Snap

Is oorbellen in baby's oren kindermishandeling?

Ik vind baby's met van die kleine, glimmende oorbellen echt heel schattig, maar vind het absoluut niet noodzakelijk. Wat vind jij?

Ik lees net dat het hoofd van de Duitse vereniging voor kinderartsen heeft gezegd dat het maken van gaatjes in de oren van een kind voor oorbellen net zo erg is als besnijden. En dus aangemerkt moet worden als kindermishandeling. Want het gaatje in de oren is een niet te herstellen beschadiging. Ik heb dit bericht op mijn Twitter en Facebook pagina geplaatst en de discussie kwam meteen los. Iedereen die reageerde vond dat een kind in ieder geval oud genoeg moet zijn om zelf te beslissen over het wel of niet laten schieten van gaatjes.

Mijn ervaring met oorbellen!

Mijn dochter gaf net voor haar 5de verjaardag aan dat ze gaatjes wilde. Ik heb haar gezegd hoe dat dan gaat en dat het echt wel even pijn doet. We zijn naar de juwelier gegaan en die heeft het apparaat laten zien en de oorbelletjes. Ik dacht dat het wel indruk had gemaakt, maar we waren nog niet buiten of ze wilde weer terug om gaatjes te laten schieten. Na het eerste gaatje moest ze heel kort even huilen, om vervolgens aan te geven dat de volgende ook moest. Wat een bikkel hè!

De oorbelletjes hebben we een aantal weken laten zitten. Alles zo ver in orde, tot we de oorbellen eruit moesten halen voor nieuwe. Drama alom!! Ze begreep echt niet dat het geen pijn deed, ook al deed ik het 10 keer bij mezelf voor. Daar kwam bij dat af en toe de gaatjes ontstoken raakten. Voor haar was de lol eraf. Toen de gaatjes op een bepaald moment zo ontstoken waren dat de oorbellen er echt uit moesten, heeft ze gezegd dat ze NOOIT meer oorbellen wil. En hier is ze tot nu toe nog niet op terug gekomen. Dus we hebben het geprobeerd. Misschien als ze wat ouder is, lukt het wel weer. Maar voor nu is de kous af, we laten het er bij:-).

Gaatjes in baby oren verbieden?

Ik vind baby's met van die kleine, glimmende oorbellen echt heel schattig, maar vind het absoluut niet noodzakelijk. Zeker niet omdat ik weet dat het best wel pijn doet. Ik ben benieuwd wat deze uitspraak van de Duitse arts gaat opleveren. Misschien komt er wel echt een wet die het gaat verbieden om al te jonge kinderen naar de juwelier te brengen voor gaatjes. Of er dan minder baby's met oorbellen komen, denk ik niet. Er zijn vast wel mensen die gaatjes blijven zetten in baby oortjes, ook als het niet meer mag.

6 jaar geleden

Vind t absoluut geen kindermishandeling Als je t zowie zo doet als ze baby's zijn...lijkt t niet een hielprik of een spuitje.. Als ze ouder zijn, worden ze er bewust van en ja dan doet t zeer...als ze baby's zijn spelen ze niet met andere kinderen of in de zandbak dan is de genezingsproces zo gedaan...oudere kinderen hebben vieze handen snotterhandjes zandbakhandjes en spelen ruw...dus ook gewoon oorknopjes gebruiken en niet van die grote hoepelringen dat ik zie...

7 jaar geleden

Ik heb laatst kinderoorbellen bij www.kayasieradenl.nl gekocht voor mijn 5 jarige dochter. Dat vind ik wel de grens, een kindje onder deze leeftijd is echt te jong

8 jaar geleden

Bij babies vond ik het sneu. Hoe mooi de achterkantjes ook zijn, er gaat een staafje door het oor en dat voel je echt wel. Ik heb zelf nu 30 jaar gaatjes, 10 wel te verstaan, maar kan absoluut niet tegen knopjes, dat doet me zo'n pijn als ik slaap. Ik vind een leeftijd dat ze dit soort dingen kunnen aangeven dan ook een vereiste. Mijn oudste dochter is net 5 en zeurt me al een kaar de kop gek, van de week mag ze laten zetten. Mijn dochter van 3 wil ze absoluut, keihard, helemaal niet en het ligt niet in de lijn der verwachtingen dat dit anders gaat worden, dus op zo'n moment ben ik blij dat ze ze niet als baby heeft gekregen. Voor iedereen die denkt dat het risicoloos is, even googelen op bloemkooloor. Ja heus, daar is zelfs een naam voor. Iets dat nog best vaak voorkomt en wat later voor veel schaamte kan zorgen en in het begin veel pijn en ongemak. Maar kindermishandeling?! Aanvankelijk heb ik de neiging te zeggen, nee, overdreven. Maar als ik er langer over nadenk, ja, misschien toch ook wel. Moeilijk...

8 jaar geleden

Ik heb zelf oorbellen en iedere keer als ik mezelf lekker op de bank nestel of in bed ga liggen, haal ik als eerste mijn oorbellen uit mijn oren. Het ligt niet lekker. Helemaal als ik oorstekers in heb, dan prikt dat uiteinde zo hard in mijn nek.. Ik vraag mij dan altijd af of zo'n babytje hier geen last van heeft? het zetten van de oorbellen doet veel pijn (voor iets waar het kind zelf niets aan heeft, naar mijn mening) en wellicht dat je baby het dragen van de oorbellen ook niet altijd even prettig vind. Ik zou persoonlijk om deze redenen er nooit aan beginnen, oorbellen bij een kind dat nog niet zelf in staat is om te communiceren of het pijn heeft.