Snap
  • Baby

Hoe het nu gaat met de oppasoma

Mijn vorige blogs gingen over de oppasoma als ik aan het werk was, ik heb daar fijne reacties op gekregen!

De oma van mijn dochter. Ze past op als ik (gelukkig niet fulltime) werk. Ik heb haar wat regeltjes mee gegeven, zoals de billetjes insmeren met crème tegen hele erge luieruitslag, en in de kinderwagen op de rug te slapen leggen (dus niet op de buik en ook niet in de box, omdat ze daar niet in wil slapen, dat heeft oma inmiddels ook gemerkt) en de fles niet gebruiken een uur na opwarmen (omdat dat in de voorschriften staat), maar oma denkt het beter te weten en deed niet wat ik vraag. Voor mijn gevoel geen regeltjes die niet mogelijk waren, en allemaal gebaseerd op de veiligheid van mijn kleintje. Ik heb zelfs mijn best gedaan om ze op te stellen met zo veel mogelijk vrijheid zodat oma en dochter een leuke band op kunnen bouwen. Mede omdat mijn man dat wil, heb ik ingestemd met de oppasoma ipv kinderopvang. 

Oma heeft geen mobiel en is daardoor niet te bereiken als ik wil weten hoe het met mijn dochtertje gaat, en ik wil graag gewoon kunnen checken hoe ze het doet daar. Nu las ik in de reacties dat een kinderdagverblijf of gastouder ook niet altijd foto's stuurt, en ook pas achteraf laat weten hoe het is gegaan, dat scheelt. 

In ieder geval heb ik inmiddels met oma gepraat, aangegeven dat ik wil dat die kleine regels nageleefd worden omdat dat beter is voor mijn dochter, en ook dat als ik merk dat er vaker niet naar geluisterd wordt, dat ik een andere vorm van opvang wil zoeken. Dit dus omdat ik vind dat de veiligheid van mijn dochter voor 'wat oma denkt dat goed is' gaat. Oma was er wel van geschrokken, dat ik 'boos' werd op het moment dat ik het zag maakte niet zo veel uit, maar dat ik rustig uitlegde waarom ik het zo vervelend vond dat die drie regels die ik had mee gegeven niet gerespecteerd werden en zei dat ik er over dacht een andere opvang te zoeken als het zo bleef, leek ze erg te vinden. Ze zei wel dat ze het ook snapte. Ze zegt nu beter te luisteren naar wat ik wil, en ik hoop dat ook in de praktijk te mogen zien. In ieder geval heeft oma nu gemerkt dat niet alle baby's op hun buik slapen lekkerder vinden, want mijn dochter had alleen maar de hele dag gemopperd in plaats van geslapen. 

In ieder geval zat er de vorige keer niet zo'n dikke laag crème op haar billen omdat ze het 2 keer niet had gedaan en toen maar 1 keer dik, en lag ze dus op haar rug. Dus ik hou goede moed :)

En stiekem kijk ik af en toe rond voor een gastouder in de buurt, voor als ik merk dat het toch niet werkt zoals gehoopt, al denk ik het niet nodig te gaan hebben. 

Wat mij betreft ligt het nu bij oma. Of ze luistert naar wat voor mijn dochter het beste is, of ze kan oma zijn op het moment dat mijn man of ik erbij zijn. Dan geven we ze gerust de ruimte om met de kleine te spelen, zo doen we dat bij andere oma ook.

Voor mij nu de beste oplossing, en gelukkig staat mijn man achter me. 

5 jaar geleden

Beetje overdreven allemaal hoor pffff

7 jaar geleden

Ik vrees inderdaad dat het altijd discussie zal blijven, al ben ik uiteraard dankbaar dat ze op wil passen. (Al heeft ze het zichzelf wel echt toegeëigend, door steeds te zeggen dat zij zou gaan oppassen), gelukkig houdt ze nu wel wat meer rekening met de veiligheid van mijn dochtertje, en zegt ze haar niet meer op haar buik neer te gaan leggen gelukkig

7 jaar geleden

Oh ja dat is ook vervelend! Inderdaad, het ja en amen zeggen en vervolgens iets heel anders doen, waarom moet dat nou.. Oma sleept ook steeds met mijn dochter, maar dat is dan dus wel overdag en wat mij betreft mag dat ook, dus daar kan ik niet over mee praten.. Ik vind dat het lastig blijft omdat ik dan niet te veel vrijheid wil inperken maar toch wel graag wil dat mijn dochtertje veilig is en verzorgd word.

7 jaar geleden

Oma legt mijn dochtertje te slapen in de kinderwagen, en gaat dan zelf bijvoorbeeld boven schoonmaken. Zij hebben namelijk geen bedje voor haar daar, en in de box slaapt ze niet! Vandaar!