Snap
  • Baby
  • eten
  • #momlife
  • zelf

Hoe zijn de eerste weken gegaan met bijvoeden van vast voedsel?

2 maandjes zijn we nu bezig. Nu moet ik eerlijk zeggen dat we er denk ik een volle maand actief mee bezig zijn. Zoals vele van jullie weten was Charlie in de maand december veel ziek dus hebben we weinig tot geen eten aangeboden. Nouja wel eten, borstvoeding haha.

Ik zal even bij het begin beginnen. Hoera Charlie 6 maanden! Ik kon niet wachten op dit moment. We konden starten met bijvoeden. We zijn begonnen met banaan, nou dat was gelijk een groot succes. Lekker fijnknijpen en uitsmeren op haar blad. Of ze er echt wat van binnen kreeg? Nee dat denk ik niet. Maar dat is het mooie van deze methode, dat hoeft ook niet. Het ontdekken van geur, smaak en structuur is waar het de eerste maanden om draait. Peer en appel ook geprobeerd, ik vond het dood eng! Al snel besloot ik daar toch nog maar even mee te wachten. Het zal je maar gebeuren dat er zo’n hard stukje in haar keel schiet. Nou mooi niet. Mango daarin tegen vond ze heerlijk en is lekker zacht. Veilig voor Charlie en mijn hart haha🤭

Na een week denk ik zijn we even een paar dagen gestopt. We hadden het idee dat Charlie meer last kreeg van krampjes en daardoor in de nacht slechter sliep. Maar na een paar dagen stoppen hadden we niet het idee dat het daar aan lag dus zijn we weer verder gegaan met bijvoeden. Na 2 weken weer even gestopt om er toch zeker van te zijn dat het echt niet aan het eten lag. We hadden namelijk gelezen dat het kan zijn als je kindje onrustig wordt dat ze er dan misschien nog niet klaar voor zijn. Maar wederom niet het idee dat het van het vaste voedsel kwam.

Ik zag dat Charlie per dag vooruit ging qua eten. Ze begreep steeds beter wat ze er mee moest doen. Ze kon ook heel duidelijk laten zien wat ze wel en niet lekker vond. Zo is mango een absolute hit en vind ze broccoli maar raar.

Vanaf de 7e maand mochten we Charlie ook volle yoghurt aanbieden. We deden een klein scheutje in de Tiny bowl van EZPZ, benieuwd hoe ze de zure yoghurt zou vinden en hoe ze zou eten met een lepel. We gebruikte hiervoor de Tiny spoon van EZPZ, ik was verbaasd. Zo knap dat ze zelf dat kleine lepeltje naar haar mond wist te brengen. Ze trok de hele tijd gekke gezichten maar bleef ervan eten. Ook een groot succes. Geloof me als ik zeg dat ze niet alles met de Tiny spoon heeft gegeten 😅 haar handen, snoet, schort en tafel zaten ook onder de yoghurt.

Nu dat Charlie 8,5 maand is zijn we echt een stuk actiever. We bieden haar minstens 3x per dag eten aan. Volgens de kleintjes methode is het de bedoeling dat je borstvoeding geeft op verzoek en na de borstvoeding binnen 60 minuten bijvoeding aan biedt. Ik kan je vertellen, dat is heel erg lastig. Wij willen graag samen met Charlie aan tafel zitten maar om dan voor elke maaltijd borstvoeding te geven wil gewoon niet altijd. Dus hier in zijn wij wel wat flexibeler.

Hoe een gemiddelde dag eruit ziet. Tijden wijken wel eens af natuurlijk.

07.30 borstvoeding

09.30 kortst brood/ maiswafeltje

11.00 borstvoeding

11.30 naar bed

14.00 borstvoeding + stukje brood - fruit

15.30 naar bed

17.00 borstvoeding

17.30 groente

19.00 borstvoeding - naar bed

23.00 borstvoeding

En in de nacht krijgt ze nog 1x voeding.

Het eten gaat echt al heel erg goed, brood en fruit blijft favoriet. Groente gaat nog wat moeizamer maar wel al beter. Ik vind deze methode echt ontzettend fijn om te doen, ik kan echt genieten van Charlie als ze lekker aan tafel zit te eten. Wel zit ik soms met hartkloppingen aan tafel als Charlie gaat kokken. Dit gebeurde de eerste anderhalf maand zowat bij elk hapje wat in haar mond kwam. Dood eng vond ik het. Dan keek ik Kevin aan van “ doe wat!!” Waarop Kevin dan heel nuchter zei; er is niks aan de hand joh, het zit niet eens in haar keel. Dat klopt ook. Bij baby’s zit het kokhals reflex nog ver voor in de mond waardoor ze al snel kokken. Nu kokt ze bijna niet meer wat ik heel erg fijn vind. Nu zit ik toch een stuk rustiger aan tafel.

Aangeboden fruit:

- banaan, mango, peer, appel, avocado, meloen.

Aangeboden groente:

- broccoli, asperges, zoete aardappel, aardappel, sperziebonen, witlof, rode bieten, tomaat, champignons, doperwten, courgette, komkommer wortel en pompoen

Aangeboden broodbeleg:

- ongezouten roomboter, geprakte banaan en geprakte avocado

Aangeboden tussendoortjes:

- korstbrood, rijstenwafel appel/kaneel

Aangeboden drinken:

We bieden haar regelmatig moedermelk aan in de Tiny cup van EZPZ om zo zelfstandig te leren drinken. Dit gaat trouwens al heel erg goed. Heel enkele keer doen we er een klein beetje water in.

Vind je het leuk als ik meer schrijf over deze methode en vanuit mijn ervaring tips deel?

Liefs,

Fauve 

Snap
4 jaar geleden

Ja het is ook reuze spannend en naar om je kindje steeds te zien kokken, maar ik merk wel hoe meer ervaring ze opdoet met het zelfstandig eten hoe beter het gaat en minder kokt! Hopelijk kunnen jullie ook snel starten met deze methode.

4 jaar geleden

Wat een leuk stukje!! Wij wilden heel graag op deze manier bijvoeren maar vanwege het verslikken bij Hannah wachten we daar nog even mee. Maar als we het wel gaan doen pak ik jouw blogs er nog eens bij, want ze zijn super handig!