Snap
  • Baby
  • Kind
  • Mama
  • baby
  • kind
  • kinderen
  • slapen
  • doorslapen
  • Slapen,

Is slaapcoaching slecht voor je kind?

Eigenlijk is er maar één antwoord op deze vraag en dat is: Nee! Maar we moeten er natuurlijk wel een kanttekening bij plaatsen. Slaapcoaching op een juiste manier is niet slecht. Slaapcoaching bij een te jonge baby of op een verkeerde manier kan wel voor problemen zorgen.

Wanneer is slecht slapen een probleem?

Wanneer je kind slecht slaapt en zijn gezondheid gaat achteruit, dan kun je te maken hebben met een slaapprobleem. Echter is dit niet altijd makkelijk meetbaar. Natuurlijk, sommige dingen zijn meetbaar, maar er zijn bijvoorbeeld kinderen die de hele dag vrolijk zijn en toch echt wel een slaapprobleem hebben. Het is daarom slim om af en toe eens te kijken wat nu een "normale" hoeveelheid slaap is voor de leeftijd van je kind. Natuurlijk zijn dit slechts richtlijnen, maar zit je kind er heel ver vanaf en slaapt het bijvoorbeeld in de nacht niet echt goed, dan zou er sprake kunnen zijn van een slaapprobleem. Soms weet je als ouder natuurlijk wel dat er een probleem is; slaapt je 6 maanden oude baby overdag maar een uurtje, dan weet je ergens wel dat dit niet goed is. Slaapt je 3-jarige peuter pas om 22.00 uur, dan weet je het waarschijnlijk ook wel. 

Natuurlijk voelt iets voor de ene ouder eerder als een probleem dan voor de andere. De ene ouder vindt het bijvoorbeeld heel natuurlijk om samen in één bed te slapen, terwijl een ander dat juist niet prettig vindt. Mocht je het wel als een probleem ervaren, dan is het dus een probleem! Bespreek het dan eens met een arts of bijvoorbeeld met een kinderslaapcoach. Je kunt dan samen bekijken of jouw probleem een probleem is dat eventueel op te lossen is.

Wanneer is slaapcoaching slecht en wanneer niet?

Heel vaak hoor ik het advies: "laat je kind maar gewoon huilen hoor, als het moe is gaat het echt wel slapen". Nou, ik kan je één ding zeggen, een kind dat te moe is, heeft alleen maar meer moeite met slapen. Dus slaapt je kind echt heel slecht op een dag, dan zal het waarschijnlijk de nacht erna niet veel beter worden. Als je kind te jong (jonger dan 6 maanden) is, dan is het absoluut niet verstandig om het te laten huilen. Het kan zelfs zorgen voor allerlei problemen op latere leeftijd. Pas hier dus echt mee op! Ook een ouder kind wil je natuurlijk niet zomaar lang laten huilen.

Een goede slaapcoach geeft niet alleen advies over de aanpak van bijvoorbeeld de avond; een goede slaapcoach kijkt samen met jullie als ouders naar het geheel. De slaapjes overdag, de nacht, de aanpak, de juiste tijden, hoe te handelen als je kind bijvoorbeeld te vroeg wakker wordt, etc. Maar ook kan een slaapcoach  je tijdens een traject begeleiden, je tot steun zijn. Samen kijk je naar een methode die past bij jullie als gezin, bij jou als ouder. Het gaat ook onder begeleiding van een slaapcoach niet in één nacht goed. Een traject kent vaak ook ups en downs. Een slaapcoach is er voor je om te kijken of je nog wel op de goede weg bent en om je inzicht te geven in wat er nu wel en niet bij hoort. Zonder deze steun geven ouders het vaak al snel op. En dat is natuurlijk ook logisch!

Slaapcoaching versterkt de ouder-kind band!

Slaapcoaching kan heel veel mooie dingen opleveren. Denk dan vooral aan de positieve invloed die het kan hebben op de gezondheid van je kind. Denk ook aan je eigen gezondheid. Ik zie ouders tijdens en na een slaapcoachtraject vaak helemaal opbloeien. Maar denk ook eens aan de band tussen jou als ouder en je kind. Samen heb je de klus toch maar mooi geklaard. Jij hebt je kind geholpen om te leren zelf in slaap te vallen. En niet door hem in de steek te laten, nee door hem aan de hand te nemen en het hem te leren. Je zet je kind tenslotte ook niet buiten met een fiets en zegt: "Als je kunt fietsen dan mag je weer naar huis komen".

Je kind weet niet alleen dat je er altijd voor hem bent wanneer het even niet lukt, maar dat hij het nu ook zelf kan! Hij krijgt tijdens het traject dus niet alleen meer vertrouwen in zichzelf, maar ook in jou!

Voor meer informatie kun je kijken op mijn website www.dekinderslaapcoach.nl.