Snap
  • Baby
  • baby
  • moederschap

Hoe ik als Orthopedagoog jouw baby ondertitel

HOE IK ALS ORTHOPEDAGOOG JOUW BABY ONDERTITEL

"Wat zou ik die kleine soms toch graag wat sneller en beter willen begrijpen", zegt moeder als haar baby ineens begint te huilen tijdens de babymassage. "Wat denk je dat er aan de hand is?", vraag ik haar. "Ik denk dat hij moe is, maar misschien wil hij ook nog wel wat drinken, want hij heeft net zijn flesje niet helemaal leeggedronken". Ik zie de twijfel in haar ogen en besluit om haar baby te 'ondertitelen'.

KIJK EN LUISTER

"Kijk eens met met mee", zeg ik tegen moeder. "Als je naar zijn gezichtje kijkt zie je dat zijn mond een grote ovale vorm heeft aangenomen en dat hij zijn handje over zijn ogen heeft gelegd. Luister ook eens goed naar zijn gehuil. Hoor je ook die A-klank terug in zijn huilen? Zijn lichaamstaal en het geluid 'Auw' vertellen je dat hij moe is en lekker wil gaan slapen", vertel ik moeder. Vervolgens leg ik moeder kort nog wat uit over het geluid 'Auw', de gaapreflex en de bijbehorende lichaamstaal. Dit duurde de baby echter te lang waardoor hij op haar schoot in slaap valt.

HAD IK DIT MAAR EERDER GEWETEN ..

Vervolgens kijkt moeder me met grote ogen aan en roept: "Nou ja, had ik dit maar eerder geweten! Ik gun dit andere moeders ook!". "Nou ik ook!" vul ik haar aan.

Kan jij soms ook wat ondertiteling voor jouw baby gebruiken?!

Wat fijn dat jullie kraamhulp ook bekend was met de Dunstan babytaal! En inderdaad de ene keer is het makkelijker te horen dan de andere keer, vooral als je combinatie geluiden hoort. Gelukkig helpt de lichaamstaal dan vaak ook een handje ?

6 jaar geleden

Onze kraamhulp had ervaring met de dunstan babytaal en dat heeft ons een hele goede start gegeven. Je moet wel echt goed luisteren want soms (vaak) zijn het combinaties van huiltjes.

6 jaar geleden

Ja heel mooi! ?

Dank je wel Dianne! Mooi he?! En dit is iets wat je als moeder zelf ook kan leren. Het geluid dat ik noem in mijn blog komt vanuit de Dunstan Babytaal.