei dan bijvoorbeeld "oh vond Jessy het eng om te moeten slapen". Zo vertel je je verhaal aan je kindje totdat je kindje aangeeft dat het genoeg is. De sessies duren ongeveer 20 minuten omdat de concentratieboog van een kindje natuurlijk niet zo groot is.

Helpt het?

Ik kan me voorstellen dat je bovenstaande leest en denkt wat een zweverig gedoe zeg. Zo dacht ik er ook over nadat we de eerste sessie hadden gedaan. Ik had het gevoel dat ik voor jan met de korte achternaam naar Rotterdam was gereden. De psycholoog vertelde dat na een sessie het huilen kan verergeren een paar dagen maar dat je daarna verbetering moest zien. Maar het kon ook dat je gelijk verbetering zag. Die avond dat ik Jessy op bed ging leggen vond ik het al erg raar dat het geen gevecht werd om haar te laten slapen. Ze ging gewoon rustig liggen en na een uur ben ik boven gaan kijken of ze überhaupt nog wel ademde aangezien ze nog steeds niet wakker was geworden. Die avond ging ik ook lekker vroeg naar bed maar schrok ik in de nacht echt een aantal keer wakker. Ik vond het zo raar dat ik Jessy nog niet had gehoord en was bang dat ik te vast sliep. Elke 2 uur ben ik dus uit bed gegaan om te kijken of het nog wel goed ging met haar. Maar ze sliep gewoon vredig door tot half 7 in de ochtend. Het was echt ongekend hoe het resultaat was na 1 sessie want sinds de eerste sessie sliep ze dus gewoon door elke nacht en had ik ook overdag een veel makkelijker en vrolijker kind. 

3 weken later hadden we de tweede sessie met het verhaal over de tweede operatie. 2 nachten na die sessie heeft ze wat onrustig geslapen en daarna sliep ze weer als een roosje! Ik was zo blij voor haar dat ze geen angsten meer had. Wel merkte ik aan mezelf dat ik erg moest wennen om niet elke 1,5/2 uur uit bed te moeten want ik word nu nog steeds veel wakker in de nacht maar dat geeft niet. We zijn nu bijna een maand verder van de tweede sessie en het gaat nog steeds erg goed. Heel af en toe hebben we een terugval als we bijvoorbeeld op een plek zijn geweest waar veel mondkapjes worden gedragen zoals een supermarkt maar deze plekken vermijd ik zoveel mogelijk.

Mijn tip

Afgelopen weken kreeg ik ontzettend veel vragen over de therapie van ouders met kindjes die slaapproblemen hebben. Ik zeg altijd tegen die ouders dat ze altijd kunnen informeren bij een kinderpsycholoog die het aanbied. Zelf ging ik er namelijk in van baat het niet dan schaad het niet dus je kan zo'n therapie altijd proberen. Hier heeft het in ieder geval echt geholpen en ben ik super dankbaar dat er kinderpsychologen zijn die dit aanbieden. Helaas is er weinig over bekend en probeer ik met deze blog de bekendheid van EMDR-therapie te vergroten. Ik vind dat deze therapie altijd het proberen waard is want bij ons was dit echt de oplossing die weer rust gaf in ons huisje.

Mocht je vragen hebben dan kan je me deze altijd stellen via deze site of Instagram!

Veel liefs van Jessy en ik

6 maanden geleden

Ik zou graag contact met deze mama willen hebben. Mijn dochter van 1 jaar krijgt binnen kort ook emdr door voedselweigering

4 maanden geleden

Wij hebben ook gisteren emdr gehad voor voedselweigering. Hoe hebben jullie dit ervaren?