Snap
  • Baby
  • Voeding

hoe ik het vind om borstvoeding te geven

mijn ervaring met borstvoeding, de voor en nadelen, hoe ik het zelf vind

Ik heb mijn oudste zoon borstvoeding gegeven tot 11 maanden, helaas was het toen op, ik was zwanger van mijn tweede zoon en binnen 2 maanden kwam er niks meer uit. Gellukkig had ik een flinke voorraad in de vriezer en heeft hij het tot 12 maanden nog gehad en kon over op de gewone melk. Het is gek om er dan mee te stoppen. ondanks de energie die het kost. 

Toen ik net begon leek het gelijk goed te gaan. Ik had wel een tepelhoedje nodig, maar na een week niet meer. het kwam goed op gang, de toen kleine man kwam goed aan. 

Maar op een bepaald moment, geen idee waardoor het kwam maar ik kreeg erge last van me linkerborst en elke 2 uur moest ik die borst aanbieden. eerst leek het alleen te zijn als ik hem aanlegde. Na een tijdje trok het dan weg, misschien moest hij me tepel eerst een stukje uittrekken. Het werd steeds erger en ik zag er echt tegenop hem aan te moeten leggen. 

Toen ben ik het met het tepelhoedje gaan proberen, dit zorgde voor minder pijn, maar dan lag hij elke keer 3 kwartier aan de borst en leek het nog of hij niet genoeg binnenhad. Dit werkte dus niet. Daarna ben ik die kan t gaan kolven, ook geen goede oplossing, want me voeding liep toen heel erg terug. Ik heb een tijdje heel erg in dubio gezeten of ik dit nog wel wilde. 

Toch ben ik het toen weer gaan proberen en het tepelhoedje en het kolven hadden toch hun doel bereikt, mijn borst heeft die rust nodig gehad en de pijn was weg. 

Dan leef je toe naar het moment van de eerste hapjes, iets kunnen afbouwen, want die kleine man vond het heel lang nodig om de 2 uur te komen, gelukkig sliep hij wel al snel de nachten door. 

Ik vond het wel lekker om weer aan het werk te gaan, kolven heb ik in het begin nooit een probleem gevonden, omdat het goed liep was ik altijd snel klaar. Tegen het einde vond ik het wel steeds vervelender, ik had een handkolf en het duurde steeds langer en kreeg kramp in me hand er van :P. leerpuntje voor nu, ik heb gelukkig een elektrische kolf van me zusje kunnen lenen,

steeds meer vaste voeding en minder aan de borst, de energie kwam langzaam weer terug. 

En toen met 11 maanden was het klaar. aan de ene kant vond ik het heel jammer, aan de andere kant ook weer niet, weer normale bh's aan. geen gekolf meer. En de kleine meneer was ook een flinkerd geworden. Dus het was ook goed.

Ik snap heel goed dat mensen kiezen voor flesvoeding als het allemaal niet wil lukken, want  als het te veel energie kost voor jezelf en je kindje dan heb je daar allebei niks aan. 

Ik vind dat iedereen zelf de keuze daar in moet maken. Ik vind het wel jammer dat er altijd van die vervelende discussies van komen, laatst werd er op fb de vraag gesteld hoelang je borstvoeding gegeven hebt of wil je het gaan geven. Vind het altijd wel leuk dan een reactie te plaatsen, maar dan lees ik weer opmerkingen over de borstvoedingpolitie en gaat het altijd weer over borstvoeding versus flesvoeding. Het is allebei goed, het belangrijkste is dat je kindje gelukkig is en je van hem\haar houdt.

Een tijd geleden was de vraag buitenshuis voeden of niet. Ook toen ging het weer over in een discussie en toen werd er de opmerking geplaatst: je hebt toch ook geen sex in een restaurant. Hier viel mijn mond van open. Sinds wanneer heeft je kind voeden daar iets mee te maken. En dat alleen omdat je hierbij je baby aan de borst moet leggen. Ondanks dat het niet meer de normaalste zaak van de wereld is blijft het toch waar de borsten voor bedoeld zijn. 

Ik vind het jammer dat je je ervaring dan niet kan delen zonder rare opmerkingen. 

Mijn tweede zoontje is nu 2 maanden oud en ook hij krijgt borstvoeding. overdag heeft hij wel meer tussen de voedingen dan zijn grote broer had en dat vind ik helemaal niet erg ;) 's nachts is nog afwisselend. En gelukkig deze keer geen last gehad van me linkerborst. Ook bij hem wil ik het proberen tot een jaar vol te houden. 

Grootste voordeel van borstvoeding geven is dat heerlijke moment met je kindje wat niemand anders hem kan geven en daarnaast het kost niks :)

 Voor mij was dat het grootste nadeel aan borstvoeding geven, het kost je veel energie. De kilo's vliegen er daarin tegen wel vanaf ;)