Snap
  • Baby
  • Voeding

Iedereen een kopje thee.

Ik ben de hele borst v.s. kunstvoeding even helemaal zat. We worden er allemaal wel groot door hoor! Even mijn mening delen.

Mijn keuze

Toen ik er achter kwam dat ik zwanger was van mijn dochter wist ik gelijk dat ik borstvoeding wou geven. Het voelde goed, natuurlijk en het was de keuze van "gevoel" volgen. Dat het uit onderzoeken nu beter naar voren kwam dan kunstvoeding maakte me niet kouder tegen over kunstvoeding, dat is een mooi alternatief als het toch niet blijkt te lukken. Toen ik beviel van mijn dochter moest ik een paar dagen wachten voordat ik haar aan de borst mocht aanleggen en mijn melk bruikbaar was voor consumptie omdat ik bloeddruk verlagende medicatie via infuus had gekregen. Wel begon ik gelijk met kolven om mijn productie op gang te krijgen en uiteindelijk met de hulp van een lactatiekundige en een tepelhoedje is het gelukt. Anne mocht maar 8 weken op deze wereld leven toen ze overleed aan wiegendood. Anne kreeg uiteindelijk een combinatie van aan de borst en afgekolfde melk voeding zodat mijn vriend haar ook kon voeden. Toen ze overleed moest ik medicatie om de voeding te stoppen en de stuwing te verlichten. Ik heb ook niks van dit proces gemerkt, mijn hoofd was wel met iets anders bezig. 

Bewust van het geluk dat ik door o.a. goede begeleiding in het ziekenhuis heb gekregen en mijn eigen "ik wil dit gewoon kunnen doen" is het me geluk. En als ik aan Anne denk zijn die borstvoeding momenten prachtige herinneringen. De keuze om ook mijn zoon borstvoeding te geven was dan ook snel gemaakt. 

Kunstvoeding 

Een mooi alternatief gemaakt voor moeders die het niet lukt om borstvoeding te geven, die het bewust niet willen of voor baby`s die de borst niet accepteren als voedselbron. Kunstvoeding gemaakt speciaal voor baby`s, ontwikkeld door mensen die hiervoor hebben geleerd, getest en bewezen dat kinderen hier door gezond groot worden. Ik snap niet dat er hele groepen bestaan die anti-kunstvoeding zijn. De borstvoeding maffia wordt deze groep ook wel genoemd. Ik zie ze regelmatig op internet preken over hoe "slecht" kunstvoeding is. Ook over de hoeveelheid en de frequentie van kunstvoeding voedingen is dan ook een favoriet afkraak onderwerp. Staan deze vrouwen dan wel stil dat kunstvoeding anders werkt dan borstvoeding. Veel moeders volgen ook hun gevoel en de behoefte van hun baby bij kunstvoeding. Het voeden volgens een schema lijkt me ook een stuk makkelijker dan op verzoek, een flesje is niet 123 klaar en het gaat niet zo makkelijk als "even je shirt omhoog".

Natuurlijk zijn er dan ook moeders die kunstvoeding geven die negatief tegen over borstvoeding staan. Ze vinden het een vreemd idee, zien het niet graag in het openbaar en borstvoeding na een leeftijd van "x" is vreemd. En voeden in het openbaar vind ik persoonlijk kunnen, maar hou het discreet door bijvoorbeeld met je rug naar anderen te zitten of tijdens het "voedsel klaar ontbloden" even iets er voor te houden. Natuurlijk zie je niet veel, vooral niet met speciale voedingskleding maar ik heb wel een voedingsmomenten gezien dat vrouwen zich half uitkleden. En dan het tot welke leeftijd punt, dat is iedereens eigen keuze, respecteer dit. Een moeder die haar 2 jarige voed volgt haar gevoel, dit doe jij ook! 

Borstvoeding

Ik ben zelf een borstvoeding moeder, ik geniet van het gemak van het gemakkelijke. Af en toe kolf ik af zodat mijn vriend onze zoon kan voeden. Als ik de deur uit ga en ik weet dat ik de kans heb in het openbaar te voeden kleed ik me hier voor. En natuurlijk heeft borstvoeding zo zijn negatieve kanten, ik ga het niet heerlijk maken als het niet altijd is. Je kunt niet even paar wijntjes drinken zonder te plannen en af te kolven. En dat kolven, pfff je gaat een dagje shoppen met vriendinnen moet je plannen waar en wanneer je kunt of mag kolven. En het vergt energie, heel veel lichamelijke energie. 
Maar je krijgt er veel moois voor terug. En nu praat ik even echt uit mezelf maar de fles geven is een minder persoonlijk contact dan de borst. Het gevoel van iets van jezelf geven aan je kind en hem hier door te zien groeien is gewoon magisch.

Iedereen gelijk!

Laatst zag ik een discussie tussen de twee "groepen" vrouwen. Het begon met een foto van een bord dat buiten een lunchroom stond met een tekst dat borstvoeding geen probleem was en dat deze vrouwen een gratis consumptie kregen. En ik moet zeggen dat ik in deze discussie een statement uit het kamp van de kunstvoeding moeders steunde. Moeder zijn is zwaar, even rustig voeden met een kop thee wil elke moeder. Natuurlijk vergt het lichamelijke energie om die voeding uit de borst zelf te maken maar iedereen verdient een kop thee tijdens het voeden van de wonder`s die we zelf hebben gemaakt na 9 maanden zwaar werk! 

Ik wou dat iedereen de andere keuze eens accepteert, geen moeder is perfect, elke moeder is onzeker en door na elkaar modder te gooien en te veroordelen maakt je de andere geen betere moeder hoor. Steun elkaar, leer van elkaar en luister naar elkaar, zo maken we betere moeders!

XoXo Moeke

9 jaar geleden

Amen, ik had geluk en mocht mijn oudste dochter borstvoeden tot ze 6 maanden was. Bij mijn 2de mooie meid heb ik minder geluk, door medicijnen moest ik na 5 weken borstvoeden stoppen. Ik voed nu met de fles en maak daar geniet momentjes van.

9 jaar geleden

Weet je je hebt helemaal gelijk. Mijn wens was om bv te geven maar dit lukte niet. In het ziekenhuis al daalde mijn zoontje zo veel in gewicht dat hij bijna opgenomen werd op de kinderafdeling. We moesten na de keizersnee daar 3 dagen zijn. Het ergste was wel dat ze me in het ziekenhuis niet echt goed hebben geholpen hierbij. Ja wel alles ten gunste van bv maar ze waren heel terughouden met kv terwijl hij het echt nodig bleek te hebben. Als ik dan soms opmerkingen lees die negatief over kv gaan doet het zeer. Je hebt ook helemaal gelijk dat het hard werken is om voeding aan te maken en dan is een kopje thee bij de voeding wel fijn. Ik zei vaak dat ik niets had en onze zoon honger heeft gehad vlak na de bevalling. Als ik dan ook nog vertel dat ik zo snel mogelijk van de hormonen af moest en waarom hoor ik geen tegenspraak. Dan voelt het soms als gedwongen kv moeder wel eens vervelend als bv moeders gratis drinken kunnen krijgen, hoewel ik weet dat het juist lichamelijk zoveel kost om de voeding aan te maken. Dit soort initatieven ben ik in mijn omgeving nog niet tegen gekomen. Succes met je bv en ik hoop dat je nog heel lang mag en kan voeden zoals jij het wenst.

9 jaar geleden

Dit is echt zo mooi omschreven. Iedereen maakt zijn eigen keuzes, en deze keuze is aan niemand anders om te bekritiseren. We doen ons uiterste best als moeder en soms gaan dingen niet helemaal zoals je ze gewild of gepland had! Ik heb zelfs ook geworsteld met borstvoeding, altijd pijnlijk en nog een borstontsteking erbovenop ook. Na drie maanden ben ik overgestapt naar flesvoeding, ik kon het gewoon niet meer. Ik heb op mamaweetjes een stukje geschreven over de voor en nadelen over borst en flesvoeding, wellicht interessant voor vrouwen die nog twijfelen: http://www.mamaweetjes.nl/kennisbank/baby/borstvoeding-en-flesvoeding/ En mama's: twijfel niet aan jezelf en laat je door niemand gek maken!

9 jaar geleden

Wat een fijn verhaal om te lezen, Nienke! Ik was ervan overtuigd dat borstvoeding het beste (en fijnste) was voor mij en mijn dochter. Zij werd 4 weken te vroeg geboren en ik had in eerste instantie chocolademelk (spoortjes bloed in de melk waardoor deze bruin werd). Omdat mijn meisje te vroeg was pakte ze de borst ook niet goed dus wij moesten wel bijvoeden. Na 2 weken had ze het trucje door maar viel in slaap tijdens het drinken. Toen ze 4 weken was hadden we de smaak te pakken en niet veel later kreeg ik een ernstige schimmelinfectie aan mijn borsten. Ondanks dat ik en iedereen in mijn omgeving ervan overtuigd was dat ik niet zomaar "op zou geven" kon ik niet anders, Als ik had gevoed had ik 2 uur scherpe pijn in mijn borsten en moest een uur later weer "aan de bak". Ik was er kapot van dat ik moest stoppen (en voel me er eigenlijk nog steeds wel schuldig over), maar wist ook dat mijn kindje niets had aan een moeder die doodongelukkig werd van borstvoeding. En nu......ze is een kerngezonde peuter van bijna 2,5 jaar!