Snap

Ik ga op vakantie en ik neem mee.....

Je kent het spelletje vast ook wel:'ik ga op vakantie en ik neem mee. En dan is het een bikini, zonnebrandcrème, maar borstvoeding??

Je kent het spelletje vast ook wel:'ik ga op vakantie en ik neem mee.....'.

En dan is het een bikini, zonnebrandcreme, een badhanddoek, strandjurkjes, maar borstvoeding?? Dat gaat wel mee, maar hoe gaat dat dan daar?(Gewoon hetzelfde als hier, maar dat zag ik toen niet). En wat als het niet meer lukt? (Natuurlijk lukt het wel, maar ik zat vol met hormonen die mij onzeker maakten).

Een gedachte waar ik nu hartelijk om kan lachen, maar als je voor het eerst borstvoeding geeft had ik wel die vragen en vond ik het best spannend.

Ook dacht ik na over, stel ik heb niet meer zoveel moedermelk, zal ik dan wel of niet mijn kolf meenemen? Of stel we stijgen op met het vliegtuig en mijn baby gaat heel hard huilen, mag ik dan tijdens het stijgen wel borstvoeding geven? En ik wist nog toen ik geen kinderen had dat ik die 'heel-hard-huilen-sessies' echt niet fijn vond! Je herkent het misschien wel en helaas zijn er best een aantal vrouwen die daarom ook gaan afbouwen voor ze op vakantie gaan, want 'dat is teveel gedoe'.

Ik hoop je met mijn verhaal en praktische tips & tricks te kunnen bevestigen dat het gewoon kan, borstvoeding op vakantie.

Mijn oudste zoon was 11 weken en de vakantie was al in de zwangerschap geboekt, wij gingen gezellig met z'n 3-tjes op weg naar Mallorca! Zoals je misschien in mijn tweede column (hoe het mij is gelukt) hebt gelezen waren die eerste weken met onze baby toch anders dan die roze wolk die ik mij had voorgesteld. Dus midden in de huilsessies (lees gilsessies) van onze baby dacht ik: wij gaan helemaal niet op vakantie!!

Gelukkig werd het beter, we kregen een lachende baby en het was zover, op naar Mallorca. Kolf in de rugzak en heerlijk op vakantie met ons kleine ventje!

De vliegreis ging prima, met het opstijgen 'aanleggen' en met landen 'aanleggen' en tussendoor sliep meneertje heerlijk op mijn borst. Tijdens het inchecken werden mijn emoties nog wel even op de proef gesteld, ik vond het al spannend genoeg met een baby en borstvoeding op reis, zegt een zakenman naast mij tegen onze baby in de maxi-cosi:'ach gut, je bent zo klein, maar ja, je ouders moeten zo nodig op vakantie en jij moet gewoon mee'. Je kan je enigszins voorstellen met welke blik ik die man een tijdje heb zitten aankijken.

Vakantiedag 1: stranddag. In ons gehuurde autootje gingen wij op weg naar zee, eenmaal onze badhanddoek neergelegd in een prachtige, romantische baai kreeg zoonlief honger en keek ik in het rond. Een beetje verscholen achter een strandhuisje heb ik daar in mijn bikini hem rustig zitten voeden. Wat was ik trots, het ging gewoon voorspoedig!

De 10 dagen daarna gingen ook heel goed. Overal borstvoeding gegeven. Onderweg gestopt als hij honger kreeg waarbij het nog even spannend was in een klooster wat wij bezochten. Daar liep een pater langs ons toen ik aan het voeden was, maar hij knikte vriendelijk en liep door. Piew, gelukkig!

Inmiddels zijn we 2 kinderen en 6 vakanties verder en denk ik niet meer na of het wel kan op de plek waar ik ben. Zelfs toen wij vorig jaar met onze dochter van 4,5 maand richting het Bella Italia gingen en door de Gotthardtunnel in Zwitserland reden met een baby die erge honger had, heb ik haar (terwijl manlief heel rustig reed) gevoed. Daar zat ik dan, vol trots, met een rugzak vol ervaringen, een kolf en.......een grote glimlach!

Tips: - neem je kolf mee, gewoon voor de zekerheid mocht je borstvoeding terug lopen door de vermoeidheid en/of spanning die je misschien hebt

  • probeer in je eigen leefomgeving al een paar keer op stap te gaan en overal te voeden
  • als je gaat vliegen, geef bij het inchecken aan dat je borstvoeding geeft, dan kan je misschien op een plaats zitten met meer beenruimte. Waarom met opstijgen en landen voeden? Als kinderen eventueel last hebben van de oortjes voorkom je gehuil
  • drink zelf ook voldoende, zeker als je naar de warmte gaat. Leg je kind ook vaker aan (en geen water erbij geven, moedermelk bestaat namelijk voor een heel groot gedeelte uit water en ga je water bijgeven dan heb je die electrische vriend nodig als je borstvoeding gaat teruglopen door het vraag en aanbod. Gewoon vaker aanleggen).

Voordelen borstvoeding op vakantie: - je hebt de voeding altijd bij je, al ben je in de 'middle of nowhere' (en dat heb ik nog al eens meegemaakt haha)

  • het is hygiënisch, je hoeft geen flesjes en spenen te steriliseren
  • verandering van omgeving kan een baby onrustig maken. Je geeft hem/haar  rust door nog even fijn aan te leggen.

Volgende keer: Antwoorden op de volgende vragen. In je zwangerschap komt ook borstvoeding voorbij in het 'to do' lijstje. 'Wat is het? Waarom zou ik? Hoe doe ik dat? Waar vind ik de kennis? Hoe lang ga ik dat doen? Kan dat ook als je werkt?' etcetera, etcetera. 

Leuk om mijn ‘inzet voor borstvoeding’ te volgen? 'Praktische ervaringen en tips & tricks in alles gerelateerd aan borstvoeding?’

Kijk dan op: www.inzetvoorborstvoeding.wordpress.com Twitter: @ArnhemSimone Facebook: https://www.facebook.com/InzetVoorBorstvoeding

Volg daar ook mijn 'inzet voor borstvoeding' vraag van de week, voor meer informatie over borstvoeding door praktische ervaringen en tips & tricks van andere vrouwen!

 

6 jaar geleden

Thanks for the insghit. It brings light into the dark!

10 jaar geleden

Goed Artikel! Zeker verstandig om ook speciale borstvoedingsdoeken of 'wraps' mee te nemen, vooral als je naar plekken gaat waar het fris is. Voor in de zomer zijn badstof handdoeken erg fijn voor als je kleine transpireert.

10 jaar geleden

Goed Artikel! Zeker verstandig om ook speciale borstvoedingsdoeken of 'wraps' mee te nemen, vooral als je naar plekken gaat waar het fris is. Voor in de zomer zijn badstof handdoeken erg fijn voor als je kleine transpireert.