Snap
  • Baby

Hoe overleef ik sprongen van mijn kindje?

Op vaste momenten in de ontwikkeling, maakt een baby een mentaal sprongetje. Voordeel: nieuwe vaardigheden, nadeel: huilen en hangerigheid.

En dan ben je ineens moeder. Tuurlijk wist ik, mede door mijn vroegere bijbaantjes (au pair en kinderopvang) en mijn huidige werk (kinderpsycholoog), het nodige af van de ontwikkeling van kinderen en de do's en don'ts, maar (hoe cliché ook) met mijn eigen kindje is dat toch allemaal anders. Ook voor mijn man waren een aantal zaken niet vanzelfsprekend. Omdat we graag goed voorbereid aan het ouderschap wilde beginnen, kochten we het boek "Oei ik groei". In het begin vond ik het nogal overbodig, immers ik had hier toch voor gestudeerd?!

Maar daar was ons dochtertje dan en ineens leek ik alles vergeten. Ik was oprecht blij met mijn Oei ik groei boek. Elke keer las ik een stukje vooruit zodat ik wist wat ons te wachten stond. Fijn aan het boek is dat het je waarschuwt voor "donderweken" waarin je kindje huilerig, humeurig en hangerig (de drie H's) kan zijn. Uitgebreid wordt er beschreven wat je kindje allemaal gaat leren. Al lezende besefte ik ineens hoeveel zo'n kleintje allemaal leert in een korte periode. Logisch dat kindjes dan even huilen! Ook fijn is dat je in de "donderweken" als ouder veel relaxter kan reageren doordat je steeds bedenkt dat het weer zo'n periode is. Dit neemt echter neit weg dat het huilen van je kindje of de hangerigheid nu ineens veel draagzamer wordt; dit blijft gewoon naar, maar je snapt je kindje gewoon beter, waardoor je deze sprongetjes makkelijker overleeft.

Hier in huis zijn wij dus fan van Oei ik groei! En helemaal toen wij erachter kwamen dat er ook een app voor smartphones is. Hoe fijn! Altijd het schema en informatie bij de hand (en met name voor de man des huizes die toch niet het dikke boek zou doorworstelen). Je vindt in de app heel makkelijk de informatie en de app rekent ook voor je uit wanneer het volgende sprongetje is. Kortom: een echte aanrader!

9 jaar geleden

Ik geloof dat je kind sprongetjes maakt en dan weer eerst wat hangerigen huilerig is. En ook een stapje terug doet om dan die sprong te maken. Alleen dat ze allemaal op ongeveer dezelde periode hetzelfde sprongetje doen dat heb ik nooit ondervonden. Mij oudste was wel te vroeg geboren maar ben er nooit wijs uitgeraakt . Kan best aan mij liggen, ben nooit echt zo nauwkeurig in tijd en datums enzo.

9 jaar geleden

Helemaal mee eens, het is een fijn boek! Wel lastig als je kindje te vroeg geboren is, dat was bij mij het geval en ik kon toch niet goed uitgaan van de uitgerekende datum, ik kwam erachter na sprongetje 4 welke timing ik moest hanteren. Jammer dat het ophoudt als je kindje wat ouder wordt. Ik heb nog steeds het idee dat ze als peuter sprongetjes maakt, alleen geen boek meer om me te helpen helaas.....

9 jaar geleden

In het begin heel vaak gebruikt en in gelezen. En toen was het ook wel makkelijk bij te houden omdat je dan thuis ben. Maar op een gegeven moment liep ze zo ongelijk met het boek dat ik er geen wijs meer uit werd. Ook de vaardigheden klopte niet. Soms was ze veel sneller met dingen en andere dingen kwamen pas 2 sprongen later. Dus nu als ze hangerig of moe is of aan constant aan mijn benen hangt denk ik ach het zal haar sprongetje zijn. Maar het is zeker fijn om te weten dat er zoiets is als een sprongetje en waar je dat aan kunt zien. En wat ze dan aan het ontwikkelen is dat merken we meestal snel genoeg haha.

9 jaar geleden

Hier ook in het bezit van de app. Inderdaad erg fijn om je kindje in zo'n periode toch wat beter te begrijpen. Want eerlijk is eerlijk.. het blijven periodes van overleven :)