Terug
Blog header image

Hop hop hop, Paardje In Gallop.

Angsten die je als kind ontwikkeld hebt, hoe krijg je die weg? En hoe voorkom je dat je ze doorgeeft?

Wat was ik een waaghals, vroeger. Hoe dapper en stoer en geweldig. Achtbanen betrad ik met een vinger in mijn neus. Reuzenspinnen met grote, zwarte, harige poten van het formaat mannenhand liet ik zonder problemen over mijn blote armen kruipen. Stroompje-doorgeven deed ik als eerste naast het draad. Van schuurtjes sprong ik af (2.20meter) om de stevigheid van mijn enkels te testen, en paardrijden deed ik zonder zadel, omgekeerd in gallop, terwijl het paard over een hoge balk heen sprong.

Op een dag - ik was veertien jaar oud - reed ik op mijn eigen zwarte paard, Mr Ed, door het bos. Mr Ed was een redelijk wild paard. Ik had hem bereden op een ponykamp. Niemand wilde op hem rijden. Maar Ed en ik waren die week zulke goede vriendjes geworden, dat de Friezenaren die Ed in hun stal hadden staan, mij het paard gaven.

Voor een tienermeisje wiens papa en mama nimmer nooit een vierbenig beest met paardenkop erop konden betalen, was dit een wonder, en zo konden mijn stunts doorgaan.

Tot die ene dag. Mr Ed schrok ergens van, sloeg op hol en racede over alle smalle bospaadjes totdat we bij een groot open veld kwamen. Daar bokte hij, lanceerde mij van zijn rug af en ik landde op mijn borst. Een minuut lang kon ik GEEN ademhalen. Ik zou stikken. In paniek sloeg ik om mij heen, krastte de lucht met mijn verkrampte vingers en probeerde mezelf op de borst te slaan. Niets hielp. Ik zou stikken, en overlijden.

Opeens kwam Linda eraan - mijn beste vriendin, op onze Shetlandpony. Ze was enorm veel te lang voor het sterke, kleine beestje, en ze zag er zo belachelijk uit, met haar over de grond slepende lange benen, dat ik op slag moest lachen.

Het moet mijn longen weer in actie hebben gekregen (wie heeft uitgevonden dat lachen gezond is, verdient een Nobelprijs).

Daarna ben ik vaak letterlijk en spreekwoordelijk het paard weer op gegaan. In verschillende landen huurde ik paarden (1 per keer) voor avontuurlijke buitenritten. Alleen voelen paarden voelen helaas ogenblikkelijk aan of je bang bent.

En zo ook vandaag. Ik loop het restaurant uit met Baby, en dartel zo bam pardoes tegen een paard aan. "Mogen wij er even op?" vroeg ik zoetjes. Dat mocht.

Mijn billen hadden het zadel nog niet vast of het paard begon al nerveus te drentelen. Baby gaf geen kick. Maar ik? Mijn maag draaide zich om en mijn benen verstijfden. Die oude angst was nog net zo levendig als dat hij toen was.

Kom ik er ooit overheen? Geef ik 'm niet door aan Baby? Ik zou zo graag samen met hem door Mongolië rijden. Zonder zadel, over de Steppe.

Wie weet...komt er ooit zo'n dag.

Lindsy83
6 jaar geleden

leuke foto! Ik wilde vroeger altijd graag op paardrijden, maar dat was te duur. Tijdens mijn werk op een camping ben ik later een keer door een pony gebeten... sindsdien vind ik ze ook niet zo lief meer... Ik vertrouw ze eigenlijk niet meer. Sommige kinderen nemen de angst over en sommigen zien het juist als uitdaging om dingen t durfen die mama niet durft. Dus zoals je nu doet, gewoon op dat paard zetten en gaan met die banaan :)

Kimdejong
6 jaar geleden

Ik sluit me aan bij Lindsy! Gewoon doen en doorzetten.

Anoniem
6 jaar geleden

Misschien houdt baby net zoveel van paarden als zijn oma. Probleem opgelost. Dapper hoor dat je er toch iedere keer weer op gaat zitten.

MummySuze
6 jaar geleden

Dank je wel, ik hoop toch dat we ooit samen kunnen paardrijden en netzoals in de Penny verhalen wilde (maar uiterst veilige) avonturen mogen beleven!

MummySuze
6 jaar geleden

Ik zal alvast wat pony-lessen op de kalender schrijven. Misschien op die van 2017? Ahum... Oh ik wil het wel zo graag. Waar is die angst nou weer goed voor!

MummySuze
6 jaar geleden

Ik zal alvast wat pony-lessen op de kalender schrijven. Misschien op die van 2017? Ahum... Oh ik wil het wel zo graag. Waar is die angst nou weer goed voor!

MummySuze
6 jaar geleden

Nee, he, ze zijn lief van een afstand. Ze zijn lief als je naast hun nek staat en hun zachte vacht kunt aaien. Ze zijn lief wanneer ze je dromerig aanstaren. Of als je erop zit en ze het prima vinden. That is where it ends... Of wanneer ze in het wil gallopperen! Ook cool. Ja, ik snap jou!

rebo1982
6 jaar geleden

ik snap jou best.. Na zo'n ervaring zou ik ook niet zomaar weer op een paard stappen. Dat heb ik met snowboarden.... Ooit zo hard op mijn stuitje gevallen dat ik spontaan pijn krijg als ik eraan denk. Als ik op een bord stap, verstijf ik en vraag ik me altijd af waarom ik het mezelf aandoe (totdat ik weer van een afstand kijk en bedenk hoe leuk het ook alweer is)

MummySuze
6 jaar geleden

Ja precies! Een seconde afstand, en ik zie mezelf weer door de golven gallopperen, de modder van de hoeven van het paard voor mij die romantisch in mijn gezicht spat... Zucht...

Anoniem
6 jaar geleden

Misschien een idee om eens te kijken of je middels coaching met paarden over je angst heen kunt komen en eventueel privé les bij goed aangeschreven manege heel rustig aan van basis weer oppakken

MummySuze
6 jaar geleden

Privélessen...wat een uitstekend idee! Ja die coaching is een puik plan. Thanks!

Blog header image

“Mama, deze wilde ik precies hebben!”

Mamaplaats-hoofdredacteur Laura Hogendoorn liet haar dochter Maia de nieuwste poppen van L.O.L. Surprise! testen

Of ik poppen wilde testen? Daar hoefde ik met een dochtertje van 4,5 in huis niet lang over na te denken. Maia is een echt poppenmeisje. En dat deze poppen van L.O.L. Surprise! er ook nog eens heel cool uitzien, maakte de keuze nog makkelijker.

TODO: Add alt to media

Voor iedereen een favoriet

“Mama, deze wilde ik precies hebben!”, riep Maia toen ik ze tevoorschijn haalde. Eerst speelde ze dat het twee prinsessen waren, later waren ze verliefd op elkaar en daarna werkten de poppen in een dierentuin. En dat vind ik als moeder ook het leuke: je kunt er alle kanten mee op. Helemaal omdat de L.O.L. Surprise! poppen allemaal anders zijn. Zo kun je altijd voor de pop kiezen waar jouw zoon of dochter zich het beste mee kan identificeren. Of je nou een kind hebt dat alleen maar jurken aan wil en van roze houdt of juist een stoere wildebras in huis hebt, er past er altijd wel één van de poppen perfect bij jouw kind.

TODO: Add alt to media

Mama even rust

Helaas voor mezelf, Maia lijkt ontzettend veel op mij en praat -net als ik- van ‘s ochtends tot ‘s avonds non-stop. Vrij vermoeiend soms haha. Maar ook als je geen prater in huis hebt, is er als moeder toch gewoon niks fijner dan als een kind zich even alleen vermaakt? Zonder jou te storen.

En ik moet eerlijk bekennen, ik heb wel een beetje met haar nieuwe, roze en blauwe vriendinnen te doen. Want Maia heeft het gepresteerd om de hele middag onafgebroken tegen ze aan te praten. Maar ondertussen kon ik eens een keertje genieten van een WARM kopje koffie! Win-winsituatie toch?! :) 

TODO: Add alt to media
TODO: Add alt to media

Gun jij jezelf als moeder nou ook even een momentje rust én wil je ook nog eens de fantasie van jouw kindje prikkelen? Bekijk dan ook eens de andere poppen die ze in de collectie hebben. Of psssttt…. ideetje voor de feestdagen!

Dit artikel is geschreven in samenwerking met L.O.L. Suprise! 

TODO: Add alt to media
Anoniem
2 dagen geleden

pas op: je krijgt zomaar 100 ongevraagde mails van mamaplaats en je komt er niet van af!

Joann123
2 dagen geleden

Dit kan je zelf aan -en uit zetten in je instellingen! ;)

Mamaplaats
1 dag geleden

Wat Joann123 ook al zegt, je kunt in je eigen instellingen heel makkelijk je mails uitzetten! Liefs team Mamaplaats

Anoniem
1 dag geleden

Nou je moet dan wel bij je instellingen moeten komen om het uit te zetten. Ik heb er over geschreven en kreeg de zelfde anteoord

Blog header image

DE GEZELLIGSTE PUZZELTIJD VAN HET JAAR

Jan van Haasteren Junior

Wie kent ze niet, de creatieve en humoristische puzzels van Jan van Haasteren Junior. Elke puzzel heeft zijn eigen verhaal.

De perfecte tijd om te gaan puzzelen

Het wordt donkerder in huis, de kaarsjes staan aan, een heerlijk moment om samen te puzzelen. Je gedachten op nul en helemaal in de puzzel verzinken. Met één doel, de puzzel op te lossen.

Wist je dat als jongere kinderen puzzelen ze een betere hand- oogcoördinatie ontwikkelen? Kinderen hun geheugen wordt gestimuleerd, welk stukje paste niet en welke zou dan wel kunnen passen? Ook leren ze door te gaan als het even niet lukt en in oplossingen te denken.

Herken je dat gevoel ook? Dat geluksgevoel als je weer een puzzelstukje op de juiste plek hebt gelegd? Dopamine komt vrij in je hersenen als je een stukje weer goed gelegd hebt, ook wel het gelukshormoon genoemd. Hierdoor word je blij, krijg je een voldaan gevoel en zin om de puzzel af te maken.

Op zoek naar herkenningspunten 

Jan van Haasteren Junior zijn niet zomaar puzzels. Dat Jan van Haasteren een striptekenaar is geweest is wel te zien in zijn puzzels. Je kan helemaal in je gedachten verdwijnen in de puzzel. Je eigen stripverhaal bedenken. Al puzzelend kom je allerlei verschillenden karakters tegen.

Heb jij de kenmerkende Jan van Haasteren items al weleens gevonden, als de haaienvin, schildpad, superslak of de handjes? Deze zijn vaak te vinden in de puzzel. Uren lang kijkplezier na een voldaan gevoel van het maken van de puzzel.

Wij zijn dol op de Junior puzzels van Jan van Haasteren, na het laatste stukje gelegd te hebben bedenken we ons eigen verhaal erbij en vertellen deze aan elkaar. Dit wekt de leukste momenten op! Humor, dat heeft Jan van Haasteren wel!

Als je ze zelf wil bestellen, als cadeautje voor de feestdagen bijvoorbeeld (tip!), dan kan dat hier. Veel puzzelplezier! 

Deze blog is geschreven in samenwerking met Jumbo Games. 

Blog header image

Sinterklaasavond met PLUS

Het heerlijke avondje staat weer voor de deur. De leukste tijd van het jaar vind ik zelf. De dagen worden korter en het is langer licht. Dat betekent voor mij gezellig samen op de bank met de openhaard en kaarsjes aan. En uiteraard met wat lekkers. Eerst boodschappen doen. 

Sinterklaas

Voordat we lekker kunnen smikkelen op de bank met deze donkere dagen voor Sinterklaasavond, gaan we boodschappen doen. Wij komen graag bij PLUS omdat daar fijne aanbiedingen zijn. Ik blijf toch een Nederlander zullen we maar zeggen, haha. Buiten de aanbiedingen is het vers gesneden beleg van PLUS onze favoriet! 

Voor Sinterklaas hebben ze ook een ruim assortiment aan lekkernijen. Zoals chocoladeletters in vele verschillende smaken, pepernoten in vele verschillende smaken, chocolade Sinterklaasjes, banketstaaf of speculaastaart en nog veel meer. Persoonlijk vind ik de pepernoten van het eigen huismerk heerlijk knapperig. Ook die met chocolade eromheen vliegen er hier thuis doorheen. Ook altijd erg handig voor het schoentje zetten om de schoentjes te bestrooien.

Onze favorieten 

Waar ik nog meer voor naar de PLUS ga is het ruime assortiment aan groente en vlees. Persoonlijk ben ik vaak een beetje inspiratieloos als het om avondeten gaat. Op de website van PLUS kan je veel recepten vinden, erg handig als je, net als ik, inspiratieloos bent. Je kunt het heel makkelijk online bestellen of je maakt een lijstje en gaat dan naar de winkel. Net wat je makkelijk vindt.

Online boodschappen doen

Moeder Teresa hier vergeet altijd boodschappen te doen en moet dan soms per week wel 8 keer op en neer naar de supermarkt. Gelukkig hebben ze online boodschappen uitgevonden. Daar kun je fijn per categorie zien wat je besteld hebt. Echt heel handig en praktisch als je net zo’n chaoot bent als ik. 

Waar gaat jullie voorkeur naar uit? Online of winkel? En doen jullie meteen voor de hele week boodschappen of lekker 3 keer op een dag? 

Voor het heerlijke avondje van Sinterklaas heb ik lekker strooigoed in huis gehaald. Ook lekker broodjes voor in de oven en natuurlijk vleeswaren van PLUS. Een lekker hapje voor op tafel is ook altijd gegarandeerd succes. Wij zijn er klaar voor, jullie ook?

Blog header image

Laat jij geld liggen?

De WAT? De inkomensafhankelijke combinatiekorting!

De WAAAT??? Dit was de uitroep van Pieter. Pieter verdient goed, maar het lukt hem niet om grip te houden op zijn uitgaven. Dit veroorzaakt stress en frustratie, maar vooral verdriet omdat hij niet kan sparen voor een vakantie naar Griekenland met zijn twee kinderen.


De inkomensafhankelijke combinatiekorting (in het kort IACK) is een onmogelijke naam voor een heffingskorting waar je mogelijk recht op hebt als je werken en de zorg voor een kind of kinderen combineert.


Pieter is gescheiden heeft co-ouderschap en woont in een vrije sector huurhuis. Voor mij gaan dan de alarmbellen direct rinkelen.


Om de IACK te krijgen, moet je namelijk wél belastingaangifte doen en er zijn mensen die huren en geen aangifte doen. Verder moet je voor de IACK aan een aantal voorwaarden voldoen.


In mijn podcast "Het gaat altijd over geld" aflevering 12 vertel ik je precies wat dat is.

Je kan ook googelen op Inkomensafhankelijke combinatiekorting. Op de belastingsite vind je alle voorwaarden op een rijtje met linkjes naar meer informatie.

 

Voor Pieter kwam het erop neer dat hij voor 2021 recht had op netto €234 per maand. Oftewel €2.815,-!


Zijn vakantie naar Griekenland volgend jaar, komt ineens wel heel erg dichtbij 🥹😉 


Bonus tip: Je kan tot 5 jaar terug belastingaangifte doen!