Mamaplaats: hét social media platform voor moeders

Hier delen echte moeders (en vaders) echte verhalen; eerlijk en herkenbaar. Krijg gratis toegang en laat je inspireren!

  • Meer dan 250.000 mama’s gingen je voor
  • Open blog community voor en door moeders
  • Post en deel gemakkelijk jouw eigen verhaal

Word nu lid van deze unieke community!

Snap

Hormoonverstorende stoffen

Vanavond besteedt Zembla aandacht aan hormoonverstorende stoffen in dagelijks gebruikte producten voor zwangeren, moeders, baby's en kleine kinderen...

Zojuist las ik op Twitter (dat gebruik ik voor mijn webshop) een Tweet waarin iets stond als "waarom worden zwangere vrouwen in Denemarken gewaarschuwd voor het gebruik van alledaagse producten met hormoonverstorende stoffen?"
Ik was toen direct benieuwd wat daarmee bedoeld werd en ging even zoeken op internet.

Ik las toen dat Zembla vanavond aandacht besteedt aan hormoonverstorende producten omdat deze schade kunnen toebrengen aan de ontwikkeling en gezondheid van een (ongeboren) baby. Klinkt logisch. Maar dat deze stoffen dan ook in alledaagse producten zitten?
Een bekende stof is BPA, tenminste... "bekend", ik zie de laatste tijd op veel producten (drinkbekers bijvoorbeeld) staat BPA-vrij. Dus daarom herken ik deze stof. En producten zullen niet voor niets BPA-vrij gemaakt worden, blijkbaar is BPA dus ook zo'n schadelijke stof.
Verder las ik dat er ook veel schadelijke stoffen in bijvoorbeeld speelgoed, kindermeubilair, kinderkleding en billendoekjes zitten.. Billendoekjes! Die gebruik je dagelijks toch wel meerdere keren... In Frankrijk is hier onderzoek naar gedaan.
Want in Frankrijk, België en Denemarken (en nog een aantal landen) wordt wel onderzoek gedaan naar hormoonverstorende stoffen in alledaagse producten. In deze landen worden consumenten er wel voor gewaarschuwd...
In Nederland niet....

Wel is er een website: www.eenveilignest.nl die veel aandacht besteedt aan een veilige, gezonde en duurzame leefomgeving voor (aanstaande) ouders en hun kinderen. Een Veilige Nest wil er ook voor zorgen voor een strenge wetgeving ten aanzien van hormoonverstorende stoffen.

Wat is jullie mening hierover?
Ik ben heel benieuwd naar de uitzending van Zembla vanavond (21:10u op Nederland 2).

10 jaar geleden

Bedankt voor de tip! Ik zal op de site kijken, ik wist dit helemaal niet!

10 jaar geleden

Ik ga er ook op letten. Goed om dit gezien te hebben.

10 jaar geleden

Ik vind het ook belachelijk. Sommige dingen die je kunt doen zijn echt zo weinig moeite, waarom geven ze hier niet net zo'n foldertje als in Denemarken...

10 jaar geleden

Het wordt volgens mij dinsdag herhaald... Ik vond het zeker wel de moeite waard om te kijken.