Snap
  • Baby
  • Mama
  • borstvoeding
  • weekvandeborstvoeding

Ik ben leeg

Een blog over borstvoeding

"Het spijt me lieverd, ik ben leeg." Fluister ik door de tranen heen. In mijn armen heb ik mijn baby van amper 5 weken oud. Ze hapt wild in mijn borst en laat steeds weer los. Ze slaat haar armen ongecontroleerd om zich heen.

Het is geen nieuw gezicht. De laatste 3 avonden is het elke keer rond deze tijd raak. Ik heb geen melk, de borsten zijn leeg.

Dit probleem had ik niet bij mijn oudste, ik kolfde bij haar fulltime en had een fantastische productie!

Fay begint te huilen. Ik snauw naar mijn man waar de melk blijft die hij staat op te warmen. Hij reageert dat ik weet dat het niet sneller kan. Dat klopt, dat weet ik. En die snauw verdiende hij ook niet. Maar ik voel me machteloos en emotioneel. Ik voel me een slechte moeder.

Ik had me nog zo voorgenomen dit keer geen drama te maken over de borstvoeding. Daar het zo'n drama was met Evi. Maar ik had mij niet voorbereid op dat het aan mijn productie kon liggen dit keer.

En waarom is het eigenlijk een drama? Flesvoeding is net zo goed.

Het zijn voor mij de kleine dingen:

Ik kreeg de eerste lachjes, terwijl mijn man haar toen nog meer verzorgde.

De extra calorieën die het verbrandt.

Het idee dat alleen ik dit kan geven aan haar.

En zo zijn er meer "voordelen" die iedereen die dit leest wel zou kunnen opnoemen.

Nu zijn bovenstaande dingen niet exclusief aan de borstvoeding, maar het zijn voor mij redenen om het een beetje te gaan missen.

Ik zeg bewust "een beetje" want ik vind geen borstvoeding geven ook heel bevrijdend. Helaas zie ik deze voordelen alleen als ik al gestopt ben.

En zo zijn er voor mij ook vele nadelen. Ik merk bijvoorbeeld dat ik weinig met haar knuffel, omdat ik door het voeden al zoveel tijd kwijt ben. Onbewust raak ik overprikkeld van het idee dat ik haar elk moment kan gaan moeten voeden (ik vind de borst geven of kolven veel zwaarder dan een flesje maken)

En toch is er in mijn ogen geen "betere" voeding tussen de twee. Een blije mama is een blije baby. Ik heb mij nu tijdens beide zwangerschappen voorgenomen om te stoppen als het te veel werd. Bij de eerste lukte dit te laat. Maar voor mij moet het nu goed gaan zijn. Die avondvoeding wordt een lekker flesje kunstvoeding, en van af daar zien we wel verder.

Foto door Jacky Nobels

1 jaar geleden

Ze is er niet op getest maar wie weet! Zou er nooit aan hebben gedacht bij dit gedrag! Ik ga er eens naar kijken. Bedankt!

1 jaar geleden

Misschien een vreemde suggestie, maar kan er mogelijk sprake zijn van koemelkallergie? Mijn dochter wilde wel drinken, hapte wel, maar liet dan snel weer los. Gebeurde pas vanaf de middag. In de ochtend geen probleem....