Huilen en troosten
Huilen hoort erbij en dat mag...
De meeste ouders worden in een korte tijd ‘kampioen troosten’, want niemand vindt het fijn om zijn of haar kleintje te horen huilen. Maar hoe kun je troosten en ‘mag’ een kleintje dan helemaal niet huilen?
Huilen
Kleintjes hebben één communicatiemiddel: huilen. Daarmee geven ze aan dat er iets aan de hand is en het is aan ons om uit te zoeken wat er speelt. Soms kun je dit makkelijk achterhalen, soms heb je alles geprobeerd en blijft hij maar huilen. Vervelend, maar ook dat hoort erbij.
Elk kleintje huilt en is wel eens ontroostbaar en dat mag. Huilen is een emotie en emoties mogen er zijn. Bied troost en praat tegen hem, zodat hij weet dat je er bent. Geef hem het vertrouwen dat zijn emoties er mogen zijn, maar ook dat je hem daarbij helpt.
Huilen kan ook een teken van (over)vermoeidheid zijn en dit kan het slapen nog weer lastiger maken. Huilt jouw kleintje vooral bij het naar bed brengen en lukt het niet om hem in slaap te krijgen? Kijk dan naar het juiste ritme en schakel hulp in als je merkt dat je in een vicieuze cirkel terecht bent gekomen.
Gecontroleerd laten huilen
Bij slaaptraining wordt er regelmatig gewerkt met een paar minuten laten huilen of soms nog langer laten huilen. Dit is een keuze die je maakt als ouder als je aan het slapen wil gaan werken. Of het iets met jouw kleintje doet? Daar zijn de meningen en onderzoeken over verdeeld en is ook afhankelijk van de leeftijd van een kleintje.
Persoonlijk raad ik dit niet aan, omdat je als ouder echt tegen het huilen moet kunnen (ik kan dat niet) en omdat het ook lang niet altijd effectief is. Kies altijd voor datgene wat bij je past en wat voor jouw gevoel het beste werkt. Iets werkt pas, als je er zelf ook achterstaat.
Zelf probeerden wij het gecontroleerd laten huilen met Hanna, toen we het echt niet meer wisten. Resultaat? Nóg minder slaap voor ons allemaal en meer frustratie bij het naar bed gaan.
Er wordt veel over gesproken en iedereen mag hier zijn eigen mening over vormen. Wat ik persoonlijk heel belangrijk vind is dat je hem nooit lang alleen laat huilen en troost biedt. Zorg er ook altijd voor dat je zeker weet dat er niets is wat hem plaagt.
Troosten
Troosten kun je nooit te veel doen en hoort erbij. Met troosten krijg je jouw kleintje weer rustig. Natuurlijk wil je niet bij elk geluidje naar de kamer sprinten om te troosten, want het is niet altijd nodig. Soms is het prima om even aan te kijken en heen te gaan als het erger wordt.
Troosten kun je op verschillende manieren doen en het betekent niet altijd dat je hem meteen uit bed moet halen. Bij troosten en slapen kun je deze troostvolgorde aanhouden:
> Stille aandacht (aanraken, aanwezig zijn);
> Troosten door op te pakken en vast te houden (bewegen als het nodig is) tot hij rustig is;
> Troosten tot hij bijna slaapt (maar niet helemaal!) en dan weer neerleggen;
> Wandelen met de wagen, wiegen, dragen en zorgen voor slaap ‘hoe dan ook’;
> Lukt het echt niet? Dan ga je door met de dag en kies je het volgende slaapje voor een slaapplek waar het makkelijker lukt.
Een fijne manier om te troosten voor kleintjes zijn de 5’S-en van Dr. Harvey Karp. Wil je daar meer over lezen? Zoek dan even op deze methode en je vindt er heel veel over.
Wil je meer weten over slapen of troosten? Je mag mij altijd een berichtje doen :)